femina guld
Underholdning

Özlem Cekic: Jeg svarer også på de mails, der starter med ”perkerso”

17. oktober 2016
af Susanne Cordes
foto: Sif Meincke
Hun har forladt Christiansborg, selv om hun var SF’s næststørste stemmesluger. Og hun sagde sin ærlige mening på vej ud. Özlem Cekic har altid været en hudløst ærlig stemme i dansk politik. Også når det, hun sagde, var upopulært. Men ærlighed er den største menneskelige kapital, man kan have, siger hun.

Du har været meget ærlig omkring din exit fra dansk politik – hvorfor det?

– Jeg brugte næsten et år på at diskutere beslutningen med mine nærmeste, men min mavefornemmelse føltes hele tiden forkert. Jeg følte, at vi var kommet til et sted, hvor Christiansborg skabte mere splittelse i samfundet end samling. Hvor politikerne blev ved med at spille samfundsgrupper ud mod hinanden. Hvor politikernes ambitioner stod i vejen for de bedste løsninger for danskerne. Jeg har altid været mest interesseret i at bygge broer og forebygge fordomme.

– Jeg ville hellere sige det, som det var, selv om det måske ikke var det, man ville have rådet mig til karrieremæssigt. Men man skal altid mærke efter, hvordan det føles i hjertet. Så er det lettere at stå ved sin beslutning og argumentere for den bagefter.

Læs også: Vi hylder 100 kvinder, der inspirerer og tør, i feminas store guldnummer. Se listen over alle de 100 skønne kvinder her

Hvad betyder ærlighed for dig?

– Ærlighed er en kapital, jeg har som menneske. Det er en måde at fastholde mine værdier på i svære situationer, hvor jeg bliver udfordret. Ærlighed er uadskilleligt fra troværdighed. Det er vigtigt for mig, at folk ved, at jeg altid mener det, jeg siger. Livet har også lært mig, at selv om prisen kan være høj ved at være ærlig, er gevinsten altid større. På tyrkisk er der et ordsprog, der siger, at løgnerens lys går altid ud, når mørket kommer. Det er aldrig holdbart at lyve. Sandheden vil altid indhente dig på et tidspunkt.

– Det er også derfor, jeg er så begejstret for at leve i et land som Danmark, hvor ærlighed tæller så højt. Vi er et af de lande i verden, der har mindst korruption, og vi kan vælte en minister, hvis hun lyver. Sammenhængskraften er stor i Danmark, fordi vi gennemgående er ordentlige og ærlige og betaler vores skat. Det er det, der er grundlæggende for hele vores samfund.

Har din ofte kontroversielle ærlighed haft en pris?

– En af de største priser ved at være en offentlig person er, når andre mennesker betaler prisen for mine ytringer. Jeg modtager så mange hade-mails, og nogle af dem er jeg nødt til at anmelde til politiet. Der er mennesker, der har tilhold mod at nærme sig mig. Min familie og jeg er nødt til at have hemmelig adresse. Alt det går jo også ud over mine børn.

– Jeg svarer af princip på alle mails. Også dem, der starter med ”luderso”, ”perkersvin” og ”terrorist”, for jeg tror på den demokratiske samtale og på, at vi i mødet med hinanden kan rykke holdninger. Nogle gange bliver prisen for ytringsfriheden meget høj, men jeg tror på, at vi alle må tage et ansvar for at kæmpe mod fordommene. Det er også derfor, jeg har den tradition med at invitere mine hade-mails-skrivere på dialogkaffe, hvor jeg ærligt fortæller, hvordan det påvirker mig at modtage deres mails.

Læs også: Seksuelle overgreb er et fælles kvindevilkår, mener kulturredaktør på Information Anna Sperling

Hvad siger dine nærmeste til din hudløse ærlighed?

– Mine børn kan altid se, når jeg lyver om deres fredagsslik! Bagsiden ved at være så ærlig er, at jeg nogle gange kan have svært ved at være diplomatisk. Men min mand har altid været med mig og bakket mig op ... f.eks. da jeg ærligt gik ud med, hvordan jeg var gået ned med stress på Christiansborg. Jeg er ikke den, der træffer spontane beslutninger. Jeg tager altid min mand med på råd, når jeg beslutter mig for at gå ind i en vigtig kamp. Når prisen ofte er så høj, er det vigtigt at have sit bagland med og være ærlig omkring konsekvenserne.

Özlem Cekic er blandt de 100 kvinder, der er udvalgt i dette års femina guld-nummer som kvinder, vi hylder, fordi de inspirerer og tør.

Læs også