https://imgix.femina.dk/media/9293de43330645859904d87186680cb7.jpg
Underholdning

Nikolaj Steen - Jeg har haft masser af kriser

9. december 2009
af Susse Wassmann
Foto: Claus Boesen, All Over Press, Fredric Alm/Nordisk film
Musiker, skuespiller, jetsetter. Bag den rå facade gemmer sig en mand med plads til både følelser og eftertænksomhed. Mød Nikolaj Steen, der netop nu debuterer som filminstruktør med det lille mesterværk ”Oldboys”.

Lev mens du gør det, elsk mens du tør det. Kan du sige med overbevisning, at det er det du gør?
Det spørgsmål er blevet omdrejningspunktet i Nikolaj Steens vellykkede spillefilmsdebut, komedien "Oldboys", hvis hovedperson er den midaldrende, selvudslettende og mildest talt kedelige pedel Vagn - suverænt spillet af Kristian Halken. Vagn er aldrig blevet gift, har ingen børn, og hans eneste adspredelse i tilværelsen er at spille oldboysfodbold med en flok småutilfredse, selvcentrerede og bedrevidende middelmådighedsdanskere fra Center Pubben. På den årlige fodboldtur til Sverige bliver Vagn glemt på en tankstation, hvor han møder den nyligt løsladte John - lige så suverænt spillet af Robert Hansen. John indvilliger i at give Vagn et lift for at nå bussen, og det bliver starten på en række absurde begivenheder, som kommer til at ændre livet for dem begge.
- Filmen handler om at turde tage chancen og springe ud i livet - og det er dét, jeg selv synes livet handler om. At leve livet, mens vi har det. Det er, som om vi glemmer det i hverdagen, fordi vi har så travlt med vores karrierer, familier, børn osv., siger Nikolaj Steen.

Nikolaj Steen

Hvis man ser på din karriere, så har du da ikke været bange for at springe ud i noget nyt?
- Nej, og det er også dét, der holder mig i gang. Jeg har været sanger, musiker, skuespiller, producer for nogle af de største navne herhjemme og så heldig at komme til USA og lave plader, og nu har jeg fået lov til at lave min egen film, og ud over det har jeg to fantastiske børn og en fantastisk kone. Jeg kunne også have valgt at blive pengemenneske og fokusere på det, men det interesserer mig ikke at være rig. Jeg vil da gerne have en fed bil, og jeg elsker gadgets, men dybest set handler det jo om, at man kan lukke øjnene med sindsro om aftenen og se sig selv og sine nærmeste i øjnene, den dag man skal herfra.

Har du selv haft store livskriser?
- Jeg har haft masser af kriser, men en rigtig voldsom én havde jeg, da jeg var sidst i 20'erne. Da lærte jeg helt afsindigt meget om det her liv og fandt også ud af, at jeg aldrig havde kigget indad. Privatliv, familie, følelser, forhold, kærlighed, venskaber ... alt, hvad der ikke lå lige fem minutter foran mig. Jeg kunne kun kigge fremad og ville ikke kigge indad - nok fordi jeg ikke turde. Men det lærte jeg i løbet af nogle år. Jeg begyndte at læse bøger, gå i terapi, prøvede at udtrykke mine følelser. I starten var det helt kikset og mærkeligt og sikkert alt for meget, men jeg lærte stille og roligt at moderere det.

Har du fortsat arbejdet med dig selv - og hvordan?
- Jeg har lært at trække mig tilbage, når det er nødvendigt, og acceptere de ting, jeg ikke kan forandre: "Gud, giv mig sindsro til at acceptere de ting, jeg ikke kan ændre, mod til at ændre de ting, jeg kan, og visdom til at se forskellen." Det er sindsro- bønnen, som er en af de klogeste sætninger, der nogensinde er opfundet - og den har jeg levet meget efter, siger Nikolaj, som set i bakspejlet aldrig ville have været sin krise foruden. - Det lyder vanvittigt ... men når man får sådan et dyk i sit liv, skal man faktisk nyde det. Jeg har lært utrolig meget om mig selv - på mange områder har jeg jo ikke været det mest ydmyge menneske, men med hensyn til at deale med tingene, med livet, følelserne, tankerne, dér er jeg blevet utrolig ydmyg.

"Oldboys" har premiere over hele landet fredag den 25. december.

Mere om Nikolaj

Nikolaj Steen, 42, er søn af jazzmusikeren Niels Jørgen Steen og skuespiller Avi Sagild og lillebror til Paprika Steen. Sideløbende med sin egen musikalske karriere har Nikolaj Steen været producer, sangskriver, musiker og kapelmester for bl.a. Sanne Salomonsen, Kaya, Poul Krebs, Den Gale Pose og Det Brune Punktum. Derudover har han selv medvirket i bl.a. Hella Joofs "En kort, en lang", "Til Døden Os Skiller", og TV-serierne "Taxa", "Edderkoppen" og "Hotellet". Han er lige nu aktuel i sin første hovedrolle i TV-serien "Manden med de gyldne ører" på DR2, og man kan også gense ham som faderen Jesper i julekalenderen "Jesus og Josefine".

Nikolaj Steen

Læs også