https://imgix.femina.dk/media/article/1608_nikolaj_lie_kaas2.jpg
Underholdning

Nikolaj Lie Kaas: Jeg er en tilstedeværende far

3. marts 2016
af Tine Bendixen, redigeret af Charlotte Hallbæck
foto: Ulrik Jantzen
Modsat sin far, den afdøde komiker Preben Kaas, er skuespiller Nikolaj Lie Kaas en nærværende far for sine børn. Og i det hele taget er familien første prioritet i den travle skuespillers liv

42-årige Nikolaj Lie Kaas har de sidste mange søndage fascineret os i rollen som den kyniske erhvervsmand Alexander Sødergren i DR-dramaserien Bedrag, hvor han spiller én af hovedrollerne. Lige nu er han aktuel med filmen ”Flaskepost fra P”, som er tredje film, hvor han spiller politimanden Carl Mørch.

Nu har han planer om at holde fri det næste halve år, blandt andet for at være sammen med sin familie. For det er noget, han prioriterer højt. Han er gift med Anne Langkilde, som han har været sammen med i 12 år.

Og det er noget, han virkelig godt kan lide, fortæller han i et interview med FEMINA i denne uge.

- Jeg flipper stadig over, at jeg VIRKELIG godt kan lide at være gift, siger han.

”Jeg er simpelthen så glad for, jeg nåede at få børn”, siger skuespilleren Martin Buch, der ellers ikke troede, han ville nå det

De bor i Hellerup, ”som er et reservat, lige meget hvordan man vender og drejer det”. Nikolaj Lie Kaas er gammel Rødovre-dreng og havde egentlig ikke det store behov for at flytte til Hellerup, huspriserne er lidt skræmmende, men kvarteret er fedt, og folk i Hellerup har psykisk overskud – bilisterne er f.eks. belevne over for hinanden, siger han.

Har ikke noget valg

Danmark er nok et lille land, men det rummer, når man tænker efter, bunkevis af stammer med vidt forskellige kulturelle udtryk. Nikolajs døtre, Gerda på fem og Esther på ni, bliver Hellerup-børn.

Som politiker har Eva Kjer Hansen måttet bosætte sig i den anden ende af landet end hendes tre teenagedøtre, men hun har ikke dårlig samvittighed

Hvad er du for en far for dine unger i forhold til ham, du selv havde?

- Det er meget nemt: Jeg er en tilstedeværende far. Jeg kan mærke, at jeg decideret har et helt andet behov, end han havde. Jeg ville aldrig slå ham oven i hovedet med det liv, han har levet, han kunne ikke gøre det anderledes, og han havde som så mange andre i hans generation og fag et behov for at fyre den af. Og … familien var sekundær. Det tror jeg helt sikkert, den har været. Men sådan er DET. Det kan jeg sagtens sætte mig ind i. Den del af ham har jeg jo også til en vis grad. Men jeg har bare et ukueligt behov for at være sammen med min familie. Det er helt egocentrisk, jeg har ikke noget VALG. Jeg kan slet ikke holde det ud, hvis jeg er væk fra dem for længe.

Det lyder smukt?

- Jamen, det er egentlig ikke smukt. Det er ikke noget, jeg tager stilling til. Jeg kan mærke det. Engang var jeg væk en måned fra mine børn, fordi jeg filmede i Canada. Og dér vidste jeg: Dét gør jeg ikke igen. Det er helt naturligt for mig at bruge tid sammen med mine børn. Jeg har ingen hobby. Når jeg har fri, så er jeg rigtig meget sammen med mine børn og min familie. Det er det, jeg laver.

Er du afhængig af kærlighed?

- Ja, selvfølgelig er jeg det. Det tror jeg, alle mennesker er …

Man kan ikke parkere forholdet til dem, man elsker og rejse til Canada?

- Det er så svært. Jeg prøver også at sige til mig selv: Hvad er det, jeg gør det her for? Hvorfor er det, jeg vil være skuespiller? Hvad er det, jeg vil opnå? Man vil gerne udforske skuespillet, men tingene hænger sammen. Hvis man ikke føler sig bekræftet arbejdsmæssigt, kan man ikke elske det derhjemme. Det er én stor symbiose. Man kan ikke nyde det, hvis man ikke holder af sig selv og føler sig skudt af på en eller anden måde. Så sidder man derhjemme og føler sig uforløst. Det har jeg også prøvet. Det er en balance, siger Nikolaj Lie Kaas til FEMINA.

Læs også