https://imgix.femina.dk/media/article/1504_nikolaj_coster_waldau_art.jpg
Underholdning

Nikolaj Coster-Waldau om at stå på den røde løber: Det er bare et arbejde

13. januar 2015
af redaktionen, redigeret af Charlotte Hallbæck
Foto: Stine Heilmann
På trods af kæmpesuccesen med tv-serien ”Game of Thrones” definerer Nikolaj Coster-Waldau ikke sin succes som skuespiller ud fra antal klik på Netflix eller antal solgte biografbilletter. Det handler om at nå sine mål og føle sine egne succesoplevelser

Nikolaj Coster-Waldau er en succesfuld mand. Men en velforankret karriere på det store lærred i både ind- og udland med blandt andet en hovedrolle i den verdensomspændende serie ”Game of Thrones” er absolut ikke steget ham til hovedet. Det fortæller han i et interview til FEMINA i denne uge.

- Når man ser det udefra, tænker man vel: De røde løbere, de store premierer, hvor må det være fantastisk… Men hvis jeg står på en rød løber, er det, fordi jeg skal gøre opmærksom på et eller andet. Det er bare et arbejde. Det kan være sjovt nok, men det føles ikke specielt glamourøst. Succes… for mig ligger i, at man sætter sig et mål og når det. Det er en tilfredsstillelse i sig selv.

At lære det på den hårde måde

Derfor føler Coster-Waldau ikke, at han hele tiden skal bevise sig selv over for omverdenen. Men han har lært det på den hårde måde:

- Jeg lærte det, da jeg lavede filmen ”Vildspor” i 1997. Jeg havde været med til at skrive manuskriptet og havde enorme forventninger til den film, fordi det havde været en succesoplevelse for mig at lave den. Men den blev ingen succes billet-mæssigt. Jeg blev så skuffet over det, men lige bagefter blev jeg så enormt skuffet over mig selv – over, at jeg var blevet så skuffet, siger Nikolaj Coster-Waldau.

LÆS OGSÅ: "Jeg er vild med hende!", siger Nikolaj Coster-Waldau om konen Nukâka

Siden dengang har Nikolaj prøvet ikke at definere sin succes ud fra, hvordan et projekt bliver modtaget ude i verden, for ”man ved sgu aldrig, om det bliver en god film.”

-Jeg arbejder så sindssygt hårdt, som jeg kan. Man kan have kæmpe succesoplevelser, hvis scener, man har knoklet med pludselig lykkes. De oplevelser bliver ikke mindre værdifulde seks måneder senere, fordi filmen bliver mindre godt modtaget. Der er også sket det omvendte for mig: At jeg har lavet noget, som jeg egentlig ikke var helt tilfreds med, men så kommer filmen ud og bliver en kæmpe succes. Men jeg føler altså ikke lige pludselig, at så var det en meget bedre film, fordi den går godt. Jeg kan ikke definere min egen succes på den måde, siger han.

Ingen kong gulerod

Faren ved at definere sin succes ud fra omverdenens dom, er, at ens selvværd pludselig bliver lig med, hvordan éns karriere går. Og sådan hverken kan – eller vil – Nikolaj leve.

-Så burde jeg, nu hvor ”Game of Thrones” kører så fuldstændig sindssygt succesfyldt rundt i verden, gå og føle mig som den største kong gulerod. Men det gør jeg ikke. Jeg kan ikke fungere sådan. Jeg laver, hvad jeg gør, fordi jeg elsker arbejdet, fordi jeg synes, det er enormt interessant at undersøge, hvad det vil sige at være menneske og prøve at finde nogle punkter, som andre mennesker forhåbentlig kan spejle sig i og reflektere over.

LÆS OGSÅ: Hvordan ser den perfekte kvinde ud for Christian Bitz? Få svaret her

Galleri: Nikolaj Coster-Waldau

Læs også