https://imgix.femina.dk/media/article/1435-niels-arden-oplev.png
Underholdning

Niels Arden Oplev jagter lykken i USA: Jeg har altid taget chancer

29. august 2014
af redaktionen, redigeret af Charlotte Hallbæck
Foto: Sif Meincke
Filminstruktøren Niels Arden Oplev er den danske instruktør, der har solgt flest biografbilletter i dette årtusinde. Nu er han flyttet til USA og blækket er netop blevet tørt under en storaftale om en Sony Studio-film

Filmsuccesen ”Mænd der hader kvinder” var grunden til, at filminstruktør Niels Arden Oplev flyttede til USA i 2009 med sin amerikanske kone og deres fire børn. Siden filmskolen havde han drømt om at lave film i Amerika, og han havde forsøgt to gange før. Det siger han til FEMINA i denne uge.

- Jeg har altid taget chancer. Har altid haft en uforbederlig evne til at tænke: Det skal nok gå. Indtil jeg bliver ramt af realiteterne: et boldtræ i panden, siger han.

LÆS OGSÅ: Tv-værten Jacob Riising insisterer på at have det sjovt

Så de to første gange måtte han tage familien med hjem igen i erkendelse af, at han ikke havde succes nok i bagagen til at forsørge den på sin drøm. Først tredje gang blev lykkens gang. Med ”Mænd der hader kvinder” i sin filmportefølje er han blevet et navn. Da filmen var færdig tilbage i 2009, kunne han godt vurdere, at den ville blive stor. Og det var hovedgrunden til, at han med sin amerikanske kone og deres fire børn flyttede til USA samme år.

Blev skilt

Men ægteskabet holdt ikke til det omflakkende liv som filminstruktør. I første omgang prøvede de at redde det. Men det gik ikke, og da han blev skilt fra sin kone, føltes det som et nederlag, fortæller han.

- Da det hele faldt fra hinanden, da det for alvor gik hul på krisen, halvandet år efter vi var flyttet til USA, føltes det klart som et nederlag. Jeg var bestemt ikke flyttet tilbage til USA for at ende i den situation. Og alle mine venner, som jeg kunne have taget hen og sove på sofaen hos og drukket mig fuld med og brokket mig over tingene til – de boede jo her i Danmark. Og jeg kunne ikke forlade Amerika, fordi jeg havde ansvaret for mine børn. Det var virkelig heftigt. Det var så absolut mit livs største krise.

Hjemløs på luksusplan

Lige nu er livet med hans egne ord blevet ”sindssygt kompliceret”. Fordi han forsørger fire to-kulturelle børn mellem 13 og 24 år, en ekskone og sig selv. Og selv har en mor og to søstre i Aalborg og en karriere i Amerika. Han oplever hele verden som sin legeplads. Og trænger til et fast holdepunkt.

- Siden ”Mænd der hader kvinder” har jeg ikke opholdt mig noget sted i over fem måneder ad gangen. Jeg er sådan hjemløs på luksusplan. Men jeg er også ved at blive vanvittig over det. Så lige nu forsøger jeg at købe et hus i Los Angeles.

LÆS OGSÅ: Manu Sareen fik stress – læs, hvordan han oplevede det

Men et nyt parforhold lurer ikke lige om hjørnet.

- At få en tilværelse til at fungere sammen med et andet menneske er nok noget af det sværeste, man kan kaste sig ud i. Jeg har bestemt ikke fortrudt det, men altså… min daværende kone sagde engang til mig, at mine film var mine elskerinder. Jeg er jo ikke noget nemt menneske at bo sammen med. Vil jeg ærligt sige. Jeg er en ret god far, men jeg ved sgu ikke hvor god en ægtemand, jeg er, siger Niels Arden Oplev til

Læs også