Underholdning

Mød Jesper Dahl – ordfetichist og glødende feminist

14. juni 2012
af Mette Rou Lund Redigeret af Charlotte Hallbæck
Vi kender Jesper Dahl som Jokeren – rapperen, der sang møgluder om sin ekskæreste og ikke var bleg for at indrømme, at han havde taget coke. Selv kalder han sig glødende feminist og inkarneret ordfetichist. Vi bad Jesper trække 5 ord i ordbrønden og associere deruda’ …

Jesper Dahl er nok bedre kendt som Jokeren - tidligere frontfigur i Den Gale Pose og solorapper med hits som "Møgluder" og "Spændt op til lir i bagkataloget". Men der er mere end bare lir og ordrablerier bag den 39-årige kunstner, som nu udgiver bogen "Det er bare ord" - en samling af både udgivne og ikke udgivne tekster - digte, blogtekster og med Jespers egne ord "Jokeren von Münchhausens fantastiske fortællinger. Røverhistorier fra den ekstreme side af livet.

I denne uges FEMINA kan du læse det fulde interview med Jesper Dahl, der fortæller om at være glødende feminist - og om at have fundet sin muse og kærlighed.

Og her kan du læse hans associationer på 5 udvalgte ord.

- Ahhh ego, ego, ego. Mig, mig, mig. Prototypen på en kunstner er ikkeeksisterende selvværd og gigantisk ego. Og dér har jeg turdet hoppe ned i mit ego og bruge det kommercielt. Men det er også understreget i vores kultur med Myspace og Facebook. Det er meget mig, mig, mig i verden. Desværre.

Der er brug for, at vi også tænker på andre. Men jo, jeg er en kæmpe stor fed egoist. Rap er meget ego. Reptilhjerne-egoisme: Se min fede bil og min lækre dame ... Det har jeg dyrket som rapper. Det er måske ikke det ideelle. At være sådan skruet sammen som person. Men sådan er jeg!

- Personlige kriser er vigtige at have som kunstner. Hvis du lever et problemfrit liv, så kan du ikke beskæftige dig med de problemer, der er i livet - det er det, der gør kunsten interessant. Vi er jo som mennesker fyldt med fejl og mangler. Det er det, der gør os til mennesker og ikke guder. Den menneskelighed kan du kun komme i kontakt med i dit liv, hvis du oplever noget. Det er også derfor, det heder op-LEVE-lser - det handler om at leve. At få noget input, ellers kommer der ikke noget output.

- Jeg elsker damer. Jeg elsker kvinder. I det hele taget alt feminint. Rappere som Icecube var en del af min "børne"opdragelse, så jeg er blevet påført nogle rimeligt forskruede kvindeidealer. Jeg ved ikke, om man skal give rappen skylden, men jeg har prøvet at nedlægge så mange kvinder som muligt.

- Det er en af de bedste sange, jeg har skrevet, og det er et godt eksempel på, hvordan folk kan blive fuldstændig døve og blinde for budskabet i en sang eller tekst, hvis et ord virker som en rød klud på dem. Men "Møgluder" er jo egentlig en sang, der handler om den første del af en sorgproces - vrede.

Jokeren er blevet forladt, og så siger Jokeren det grimmeste ord, han kan finde på. Og det gør man jo kun, hvis det gør ondt.

- Det er jo det samme som at være opstemt. Jeg har stræbt meget efter at blive opstemt. Jeg er optursafhængig. En succes, en fed koncert, en smuk pige, solen, der skinner. Og jeg har fået skabt mig et liv, hvor jeg har mange euforiske oplevelser. Men det er svært at nævne den største ... Sex, haha. Det er euforisk. Men så igen ... når man får børn, så er dét jo det største.

Læs også: Om René Dif, hvis liv har slået en del koldbøtter...

Læs også: Annette Heick - pæn, provokerende, men ingen primadonna