mia lyhne
Underholdning

Mia Lyhne: ”Jeg har fandeme brugt meget tid på at være flov”

30. september 2015
af Redigeret til web af redaktionen, FEMINA
Som ung skammede Mia Lyhne sig over sit udseende og var bange for at blive set uden make up. I dag prøver hun hele tiden at tænke bedre om sig selv og synes, det er befriende at turde være grim i nogle roller.

Det kan være svært at tro det, hvis man har set den nyeste Klovn-film, men faktisk er Mia Lyhne genert, og da hun var yngre, skammede hun sig over sit udseende. Det fortæller hun i et interview med FEMINA i denne uge.

- Da jeg var ung, skammede jeg mig over, hvordan jeg så ud. Det var frygteligt. Især over for mænd. Uiiih. Jeg var nødt til at tage så meget sminke på, fordi jeg havde bumser og syntes, jeg var det grimmeste der fandtes på denne jord, og jeg var faktisk bange for, at de skulle se mig uden. Jeg turde ikke tage det af. Derfor blev det lidt kompliceret overhovedet at få en mand. For det kan man jo ikke gennemføre, vel? Jeg kæmpede enormt meget med at være perfekt. Åh, der var meget, jeg gerne ville gøre om, for jeg har virkelig været hård ved mig selv. Så jeg prøver hele tiden at behandle mig selv bedre. Tænke bedre om mig selv. Og det har også været befriende at turde være grim i nogle roller, fordi jeg har haft så svært ved det selv. Eller har tænkt, at jeg ikke var god nok. Så godt nok ud simpelthen. Så det har været lidt en sejr, når jeg har turdet give mig selv lov.

”Jeg var høj og grim og havde bøjle”, fortæller Gitte Nielsen om sin barndom i et interview med FEMINA.

Hvor kommer den fra- kvinders trang til at være pæne?

-Ja, det ved jeg heller ikke… Jeg har én datter, som er fuldstændig ligeglad. Hun skal bare have noget tøj på, og jeg kan bare vælge. Min anden datter er SÅ bevidst om sit udseende, og hun har i tre år kun gået i kjole, hun nægter at tage bukser på og kan gå hen til fremmede damer og sige: ”Du er smuk”, eller til mig: ”Mor, se, den dame er pæn”. Hun går vildt op i det. En dag ville hun hellere have, at min far skulle følge hende i børnehave. Det plejer kun at være mig, mig, mig. Og så var det, fordi hun syntes, jeg havde noget grimt tøj på! Hun er FEM år, hvor kommer det fra? Ikke fra mig. Det må STOPPE. Jeg går og joker med, at hun bliver modeekspert i et eller andet blad, for er der noget, jeg helst ikke vil have, hun bliver, så er det det. Når hun kan komme til det, tager hun også de mest usunde sko på. For de er pæne. På et tidspunkt sagde jeg: ”Søde skat, du har fået vabler!”. Det gjorde ikke noget, for det var de pæneste sko! Jeg er klart nødt til at påvirke det. Det går sgu ikke, at hun fortsætter i den dér stil.

Negativ arv

Ifølge Mia skaber overfokusering på udseende en slags negativ arv. Det har hun selv oplevet.

-Jeg kan huske, at min mormor altid var så flov over sine ben, da jeg var barn. Det tog jeg med mig. Så det var jeg også.

Hvad var der i vejen med dine ben?

-Det vil jeg slet ikke sige her!

Engelske Keira Knightley vakte opsigt sidste år, da hun sidste år stod frem med et billede af sine naturlige bryster. Læs hvorfor her

Mia var også flov over sin hippiebarndom i bofællesskabet.

-Jeg var virkelig flov over, at min mor var sådan en, der ikke gik med sminke og højhælede sko. Jeg har fandeme brugt meget tid på at være flov. Rigtig meget tid. Så det har været dejligt at komme til at turde være grim på mit arbejde, men det har også taget tid, siger Mia Lyhne til FEMINA.

Læs også