mia lyhne
Underholdning

Mia Lyhne: ”Det er et tabu at få børn alene”

24. september 2015
Redigeret til web af redaktionen
Det var slet ikke meningen, at Mia Lyhne skulle være alene i forældrerollen. Men det var sådan, det blev, for den rigtige mand var der bare ikke. Hun er mor til tvillinger på fem og synes stadig, det er forbundet med tabu at være alene om det.

For fem år siden blev Mia Lyhne mor til tvillingerne Asta og Andrea – alene. Ind i mellem kan hun godt misunde de ”rigtige” familier, hvor der også er en anden forælder. Det fortæller hun i et interview med FEMINA i denne uge.

Mias egne forældre blev skilt, da hun var tre måneder gammel.

-Og det gjorde da noget, tror jeg, at jeg så tidligt ikke har været tæt på min far… Der er masser af drivstof i mig. Der er MASSER af indre dæmoner i mig. De ligger og kæmper lidt. De har set lidt forskellige ud i løbet af mit liv, men de har altid været med. Sådan ER jeg nok. Jeg slås med en masse ting inde i mig selv. Det er jo ikke bare gået sådan, at så kom jeg ind på teaterskolen, så fik jeg en mand, og så fik jeg børn. Tværtimod har det været modstand på modstand på modstand. I forhold til det med aldrig at komme ind på teaterskolerne: Det var jo ikke, fordi selvtilliden fik et ordentligt boost af at få syv års afslag! Så det har jeg måttet kæmpe med. Jeg HAR en stædighed. Heldigvis. Men jeg synes også, jeg hele tiden er i udvikling, og der er mange ting, jeg gerne vil ændre hos mig selv. Jeg har lister. Med alt muligt, jeg gerne vil blive bedre til som menneske.

”Det er hårdt at være delebarn i moderne familier”, siger sangerinden Dicte på femina.dk

Hvad står der på de lister?

-Det vil jeg sgu da ikke sige! Haha. Jamen, hvad står der… På vej herind i toget skrev jeg f.eks., at jeg skal huske at vække pigerne et kvarter før, så vi ikke får sådan nogle morgener, hvor jeg skælder ud med: ”Kom nu!”, og: ”Tag nu de sko på!”. Jeg prøver hele tiden at blive bedre. Det er ikke altid så nemt, men jeg prøver.

Og det er, siger hun, ”ikke for sarte sjæle” at være alene med tvillinger.

-Jeg kan også godt nogle gange misunde de dér RIGTIGE familier, hvor der også er en FAR eller i hvert fald bare én til. Det kan jeg godt misunde. Omvendt synes jeg sgu egentlig også, det går ret godt, når jeg kigger på mine børn.

Læs her, hvorfor forfatteren Morten Sabroe er mere bange for kvinder end for ebola og Islamisk Stat…

Er det stadig tabu at få børn alene?

-Ja, det synes jeg. Også for mig selv. Jeg kan da mærke, at jeg stadig synes, det er flovt. At jeg ikke har lyst til at snakke om det. Jeg tror, det er, fordi det har været så sårbart og sorgfuldt for mig. For jeg havde håbet, at det var sammen med en mand, ikke? Derfor har det også være svært at skulle gå ud og snakke om det. For man vil helst bare fortælle den gode historie. Og når folk spørger mig: ”Hvorfor har du valgt at få børn alene?”, kan jeg mærke, at jeg bliver en lille smule… irriteret. For I skulle bare vide! Det var jo ikke sådan, det var. Jeg havde sådan set en kæreste, som jeg havde håbet, jeg fik børnene med. Jeg er ikke fortaler for, at man bare skal gå ud og få de børn alene, og jeg tror faktisk, det er de færreste, der gør det. Jeg tror, mange kvinder gerne vil have en mand, men de har ikke fundet ham endnu, og så er det, det biologiske ur tikker, og så må de gøre sådan, som jeg gjorde. Jeg synes, det er fantastisk, at man kan, men det ville være mere fantastisk, hvis det var lidt nemmere at finde den mand, man passer til. Nej, det er godt nok noget svært noget, siger Mia Lyhne til FEMINA.

Galleri: Mia Lyhne

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også