https://imgix.femina.dk/media/6d67758b1e0541619764b7a8c8a91dad.jpg
Underholdning

Marilyn Monroe: Blondinen over dem alle

20. januar 2012
af Nina Bendixen
Foto: All Ov er, Josefine Aarkrogh, PR m.fl.
I år er det 50 år siden, Marilyn Monroe døde – og hun er stadig verdens mest kendte sexsymbol og kvindeikon.

Pinuppen, filmstjernen, kvindeikonet. Marilyn Monroe fangede alles øjne, var på alles læber og vandt alles hjerter, da hun i 1950'erne stormede frem på det store lærred. Marilyn Monroes liv og død er gjort af det stof, myter skabes af - men hvad har hun egentlig betydet for kvindeidealet dengang og nu? Medieforsker Vibeke Pedersen har analyseret mange kvinder i medieverdenen og er ikke i tvivl om, hvorfor sexbomben blev hele verdens darling.

- Film har altid bygget på smukke, sexede kvinder, men Marilyn Monroe repræsenterer også den amerikanske drøm - en fattig, forældreløs pige, der indtager Hollywood og gifter sig med berømte amerikanske mænd, siger Vibeke Pedersen.

Marilyn Monroe er et ikon skabt af Hollywood. Vi kender hende som den sexede blondine med sovekammerøjne og fyldige former, der sang om diamanter. Men sådan var det ikke altid.

- Marilyn Monroe blev iscenesat i rollen som den dumme blondine, siger Vibeke Pedersen. De første gange man ser hende på billeder, er hun en lille buttet brunette, og man skal kigge godt efter for at genkende hende. Hun blev skabt i den rolle, ikke født til den.

Kvinde i forandring
Marilyn Monroes struttende barm skabte mode blandt kvinderne. Alle ville have samme store og spidse brystform, som hende. Men tiderne skiftede, og det gjorde kvindeidealet også.

- Det slanke ideal kom i 1960'erne sammen med topmodellen Twiggy. Man ville helst ikke ses som sexobjekt, og derfor dækkede man bryster og bag for ikke at fremhæve de kvindelige former.

Marilyn var derfor en tid udskældt i medierne for at fremstille kvinder som sexobjekter. Hun døde i 1962 og nåede derfor ikke at opleve sin egen renæssance i 1980'erne, da kvinder igen måtte være kvinder.

- Fra 80'erne og frem er tiden præget af, hvad man har kaldt for nostalgisk længsel efter 50'erne - som en reaktion på 60'ernes og 70'ernes frigørelse og opgør med de traditionelle kønsroller. Et af billederne på denne nostalgi er netop blevet Marilyns form for kvindelighed, siger Vibeke Pedersen. Det nye kvindeideal, som trækker tilbage til 1950'erne, eksisterer stadig i dag. Det ser vi bl.a. i serier som "Desperate Housewives", som beskriver den hjemmegående husmor, men også den sexede kvinde, som Marilyn Monroe repræsenterer.

- Kvinder i dag vil gerne ligne sexsymboler, og de klæder sig ikke kun sådan for mandens skyld, de gør det i høj grad også for sig selv. I dag behøver det ikke at være kvindeundertrykkende at være sexet, siger Vibeke Pederesen.

Marilyn-effekten
Marilyn Monroe-figuren blev skabt til at forføre og underholde - en iscenesættelse, som er blevet kopieret lige siden, og som giver genskær i mange af nutidens popikoner.

- Se f.eks. introen til "Sex & The City", hvor Carrie Bradshaw bliver oversprøjtet med vand fra en vandpyt, fordi en bybus kører forbi hende. Scenen minder om scenen fra "Den søde kløe", hvor Marilyn Monroe ufrivilligt får sus i skørterne, fordi et forbikørende undergrundstog presser luft op igennem risten fra en af undergrundsbanens luftkanaler.

Den kvindetype, vi ofte ser på det store lærred i dag, ligner ikke den, Marilyn Monroe spillede tilbage i 50'erne. Historien om den private Marilyn har imidlertid mange ligheder med nutidens kvinderolle, som den afbildes på film i vore dage.

- Marilyn Monroe kan godt have nogle af de samme træk som f.eks. "Bridget Jones" - en usikker og forvirret person med en indre følelse af utilstrækkelighed. At skulle leve op til nogle kvindeidealer, som kommer udefra, det prøver både Marilyn som menneske og "Bridget Jones"-figuren, siger Vibeke Pedersen.

Filmen My week with Marilyn har premiere herhjemme 26. januar og handler om den famøse Marilyn Monroe bag kulissen til filmen "Prinsen og Korpigen". Marilyn Monroe spilles af Michelle Williams

Lær at flirte

Slå hjernen fra og få bedre sex

Kærlighedens nye ansigter

Læs også