https://imgix.femina.dk/2021-08-04/merylstreep-2.jpg
Underholdning

Mageløse Meryl Streep. Se de fantastiske billeder gennem årene

29. juli 2021
af Emilie Søndergaard Christiansen
Foto: Ritzau/Scanpix, Mega
Fra teaterskuespiller til en af Hollywoods største stjerner. Skuespillerinde Meryl Streep har prøvet mere end de fleste, og herunder kan du se, hvordan hun har udviklet sig, siden hun begyndte at spille skuespil.

Siden hun medvirkede i sin første film "Julia" i 1977, har den 72-årige skuespillerinde Meryl Streep bevist, at hun er en af de allerstørste skuespillerinder – ikke bare i Hollywood, men i vor tid.

Hun har været nomineret til en Oscar mere end 20 gange, medvirket i over 74 film lige fra "Mamma Mia" til "Little Women", og så har hun ikke været bange for at kæmpe for kvinders rettigheder.

Nedenfor har vi samlet et udpluk af, hvordan hendes liv har udviklet sig gennem årene.

Meryl Streep begyndte at spille skuespil som seksårig

https://imgix.femina.dk/2021-08-04/merylstreep_.png

Meryl Streep er født og opvokset i New Jersey. Her boede hun sammen med sin far, der var HR-manager for firmaet Merck og co. og sin mor, der var kunstner.

Det var også i New Jersey, at Meryl Streep begyndte at interessere sig for skuespillet.

I en tale på Colombia University har hun fortalt, at hun som bare seksårig tog et af sine mors skørter over hovedet, så hun kunne spille Jomfru Maria foran sin familie i stuen.

Om sin optræden fortæller hun, at hun nærmest følte sig hellig.

Hendes familie var også imponeret over hendes talent for skuespillet, og hver gang Meryl Streep optrådte fremover, opmuntrede hendes mor hende til at gøre mere ved skuespillet ved at fortælle hende, hvor dygtig og fantastisk hun var.

– Hun sagde til mig, at jeg kunne gøre alt, hvad jeg satte mit hoved op efter. Men hvis jeg var doven, ville jeg ikke opnå noget. Hvis jeg bare gik efter det, ville jeg kunne alt. Og jeg troede på hende.

Som teenager elskede Meryl Streep cheerleading og Bob Dylan

https://imgix.femina.dk/2021-07-29/merylstreep-3.jpg

Da Meryl Streep blev ældre, fandt hun ud af, at det ikke kun var skuespil, hun holdt af. Hun syntes også, at det var spændende at synge.

Som 13-årig startede hun derfor til opera-timer.

Det var dog ikke noget, der ligefrem fangede hende, og i et interview med NPR har hun fortalt:

– Jeg elskede cheerleading og drenge. Det var det, jeg var interesseret i. Og Barbara Streisand, The Beatles og Bob Dylan.

Meryl Streep formede sit image i high school

https://imgix.femina.dk/2021-07-29/merylstreep-4.jpg

Selvom Meryl Streep havde en glad og tryg barndom, blev hun ikke sparet for de udfordringer, der følger med teenageårene.

I en tale på Colombia University fortalte hun om sin tid i high school:

– Det var en anden form for skuespil, der fangede mig i high school.

– Jeg ville gerne lære at være tiltrækkende, så jeg researchede på den karakter, jeg forestillede mig, at jeg gerne ville være. En typisk smuk high school-pige.

For at kunne leve sig ind i karakteren som en smuk high school pige hentede Meryl Streep inspiration i forskellige modemagasiner.

Hun forsøgte at opføre sig og være på en måde, som folk kunne lide.

Hun begyndte at gå med en bestemt slags makeup, hun glattede og blegede sit hår, og hun spurgte sin mor om, hvilket tøj hun skulle have på.

Hun ændrede endda den måde, hun grinte på og ændrede sin personlighed til at være mere lige til:

– Meninger var ikke attraktive. Det lærte jeg tidligt. At meninger ikke var attraktive på en date.

College fik Meryl Streeps egen personlighed frem

https://imgix.femina.dk/2021-07-29/merylstreep-5.jpg

Efter high school startede Meryl Streep på college. Her gik det op for hende, at hun ikke havde været sig selv i high school, og derfor ændrede hun sig.

– Jeg var ikke opmærksom på at forme mig selv i high school, har hun fortalt i et interview med NPR.

– Men da jeg kom til Vassar College faldt alt det væk, for der var der kun piger, og det var de tidligere 70’ere. Jeg følte mig fri.

– Noget af det, der dukkede op, var min egentlige personlighed og min egentlige stemme. Og det gik op for mig, at jeg var sjov, og det var okay for mig at være … højlydt og modbydelig.

Meryl Streeps tid på college foregik også i en periode, hvor kampen for bedre kvinderettigheder var begyndt at bryde frem.

– Det var en tid, hvor folk for alvor talte om: ”Hvad er en kvinde? Hvad er vores rolle i verden?”

Det store gennembrud

https://imgix.femina.dk/2021-07-29/thedeerhunter.jpg

Efter Meryl Streep blev færdig på college i 1975, kom hun ind på Yale School of Drama, hvor hun brugte tre år på at dygtiggøre sig inden for skuespil.

Da hun havde færdiggjort de tre år på Yale School of Drama, begyndte hun at medvirke i forestillinger på Broadway.

Herfra tog det fart, og der gik ikke lang tid, før hun blev castet til filmen "The Deer Hunter", hvor hun spillede overfor Robert Di Niro og Christopher Walken.

Selvom hun havde en mindre rolle i filmen, formåede hun at gøre indtryk på alle, og hun blev nomineret til sin første Oscar for sin rolle.

Den første store tragiske (og intense) kærlighed

https://imgix.femina.dk/2021-07-29/firstlove.jpg

I 1976 medvirkede Meryl Streep i Shakespeare-produktionen "Measure for Measure".

Her mødte hun skuespilleren John Cazale, og de blev hurtigt forelskede.

– Han var ikke som nogen, jeg nogensinde havde mødt. Det var hans særegenhed og hans form for menneskelighed og nysgerrighed omkring mennesker, hans medfølelse, fortalte Meryl Streep om forelskelsen i et interview med New York Post.

Det unge par blev dog ramt af en tragedie, da John Cazale, et år inde i deres forhold, blev diagnosticeret med lungekræft.

Blot fem måneder skulle der gå, før John Cazale 12. marts 1978 afgik ved døden. Ved sin side havde han Meryl Streep.

Livslang kærlighed

https://imgix.femina.dk/2021-07-29/merylstreepanddongummer.jpg

Efter John Cazales død tilbragte Meryl Streep noget tid hos en ven i Canada for at sørge over Cazales død.

Da hun vendte tilbage til New York til den lejlighed, hun havde delt med Cazale, gik det op for hende, at hun var blevet smidt ud af den, og at hun derfor måtte flytte.

Til at hjælpe med at pakke minderne fra lejligheden ned kom hendes bror, der medbragte sin ven billedhuggeren Don Gummer.

Det var ikke kærlighed ved første blik, men med tiden forelskede de to sig og blot seks måneder efter John Cazales død, giftede Meryl Streep sig med Don Gummer.

Selvom hendes familie dengang satte spørgsmålstegn ved, om forholdet var gået for hurtigt, har Meryl Streep og Don Gummer formået at modbevise alt tvivl.

I dag er parret gift på 43. år, og de har fire børn sammen.

Meryl Streep oplevede et stort chok på settet til en af sine første film

https://imgix.femina.dk/2021-07-29/kramervs.kramer.jpg

Selvom Meryl Streep i 1979 allerede havde medvirket i flere produktioner, var det først her, hun landede sin første hovedrolle i en større film. "Kramer vs. Kramer", hvor hun spillede over for Dustin Hoffmann.

Filmen blev en kæmpe succes, og Meryl Streep modtog sin første Oscar for Bedste kvindelige skuespiller.

Det var dog ikke uden kontroverser, filmen blev optaget.

I et interview med The New York Times har Meryl Streep fortalt, at Dustin Hoffmann tog sig den frihed at slå hende i ansigtet uden hendes samtykke.

– Det her var min første film, og det var min første optagelse på min første film, og så slog han mig bare. Og du ser det i filmen. Det var grænseoverskridende.

Strøg til tops

https://imgix.femina.dk/2021-07-29/thedevilwearsprada.jpg

Efter succesen i "Kramer vs. Kramer" strøg Meryl Streep for alvor til tops som skuespiller i Hollywood.

Hun medvirkede i adskillige film. Bl.a. "The French Lieutenant’s Woman", "Sophies Choice", "Julia & Julia", "Mamma Mia" og "The Devil Wears Prada".

Derudover har hun medvirket i flere større og anmelderroste film som "The Iron Lady", "Florence Foster Jenkins" og "The Post".

Og så har hun også medvirket i den succesfulde HBO-serie "Big Little Lies".

Meryl Streep havde altid ønsket sig en familie

https://imgix.femina.dk/2021-07-29/streepandfamily.jpg

Selvom Meryl Streep gennem årene har haft travlt med at skabe sig en karriere som skuespiller i Hollywood, har hun alligevel også haft tid til at stifte familie med sin mand Don Gummer.

Til People har hun sagt:

– Jeg tror virkelig, at det var meningen, at jeg skulle stifte familie. … Og jeg har altid vidst, jeg ville, hvis jeg kunne finde den rigtige person at gøre det med, stifte familie.

I dag har Meryl Streep og Don Gummer fire børn: Henry, Mary Willa (også kaldet Mamie), Grace og Louisa Gummer.

Alderdom i Hollywood

https://imgix.femina.dk/2021-07-29/merylstreep1.jpg

Meryl Streep har arbejdet i Hollywood i mere end fire årtier, og set udefra set har det virket til, at hun har haft problemer med at blive castet.

Der har dog været øjeblikke i hendes karriere, hvor hun er blevet offer for Hollywoods (til tider negative) syn på alderdom, har hun fortalt i et interview med NPR:

– Jeg kan huske, da jeg fyldte 40 år, at jeg i løbet af ét år blev tilbudt tre forskellige hekseroller. At skulle spille tre forskellige hekse i tre forskellige film.

– Det var næsten, som om verden eller casterne sagde: ”Vi ved ikke, hvad vi skal gøre med dig.”

I 2014 modtog hun Den Præsidentielle Frihedsmedalje

https://imgix.femina.dk/2021-07-29/20141124-222407-3-1920x1278we.jpg

I 2014 blev Meryl Streep af daværende præsident Barack Obama tildelt Den Præsidentielle Frihedsmedalje, som er en af de højeste udmærkelser i USA.

Udover Meryl Streep blev Stevie Wonder, Tom Brokaw og Ethel Kennedy også hædret.

Noget kunne tyde på, at Barack Obama privat også er ret stor fan af Meryl Streep, for til ceremonien udbrød han:

– Jeg elsker Meryl Streep. Hendes mand ved, jeg elsker hende. Michelle ved, jeg elsker hende. Der er ikke noget, de kan gøre ved det.

Ingen har flere Oscar-nomineringer for skuespil end Meryl Streep

https://imgix.femina.dk/2021-07-29/merylstreeposcar.jpg

Udover at være modtager af en af USA's største udmærkelser har Meryl Streep også rekorden for flest Oscar-nomineringer for skuespil i historien.

Intet mindre end 21 Oscar-nomineringer er det blevet til for den garvede skuespillerinde gennem årene.

Bl.a. for sine roller i filmene "Kramer vs. Kramer", "Sophies Choice" og "The Iron Lady", der alle sikrede hende en Oscar-statuette.

Derudover kan nævnes nomineringer for "August: Osage County", "Into the Woods", "Florence Foster Jenkins" og "The Post".

I alt har hun vundet tre Oscars, hvilket putter hende på samme liste som Jack Nicholson, Daniel Day-Lewis, Walter Brennan og Ingrid Bergman.

Den eneste person, der har vundet flere Oscars, er skuespillerinden Audrey Hepburn, der nåede at vinde fire Oscars.

Holder sig ydmyg

https://imgix.femina.dk/2021-07-29/merylstreeptoday.jpg

I dag har Meryl Streep opnået mere end de fleste i sit liv, men alligevel forsøger hun at holde sig ydmyg. Hun har gjort meget ud af at omfavne sig selv, som hun er, og som hun ser ud.

Det betyder også, at hun har nægtet at gennemgå nogle kosmetiske skønhedsoperationer, som mange af hendes jævnaldrende i Hollywood ellers har.

– Jeg fatter det bare ikke. Du skal omfavne at blive ældre. Livet er dyrebart, og når du har mistet mange mennesker, indser du, at hver dag er en gave, har hun udtalt i et interview med Good Housekeeping.

Selvom vi alle ved, at Meryl Streep er en dygtig og erfaren skuespiller, gør hun altid meget for, at yngre skuespillere føler sig tilpas på settet, når de filmer med hende.

– Jeg prøver at have det sjovt med det, har hun fortalt i et interview med South China Morning Post.

– Jeg glemmer mine replikker, jeg står med hovedet i den forkerte retning eller gør noget, der kan være med til at ødelægge de illusioner folk måtte have om, at jeg skulle være perfekt.

– Jeg vil have, at de andre skuespillere tænker: ”Måske er hun ikke så god, som vi troede,” og dermed få dem til at slappe af.

Læs også