Underholdning

Lotte Arndal blev mor som 48-årig: "Man skal ikke have børn, når man er fyldt 40"

28. juli 2020
Tirsdag, 28. juli 2020 - 7:44 / Udgivet første gang den 8. januar 2020. Af Camilla Wass. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau/Scanpix
Man er egentlig for gammel til at få børn, når man er fyldt 40, mener fitness-dronning og spa-indehaver Lotte Arndal, der selv blev mor igen som 48-årig. Hun kalder det at ‘lege Gud’, for i virkeligheden er kroppen slet ikke skabt til den slags.

Det kræver noget af benmusklerne at forcere de mange trappetrin, der leder op til Lotte Arndals lejlighed på femte sal i nærheden af Kongens Nytorv i Indre København. Få meter herfra ligger et af byens mest eksklusive træningscentre ’Arndal Spa og Fitness’, hvor den ene kendis efter den anden får tryllet topmave og mormorarme om til sixpack og struttende biceps under Lottes sveddryppende bootcamps.

Her i lejligheden er der hvilepuls og formiddags-familiestemning. Fire måneder gamle Adrian ligger lidt uroligt på Lottes arm, mens hendes 80-årige far sidder i sofaen og halvsover. Her roder på den hjemlige, hyggelige måde.

– Ja, jeg ville lige have ryddet op, inden du kom, siger Lotte og nikker hen mod opvask, legetøj og en pakke tarteletter, der ligger på køkkenbordet.

– Men det nåede jeg ikke, for ham her var vigtigere. ’Ja, nu skal du få lidt mælk,’ siger Lotte med blød stemme, mens hun hiver op i sportsblusen og lægger lille Adrian til sit bryst. ’Ja, du er så sød, og vi er så heldige.’

MAN ÉR FOR GAMMEL

Adrian er fire måneder gammel og det fjerde barn i fitnesskvindens børneflok. De to ældste på 17 og 12 har hun fået med to forskellige mænd – mens hun har fået lille Adrian og hans storebror Sebastian på to år med sin store kærlighed Allan, der er 15 år yngre end hende. På væggen i stuen hænger billeder fra deres bryllup i Marmorkirken – et strålende smukt par, der lyser af sundhed og overskud.

– Allans venner grinede meget af, at jeg trænede ham ’i hegnet’, lige da vi havde mødt hinanden. Allan er håndværker, så han er i ret god form, men jeg har jo trænet i mange år. Jeg er ikke atlet, men jeg er i virkelig god form, og jeg har løbet og løftet vægte under alle mine graviditeter, fortæller Lotte.

Hvilke tanker har du gjort dig om at blive mor sidst i 40’erne? 

– Det liv, jeg har, er jo MIN sandhed – og det at få børn i en sen alder har været det rigtige for mig i min relation til Allan. Men jeg synes som udgangspunkt ikke, at man skal have børn, når man er over 40 – for det er ikke det, kroppen SKAL, siger Lotte og aer lille Adrian på kinden.

– Ja, nu lyder jeg måske dobbeltmoralsk – men man ER for gammel. Og grunden til, at det lykkedes for mig, er ren genetik. Folk siger til mig: ”Det er fordi, du er så sund.” Men det det handler ikke om, at jeg spiser gulerødder – eller om min fedtprocent eller mit kondital, siger Lotte og tager nogle mandler, der står i en skål på bordet.

– Kvinderne i min familie har altid været meget fertile og gået sent i overgangsalderen. Så rent genetisk er jeg langt fra overgangsalderen – og det er derfor, Allan og jeg har kunnet få børn sammen.

Hvor meget tænker du, at man kan gøre for at holde sin krop ung?

– Man kan gøre ALT. Selvfølgelig ændrer hormonspejlet sig, og det kan du ikke gå imod. Men du kan bestemme, hvor god form du er i. Så jeg vil rigtig gerne være et forbillede for, at man skal passe godt på sin krop. Men jeg har ikke lyst til at være forbillede for, at kvinder over 40 skal få børn, siger Lotte bestemt.

LÆS OGSÅ: Anthony er alenefar - og har fravalgt en mor til tvillingerne

Kvinder og fertilitetsbehandling

Gennemsnitsalderen for førstegangsfødende er stigende og ligger lige nu på 29,1 år.

Kvinder er mest fertile, når de fylder 24 år. Fertiliteten begynder at falde fra 35-års alderen, og efter de 40 år falder den drastisk hvert år.

Det offentlige tilbyder fertilitetsbehandling, til kvinden fylder 41 år, mens grænsen på private klinikker er på 46 år. Flere steder i udlandet er der ikke en øvre aldersgrænse på fertilitetsbehandling.

Antallet af kvinder, der får børn som 45-49-årige er tredoblet siden 1998 og ligger lige nu på 141 om året, mens antallet af 40-44-årige kvinder, der får børn, er fordoblet i samme tidsrum og ligger på 2.345 om året.

Kilder: Stork Klinik, Danmarks Statistik og Fertilitetsafdelingen på Hvidovre Hospital. 

LEGER MED NATURENS LOVE 

Lotte var 42 år gammel, da hun mødte Allan til en julefrokost. Han var mere skruk, end hun selv var – og i kærlighed sagde hun ja til at rejse til udlandet for at få frosset de gode æg, hun havde tilbage, ned.

– Allan og jeg vidste, at der var en biologisk deadline, hvis vi skulle have børn sammen. Men det at få frosset æg ned og gå fertilitetsbehandling, er ikke noget man bare lige GØR – der er mange store beslutninger forbundet med det, og mange undersøgelser. Jeg har været igennem virkelig mange tests, og på et tidspunkt måtte jeg også lige stoppe op og sige: ’Alle de her undersøgelser betyder ikke, at der er noget galt med min krop’, fortæller Lotte. Som 46- årig tog hun første gang til udlandet for at få lagt et æg op.

– Jeg blev ved med at sige til Allan: ’Jeg er for gammel.’ Men han havde et meget stort ønske om at få børn, og fordi jeg elsker ham så højt, ville jeg gerne prøve. Så vi aftalte, at vi ville prøve at få ét biologisk barn sammen, siger Lotte. Det lykkedes, og parrets første søn Sebastian kom til verden.

– 14 dage efter fødslen sagde Allan: ’Skal vi ikke nok prøve at få én til, så de to børn kan vokse op sammen?’ Og jeg sagde bare: ’NEJ, det skal vi ikke.’ Men han lobbyede i et helt år, og til sidst gik jeg med til, at vi kunne give det ét forsøg med et af de æg, vi stadig havde på frys fra den første behandling. Men jeg ville ikke bruge energi på det.

Lotte Arndal fik som 48-årig sat endnu et æg op på en klinik i udlandet.

– Og så gik jeg en tur på 10.000 skridt, for jeg havde det sådan: ’Det nytter ikke noget at sætte sig hjem i sofaen og vente, for hvis ægget ikke sætter sig fast, så er det fordi det ikke skal sætte sig fast.’

Ægget blev siddende – og blev til lille Adrian, som kom til verden på en sommerdag. Men hvor Lottes øvrige fødsler var gået som smurt, gik det anderledes denne gang. Den lille gut fik en hård start på livet, da han blev født med en alvorlig hjertefejl.

– Lige da Adrian kom ud, lagde lægerne en ballon ind i hjertet på ham. Aorta og hovedpulsåren sad omvendt, så der var ikke et ordentligt kredsløb, fortæller Lotte, der blev indlagt på neonatal afdeling på Riget sammen med sin nyfødte baby.

– Vi var indlagt en måned, og jeg var slet ikke udenfor – selvom det var midt om sommeren. Og jeg sov næsten ikke, for lyset bliver ikke slukket om natten. Men jeg turde simpelthen ikke gå fra ham, siger Lotte og kigger på lille Adrian, der efter en kompliceret operation i dag er erklæret helt rask.

– Det tog noget tid, men du er en sej banan, siger Lotte ømt og kigger på den lille veltilfredse baby.

NY LIVSFASE - MED BLENUMSER 

Adrian bliver skiftet på køkkengulvet, mens vi taler videre. Om årene omkring de 50, der for mange kvinder er et tidspunkt, hvor man træder ind i en ny livsfase. Børnene flyver fra reden, og man begynder at kigge på sit eget liv på en anden måde, fordi man ikke længere skal forsørge sine børn.

Hvordan er det at stå med et spædbarn lige på det tidspunkt?

– Selvfølgelig er mine veninder i en anden livsfase, og mange af dem siger til mig: ’Aj, orker du flere blebørn?’ Men når jeg kigger på min 17-årige datter, tænker jeg da aldrig: ’Dengang jeg skulle skifte ble på dig, var de værste tre år i mit liv.’ Men det er klart, at hvis man ikke kan lide hverdag, madpakker og lektier, så skal man ikke få børn. Og hvis jeg ikke havde fået to børn mere her i slutningen af 40’erne, havde jeg kunnet bruge min tid på alt muligt andet. Men sådan tænker jeg ikke – for det her gør MIG lykkelig.

Og hvad med nattesøvnen?

– Jeg sover faktisk mere om natten, end jeg ville gøre, hvis jeg ikke havde små børn. De kvinder, jeg kender, som ikke længere har små børn, har virkelig spark på karrieren. Der er mange sene aftener på jobbet og mange rejser. Og mine veninder lever livet med weekender i Paris og tager ud og spiser en onsdag aften. Så deres liv er på mange måder fysisk hårdere end mit ’børneliv’ er.

Men tænker du ikke engang imellem at du er blevet ’bombet tilbage’?

– Nej, for jeg HAR jo rejst rigtig meget, været ude og drikke masser af gin-tonics og har også startet mit træningscenter op, mens jeg havde små børn. Så jeg føler virkelig ikke, at jeg går glip af noget, siger Lotte.

LÆS OGSÅ: 40 kendte kvinder, der blev mor, efter de fyldte 40

BENHÅRDE PRIORITERINGER 

Lotte Arndal er en kvinde, der skærer fuldstændig ind til benet, når det handler om livets prioriteringer. Hendes fire børn og kæresten kommer i første række – og så hendes far, der skal have tarteletter senere på dagen. Og de få ledige stunder bruger hun langt hellere på høje knæløft og håndvægte end på at rydde op.

 – HVIS man vælger at få børn i en sen alder, så har man et ansvar for at holde sig i gang. Lige nu arbejder jeg et par timer hver dag, så om lidt skal jeg ned og undervise i træningscentret, mens en af mine medarbejdere går en tur med Adrian, fortæller Lotte.

–Til gengæld kan jeg sagtens lade være med at rydde op. Da jeg kom hjem fra hospitalet, stod der poser med gammelt legetøj helt ude på trappeafsatsen – men jeg lod poserne stå, fordi jeg havde brug for at gå en tur. Og man KAN jo ikke det hele, smiler Lotte.

Med fire børn i forskellige aldersgrupper må hun spænde mor-rollen bredt ud.

– Det er klart, at det kræver tid at have børn med fire forskellige behov. Så jeg er mere hjemme, end jeg nogensinde har været. Jeg bager boller, og mine store børn ELSKER det. Og jeg kan mærke, at der skal mere til at skubbe mig. Selv når der er kaos med morgen og madpakker, er jeg rolig. Og når jeg kommer over i vuggestuen og ser de unge mødre stresse over, at barnet skriger, føler jeg mig som en klippe, siger Lotte.

Men er det en RET at få børn, uanset alder?

– Ja, sådan er der mange, der tænker. Som personlig træner møder jeg mange top-karriere kvinder, der i en alder af 43 pludselig stopper op og siger: ’Nu vil jeg have et barn.’ Og så kan man jo tage til udlandet og købe et æg og noget sæd. Men jeg synes, det er at ’lege Gud’. Man rykker rundt på naturens love, og det har jeg også selv gjort, siger Lotte Arndal eftertænksomt.

Tænker du, at du udskyder den næste livsfase, når du står her som 49-årig med en baby på armen?

– Nej, og jeg er overhovedet ikke i fornægtelse af min egen alder. Mine bryster er blevet lidt længere, men det går nok. Og som du kan se, har jeg heller ikke fået sprøjtet alt muligt ind i ansigtet, siger Lotte og rynker panden.

– Men jeg holder mig i gang, og det er grunden til, at jeg føler mig ung. Og jeg er ikke bange for overgangsalderen, for jeg kan ikke forestille mig, at jeg skulle blive uvenner med min krop – den har jo givet mig fire børn.  Så tak livmoder – og nu må du gerne trække dig sammen som en lille rosin, smiler Lotte Arndal.

LÆS OGSÅ: Sanne mistede fem børn under graviditeten - nu er hun trillingemor

Lotte Arndal er fitnessinstruktør, personlig træner, kostvejleder og indehaver af Arndal Spa og Fitness. Hun er gift med Allan og er mor til en pige på 17, og tre drenge på 12, 2,5 år og fire måneder. Læs mere om hendes arbejde HER.