https://imgix.femina.dk/media/8a9cdc77f73f4b71a570924ad1420eb7.jpg
Underholdning

Liza Marklund – Jeg er samfundskritiker

27. januar 2010
af Susse Wassmann
Foto: Anna-Lena Ahlström og All Over Press
Liza Marklund er en kvinde, der kæmper for en sag gennem sine romaner. Lige nu er hun aktuel med Postkortmoderne, skrevet sammen med den storsælgende krimiforfatter James Patterson

Liza Marklund har fået kæmpe succes med sine kriminalromaner med hovedpersonen journalisten Annika Bengtzon. Liza Marklund har altid været målrettet og er gået bevidst efter at blive kendt, for lettere at komme igennem med sine budskaber. Det understreges af den samfundskritiske vinkel i hendes bøger.

Sprang ud i berømmelsen
Det dér med at være kendt er en ambivalent størrelse for Liza. - Det var en helt bevidst beslutning for mig at blive kendt. Jeg anede ikke, om det ville fungere, men jeg prøvede - og det lykkedes. Det var ikke sådan, at jeg kom fra ingenting - min mand var programdirektør på TV3, jeg havde selv været programleder og chefredaktør på en morgenavis, og næsten alle mine venner var programledere på TV. Jeg havde altid bestræbt mig på ikke at være en kendt person og havde sagt nej til alting. Men jeg tænkte: Nu tager jeg skridtet! Nu gør jeg det, nu siger jeg, hvad jeg mener uden at bede om undskyld, siger Liza Marklund.

Stoffet, der ikke sælger
- Men hvorfor? Hvad ville du med at være kendt? - Jeg ville have en stemme i offentligheden, så jeg kunne tale om børns og kvinders rettigheder. Det var hele årsagen til, at jeg blev journalist. Jeg havde rejst i Latinamerika og set børn, der sultede, og jeg tænkte: Det kan bare ikke være sådan her! Det må det ikke! Som journalist kunne jeg skrive om de ting, men det har ofte føltes, som om jeg fægtede mod vindmøller. Det har været enormt svært at få trykt artikler om mishandlede kvinder og voldtagne børn - det sælger ikke, det er iskoldt stof. Så jeg tænkte, at hvis jeg får en offentlig stemme, kan jeg gøre det endnu tydeligere. Og det er vel lykkedes mig - lidt, siger hun.

Fået plads i debatten
Liza benytter sig ikke af sin kendisstatus til at posere foran kameraerne. - Jeg går aldrig til premierer og alt det dér, og for mig som person har det ikke bidraget med noget godt at blive kendt. Men for mig som agitator har det været virkelig godt. Det virker jo. Jeg har fået en plads i debatten, jeg får en hel side i avisen nu, og sendetid på de største TV-kanaler. Det er belønningen.
Liza Marklund, der ser sig selv mere som samfundskritiker end journalist. - Mit forfatterskab og mit virke som agitator er præcis samme sag. Vi har jo en lang tradition i Skandinavien for at bruge kriminalromaner som meget skarp samfundskritik, og den tradition er jeg en del af, siger Liza Marklund.

Mere Annika Bengtzon

For garvede krimifans er "Postkortmorderne" absolut ikke at kimse ad, men den persontegning, som Liza Marklund er mester i, mangler. Men bare rolig, Annika Bengtzon lever i bedste velgående.
- Jeg er i gang med den næste bog om Annika, faktisk har jeg lige fundet på titlen. Men jeg vil ikke afsløre noget endnu, siger Liza Marklund hemmelighedsfuldt.

Se også:

Læs også