https://imgix.femina.dk/storage_1/media/1343-liza-marklund-2.jpg
Underholdning

Liza Marklund: Jeg er ret uinteresseret i lykke

24. oktober 2013
af Tine Bendixen
Foto: Petra Kleis
Liza Marklund vil hellere have et interessant end et lykkeligt liv. Den svenske krimiforfatter er klar over, at det er en provokation. For i Skandinavien skal vi bare være lykkelige, hvis vi skal lykkes som mennesker

For skandinaviske politikere har det nærmest været et projekt at skabe det lykkelige menneske, men lykke er ikke cool, siger Liza Marklund til FEMINA. Hendes seneste bog hedder ”Lyckliga gatan” på svensk efter en svensk popsang fra tresserne og har lykke som omdrejningspunkt.

- Jeg er ret uinteresseret i lykke. Lykke er ret kedeligt. I don’t do happiness! He he. Jeg vil hellere have, at livet skal være interessant, at der skal ske ting. For mig føles lykke som noget meget stillestående. Mennesker er så optaget af at være lykkelige, men det er vældig svært at være. Man skal LYKKES. Være succesfuld. Der er sådan en jagt efter det i Sverige. Og når alle basale behov er opfyldt, så skal man partout også bare være lykkelig. Mennesker stiller krav om at være lykkelige. I Danmark er I jo ”verdens lykkeligste folk”. Og hvis I skulle være verdens lykkeligste, så forstår I måske, hvordan VI ANDRE har det. He he. Nej, jeg synes ikke, lykke er så cool.

LÆS OGSÅ: Sissel-Jo Gazan: Fandt kærligheden på Facebook

Det er typisk for Skandinavien, at man tror, man politisk kan styre sig til lykkelige borgere, siger Liza Marklund til FEMINA.

- Og jeg tror, vi er endnu bedre til at rette os ind i Sverige end i Danmark. Der findes en utrolig vision hos skandinaviske politikere om, at vi skal BYGGE det lykkelige menneske. Det lykkelige menneske er et politisk projekt i Skandinavien. Og hvis man så IKKE bliver lykkelig, er det ikke politikernes fejl, så er man personligt mislykket. Selv i politikernes øjne. Men vi bliver jo ikke et hak lykkeligere af fine boligområder med plane græsplæner med græsstråene klippet i præcis højde.

Hvornår var du sidst lykkelig?

- Er jeg egentlig ret lykkelig hele tiden? Eller skider jeg bare på, om jeg er det eller ej? Jeg ved det ikke. Jeg er ret lykkelig lige nu, siger Liza Marklund til FEMINA.

LÆS OGSÅ: Liza Marklund: Min mand siger, jeg er billig i drift

Læs også