Underholdning

Lars Mikkelsen: Selvfølgelig får man præstationsangst

af Charlotte Fink Kobberøe 29. marts 2015
Foto: Lars H. Laursen
Med sin rolle i tredje sæson af House of Cards har Lars Mikkelsen fået slået sit navn grundigt fast på den internationale scene. Men for den garvede skuespiller har arbejdet med verdensberømte Hollywoodstjerner også været en kæmpe oplevelse

De seneste uger har været hektiske for Lars Mikkelsen. For når man scorer en fremtrædende rolle i en af verdens største tv-serier, er opmærksomheden selvsagt massiv. Og ”det bliver meget tid, man bruger på det”. Og nej, det er ikke helt første gang, indrømmer Lars Mikkelsen, at han svarer på spørgsmål i samme dur om rollen som Ruslands præsident Victor Petrov i Netflix-succesen House of Cards. Men FEMINA har fået lov til at spørge endnu engang. Selvom det er fredag, og den største opmærksomhedsbølge er ved at lægge sig - hverdagen med nye filmindspilninger er så småt igen er ved at indfinde sig hos Lars Mikkelsen.

Rollen som magtfuld mand

Der er langt fra Vesterbro til det Hvide Hus’ manipulerende og magtgærrige politik, når ”House of Cards” hitter på Netflix. Og der er langt fra Lars Mikkelsens rolige danske facon til Ruslands præsident af en verdensmand, der på engelsk med stærk russisk accent uberegneligt giver House of Cards’ frontfigur, den kyniske og mindst lige så uberegnelige Frank Underwood, politisk kamp til stregen. Lars Mikkelsen selv har begge ben på jorden, ”det er jo en arbejdsopgave, og så går man til den, og så løser man den” - men det er nu helt okay at spille russisk magthaver.

- Det er klart, at det der med at lege magtfulde mænd, det er jo sjovt. Herhjemme, der har jeg jo ikke helt den samme magt. Hehe. Den største udfordring var, at jeg skulle snakke på engelsk med russisk accent. Og på russisk. Det er noget af en arbejdsopgave, jeg har ikke et forhold til russisk.

L.O.C. og Christiane: Sådan fandt vi sammen

Casterne var dog ikke i tvivl om, at det var Lars Mikkelsen, der var perfekt til rollen som Ruslands statsoverhoved, Victor Petrov, som af mange er blevet sammenlignet med virkelighedens Vladimir Putin. 

- Hvad de så i mig? Det må du spørge dem om. Men mon ikke, der er sådan noget lidt… det der kølige skandinaviske over mig, som minder om noget, han også har. Men Petrov er jo en karakter, mere suave og verdensmandsagtig, end Putin er. Så jeg synes i virkeligheden, vi fokuserede meget på, hvad han, Petrov, var, frem for hvad Putin er. Jeg har egentlig ikke kigget på ham overhovedet, for det var ikke ham, jeg skulle spille – det var ikke nogen imitation.

Hvordan får jeg fat i en russer!?

Imitation eller ej, så har Lars Mikkelsen fået kæmperos for rollen. Tidligere har han haft en rolle i den britiske succes-serie ”Sherlock,” og med ”House of Cards” som udvidelse til CV’et, har Mikkelsen slået sit navn som også international skuespiller mere end fast. Beskeden om, at rollen var hans, fik han, mens han stod i Matas.

- Der går alt muligt gennem ens hoved. Man har jo lyst til at ringe op igen og sige: ”Er du sikker på, at det er mig, du snakker om!?” Man er også bange for, om man nu kan løse opgaven. Og så tænker man også over, at man så skal væk hjemmefra, og hvad betyder… Men først og fremmest tænker man: ”Hvad sker der, hvordan får jeg fat i en russer!?” 

Lars Mikkelsen fik en sprogcoach til russiskundervisningen. Men på trods af succes med både russisk og engelsk, er han heldigvis ikke færdig med at lave film og teater herhjemme.

- Jeg håber, at rollen i House of Cards kommer til at betyde, at jeg kan komme til at lave flere ting ude i verden, for det, synes jeg, er rigtig sjovt. Men jeg håber, at jeg kan få lov til at kombinere det med at være herhjemme, for det forlader jeg ikke. Jeg synes, det er en rigtig sjov udfordring det her med at få lov til at spille på et andet sprog, og jeg kan godt lide det, men det er klart, at man kan give udtryk for nogle andre ting på sit eget sprog, end man kan på engelsk. Der kommer til at gå mange år, før man kan det samme.

Generøse Kevin

I House of Cards spiller Lars Mikkelsen over for verdensstjerner som Robin Wright som Mrs. Underwood og Kevin Spacy i hovedrollen som den, som sæsonerne skrider frem, mere og mere kynisk manipulerende Frank Underwood. Sæson 3 indeholder flere intense magtkampe Underwood og Petrov imellem, og selvom netop den konstellation allerede har udløst spørgsmål en masse, tager vi den lige igen.

Nikolaj Coster Waldau blev forelsket i sin hustru ved første blik

Hvordan er det at spille over for en verdensstjerne som Kevin Spacy?

- Det er fantastisk, fordi han er så utrolig dygtig. Og han er meget generøs. Han er noget af det mest generøse, jeg har mødt inde på settet, for alt, hvad man gør, tager han og bruger til noget. Der er aldrig et nej tilstede, i det han laver. Det er hele tiden et spørgsmål om, hvordan vi får det bedste ud af det. Og den tilgang, den er uhyre sjælden. Han er en meget dygtig mand.

Lærte du noget af ham?

- Ja, det synes jeg! Jeg glæder mig til at komme op på scenen her til sommer og finde ud af, hvad det præcis var. Jeg kan godt prøve at verbalisere det, men det giver ikke så meget mening, for jeg tror, jeg skal ind på scenen og stå og mærke, hvad det var, jeg lærte. Noget med en tilstedeværelse … og en generøsitet. Det var helt sikkert, at jeg lærte noget.

Den samme generøsitet var til stede hos Robyn Wright. I serien får hun et langt smækkys af Petrov – et kys som heller ikke er gået mediernes næse forbi.

- Det var et stykke arbejde, det var fint, men det er jo ikke noget, man står og dyrker på den måde. Hun er en meget dygtig skuespiller, som er meget generøs og går med på det, man laver. Generelt er skuespillerne på settet så fokuserede på, at få det allerbedste ud af det materiale, de har.

Kollegaerne på serien var enormt søde og inkluderende, fortæller Lars Mikkelsen. Ingen stjernenykker dér. Og selvom settet på en af verdens mest populære tv-serier kan virke overvældende, så er arbejdet det samme, når man først kommer ind foran kameraet.

- Selvfølgelig får man præstationsangst. Men det er der jo ikke så mange, der kan bruge til noget. Man må jo bare ind og være til stede i øjeblikket. Og når man så går i gang, så koncentrerer man sig om sine medspillere og om situationen.

Efter premieren på House of Cards sæson 3 i start februar, går spekulationerne allerede på, om sæson 4 er på vej.

Ser vi mere til Petrov i sæson 4 af House of Cards?

- Det ved jeg ikke endnu. Når jeg får det at vide, får I det at vide, og jeg har ikke fået noget at vide endnu. Jeg ved ikke engang, om de går i gang med en fjerde sæson.

Her på redaktionen krydser vi fingre.

Læs hvordan Christian Bitz mener, den perfekte kvinde skal være