Mikael og Melissa
Gift ved første blik

Kære DR. Det er 2022, og kvinder er færdige med at fikse mænds forkvaklede følelsesliv

20. oktober 2022
Af Maria Brus
Foto: Mads Castillo / DR / Snow Productions
Der bliver kastet med vielsesringe og skrevet breve i sidste afsnit af Gift ved første blik. Men er det nok til at redde et kuldsejlet format?

Nu står vi her igen, som L.O.C. sang i mine teenageår, dengang det stadig var HELT FINT at synge en dybt destruktiv og voldelig mandepersona frem, fordi en kvinde ikke havde set/gjort/forstået/elsket nok.

Det er finalen i Gift ved første blik 2022, og måske siger det det hele, at vi kalder det en ”finale”. Hvad der startede som et socialt eksperiment i kærlighedens tegn er blevet benhård underholdningsreality a la TV3.

Twistet, i den her sæson, er så bare, at der er skruet helt op for dysfunktionaliteten og vi har en række eksperter, som støtter op om det og kalder det ”mønstre”.

Så vil jeg faktisk hellere lytte til L.O.C., han var i det mindste ærlig om, at han var fucked up og følelsesforkvaklet.

Okay, lad os tage parrene en for en:

Olivia og Patrick
Olivia og Patrick Gift ved første blik

Patrick og Olivia

Patrick har, ikke ulig Benny, en enorm latenstid på sine følelser. Så han skriver et brev og fortæller Olivia, at han var faldet for hende, og at han syntes, hun har været uærlig og uengageret.

Sådan Patrick! Du føler noget, du står ved det, du skælder ud.

Det er ærgerlige er, at Olivia, hvis man skal være fair, faktisk har efterspurgt det hele vejen igennem. Nu fik hun det så, ærlighed, men hvad skal man med den, når hun allerede på bryllupsdagen forsøgte at finde ting, der adskilte dem, som Patrick så rigtigt spørger om.

Patrick er begyndt at date en anden, og man håber sådan, at hun kan rumme både hans magic-kort og rolige væsen.

Mikael og melissa gift ved første blik
Mikael og melissa gift ved første blik

Mikael og Melissa

Av mit hjerte, så sad man bare der i sofaen og græd over, at manden med ”Man Cave”-plakaten i kælderen og træningscentret i stuen viste sig at være den bedste af dem alle.

Mikael har skrevet et tak-brev til Melissa, for at sige tak for alt det, de har delt. Hun tuder, han tuder, vi tuder, du tuder.

De har gjort sig så umage! Fløjet helikopter, rengjort vildmarksbade og gået ovenpå den gamle Lillebæltsbro. Og så sidder de der hos parterapeuten med hinanden i hånden og siger, at de har talt om, at de gerne vil skilles (kommunikation! De kommunikerer!), for at tage presset af dem, så de kan give hinanden en chance.

Det er ikke fordi, de har været mindre i tvivl end nogen af de andre par. De har bare formået at være i tvivlen og fortsætte alligevel. De har været sårbare, er blevet kede af det, har været ærlige (og for ærlige, holder stadig på at det er bad vibes at sige til sin mand, at man ikke tænder på ham i uge et), og nu går de bare der med militærrygsække på ud i den jyske hede.

Be still my heart, det par var den eneste reelle grund til at se med denne sæson.

Sebastian og Anders gift ved første blik
Sebastian og Anders gift ved første blik

Anders og Sebastian

Heller ikke de to skal prøve lykken med at leve til døden dem skiller. Efter at den ene part har brugt fem uger på at gøre sit bedste og den anden part har brugt fem uger på at forsøge at holde øjnene åbne, er der ikke nogen, der har mere at give af.

No shame in the game for aldrig at have haft et parforhold, men man betragter Sebastian og tænker: Har du lyst til at have et parforhold? Har du lyst til at være med i programmet?

Jeg håber, at Anders finder en vidunderlig dansemand at slubre østers med til den lyse morgen, og jeg håber, Sebastian finder nogen, han oprigtigt har lyst til at interessere sig for.

Steen og Mette gift ved første blik
Steen og Mette gift ved første blik

Steen og Mette

Kan man slå noget ihjel, der allerede er dødt? Parret bruger deres sidste uge af eksperimentet væk fra hinanden.

En enkelt times parterapi bliver det til, så skilles de, og derefter står den på golf og forretningsmøder til Steen og ny vovseven til Mette.

Det her par er virkelig stjerneeksemplet på, hvad der sker, når man ikke kommunikerer. Steen har inviteret Mette med til en dyr galla, og han vil rigtig gerne vil have hende med, for han vil gerne have mere tid med hende og opleve hende lidt på slap line. Siger han til kameraet og ikke til sin kone.

Mette er udmattet og overvældet og melder fra, og hun er skuffet over, at han ikke er mere ked af det og bare finder en anden ledsager. Siger hun til kameraet. Og ikke til sin mand. Kan I se, hvor jeg vil hen?

Mette gemmer sig bag et skjold af fanatisk veganisme, og Steen ligner en, der er træt af at blive gjort til symbol på noget frem for nogen.

Eksperterne i programmet gør meget ud af at fortælle, hvor modige deltagerne er, men for mange svigter modet, når de skal være sårbare og lukke den anden ind.

Forholdet slutter med, at Mette siger ”pænt nej tak” til at fortsætte med at være gift, tager vielsesringen af og smider den over skulderen.

Benny og Tanja gift ved første blik
Benny og Tanja gift ved første blik

Benny og Tanja

Det er gået op for Benny, at den måde, han opførte sig på, da han EKSPLODEREDE og smed Tanja ud af sit hjem, ikke var okay. Hendes forbrydelse var at prøve at lære ham at kende, fx med spørgsmål som ”Har du nogen hobbyer?”.

Så de mødes på Hovedbanegården og følges til en sidste omgang parterapi. Og til kameraet siger Tanja, at åh han var godt nok ikke rar at være sammen med sidst.

Og man sidder med hjertet i halsen og tænker nej, det var heller ikke rart at se på.

Alligevel skal hun sætte sig ud i bilen med ham og køre hen til den parterapeut, der brugte sidste afsnit på at fortælle hende, at hun også havde en andel i Bennys eksplosion. Og brugte tiden med Benny på at blåstemple hans fuldstændig overdrevne reaktion med ordene: Du er en god mand. Desværre formåede Tanja ikke at hjælpe dig.

Jorden kalder Nina Reventlow: Det er 2022, og vi er færdige med at give kvinder ansvaret for at fikse knudemænds forkvaklede følelsesforvaltning. Det er ikke okay. Og det er ikke okay tv.

Og det bringer mig til spørgsmålet: Er vi måske ved at være ved vejs ende med det her program?

De første seks afsnit var dræbende kedelige, og eksperimentet virker jo ikke. For hver sæson indfører ”eksperterne” nye initiativer, der skal hjælpe deltagerne med at forstå dem selv og hinanden bedre. Og for hver sæson falder deltagernes engagement.

Jorden kalder Nina Reventlow: Det er 2022, og vi er færdige med at give kvinder ansvaret for at fikse knudemænds forkvaklede følelsesforvaltning. Det er ikke okay. Og det er ikke okay tv.

Da Mette smed vielsesringen over skulderen, blev det på en måde symbolsk for hele programmet: Er der nogen af deltagerne, der gider? Sådan helt oprigtigt?

Ideen er, at de skal holde ud i de fem uger, i håb om at noget stærkere end umiddelbart tiltrækning kan vinde frem.

Men to ud af fem par brød før tid, og jeg kan ikke lade være med at tænke, at deltagerne virker mere til at være trætte af Tinder end oprigtigt interesserede i at prøve egne grænser af på dybt vand. De smutter, når det ikke længere er belejligt.

De vil gerne have den store kærlighed foræret i et neat TV-format, men halvdelen anerkender ikke engang præmissen.

Så nu tilspørger jeg jer, DR: Var det måske bare det? Kan man slå noget ihjel, der allerede er dødt? Nej, men man kan tage det af skærmen.

Læs også