ivanka trump - USA's nye førstedatter
Underholdning

Ivanka Trump – mød USA’s nye, magtfulde førstedatter

18. januar 2017
af Birgitte Borup, redigeret til web af redaktionen
Foto: All Over
Donald Trump er nu officielt indsat som USA’s præsident, og hans datter Ivanka Trump ventes at få en særdeles magtfuld position i Det Hvide Hus. Hun er Donald Trumps favoritbarn og anses af mange for reelt at være USA’s nye førstedame. Bliv klogere på den usædvanlige præsidentdatter her.

Det er forbigået de færrestes opmærksomhed, at Ivanka Trump er fars pige. Selv hendes søskende har åbent fortalt, at Ivanka siden fødslen har været Donald Trumps favoritbarn, og også her i voksenlivet anses hun for at være den, der er tættest på ham. Mens USA’s nye præsident ikke ligefrem er kendt for sin lydhørhed, vægter han sin 35-årige datters ord højt og søger ofte hendes råd.

– De har et bånd, som er usædvanligt tæt. Det er meget sjældent, vi har set en præsidentdatter have den indflydelse, som hun har. Det er tydeligt, at han respekterer hendes mening og lytter til hende, siger den amerikanske journalist og forfatter Kate Andersen Brower til femina.

Brower, der har beskæftiget sig indgående med kvinderne i Det Hvide Hus, hæfter sig ved, at selv berømtheder og politiske notabiliteter går til Ivanka Trump, hvis de ønsker et møde med præsidenten. Hvis Ivanka vurderer, at en person er værd at bruge en halv time på, er Donald Trump langt mere tilbøjelig til at afsætte tiden.

– Der ligger utrolig meget magt i at have direkte og uhindret adgang til præsidenten og have indflydelse på, hvem han ser, og hvad han beskæftiger sig med. Så ja, hun er bestemt en magtfaktor i Det Hvide Hus, konstaterer forfatteren.

Ivanka Trump blev opsøgt af pressen

Ivanka Trump kom til verden i 1981, da Donald Trump var gift første gang. Hendes navn er stærkt inspireret af hendes tjekkiske mor, modellen Ivana Trump, som fik tre børn med den stenrige og kvindeglade byggematador. Donald Trump var dengang notorisk berygtet for sine affærer, og da Ivanka var ni år, endte forældrenes ægteskab i det, der bedst kan beskrives som offentligt ragnarok.

Trump-parret var dengang et af New Yorks mest berømte jetset-par, så da pressen fik nys om, at Donald Trump havde indledt et forhold til skuespilleren Marla Maples, fik dækningen alt, hvad den kunne trække. Trump-familien optog forsiden på tabloidavisen The New York Post flere uger i træk, og Ivanka blev bl.a. opsøgt af tabloidpressen ved sin skole på Manhattan.

”Mine forældre gjorde alt, hvad de kunne for at beskytte os børn i den svære tid. Der blev indført avisstop derhjemme, og vi måtte kun se TV, når vores forældre også var til stede”, har Ivanka Trump fortalt til People Magazine, hvor hun også udtrykker sin respekt for, at forældrene aldrig bagtalte hinanden foran børnene.

Forældres skilsmisse var ellers lang og bitter. Familien endte som sladderemne i hele USA, og børnenes hverdag i en kernefamilie blev brudt op. Men mens Ivankas storebror reagerede med stor vrede og længe nægtede at tale med den utro far, fastholdt Ivanka selv sin stærke tilknytning til ham.

LÆS OGSÅ: Ivanka Trump er steddatter af Melania Trump, der nu får rollen som USAs førstedame. Læs om Melania - en helt almindelig husmor i 24 karat guld

Skønhed og overskud

I dag er den voksne Ivanka Trump typen, der kan udløse et akut mindreværdskompleks hos de fleste. Hun er smuk, velplejet helt ned i detaljen, har tre kønne børn og en flot, succesrig mand. Hendes familieliv med gemalen Jared Kushner, der driver et ejendomsfirma, ligner et kunststykke udi skønhed og overskud. Hendes hjem, som hun har vist frem i flere medier, er et af dem, hvor selv de mest kridhvide stolebetræk åbenbart aldrig besudles af grattede børnehænder. Og det siger næsten sig selv, at den unge familie bor på Park Avenue på Manhattan, som er blandt verdens dyreste adresser. Men hvis man tror, Ivanka Trump ikke er andet end lyst hår og hvide tænder, tager man fejl. Hun er bredt respekteret for sin begavelse, og med sin elegante stil og veltalenhed har hun været den trumf, som Donald Trump gang på gang har hevet op af hatten. I USA har medierne udråbt hende til The First First Daughter – den første førstedatter – og hun er langt mere markant i offentligheden end den egentlige førstedame, Melania Trump. Ivanka fremstår som den reelle kvindelige lederskikkelse i Det Hvide Hus.

– Det er tydeligt, at Ivanka er meget engageret i politik, og hun har også en viden og en baggrund, som hun kan bruge, både fra forretningsverdenen og fra sin uddannelse. Ivanka er ivrig og blander sig, mens Melania mest af alt virker uinteresseret i rollen som førstedame, konstaterer Kate Andersen Brower.

Insisterer på at tjene penge

Ivanka Trump har vundet respekt i brede dele af den amerikanske offentlighed ved ikke bare at læne sig tilbage og leve af familieformuen, men rent faktisk insistere på at arbejde. Allerede som teenager tog hun modeljobs og endte med opgaver for bl.a. Versace og Tommy Hilfiger. Sidenhen omsatte hun sin boglige begavelse til en økonomiuddannelse fra nogle af USA’s bedste læreanstalter. I dag har hun både en topstilling i Trump-organisationen og er desuden ophavskvinde til en tøj- og smykkelinje i eget navn. Kollektionerne med Ivanka Trump-mærkatet i nakken og priser i middellejet hænger i flere amerikanske stormagasiner og er populære blandt især amerikanske karrierekvinder. Salget tog dog et dyk under præsidentvalget, hvor mange kvinder boykottede tøjet som en protest mod Donald Trumps sexistiske udtalelser om kvinder. En af de uheldige udtalelser var Ivanka Trump selv i centrum for. Den faldt i et interview med TV-programmet ”The View”, hvor Donald Trump i et forsøg på at rose sin datters udseende, sagde: ”Hvis hun ikke var min datter, ville hun være min kæreste”. Kommentaren blev sidenhen voldsomt kritiseret for at have en uheldig undertone.

Kvinder er en mærkesag

Uanset hvor massiv kritikken har været, har Ivanka Trump forsvaret sin far. Kun da Donald Trumps berømte grab them by the pussy-citat dukkede op, kaldte hun det ”uacceptabelt”. Og mens Donald Trump den ene gang efter den anden er blevet beskyldt for kvindefjendsk adfærd, har datteren arbejdet ihærdigt på at bløde hans image op. Ivanka har påtaget sig rollen som de udearbejdende kvinders forkæmper og er blandt andet hjernen bag et politisk forslag, som skal gøre det mere økonomisk overkommeligt at få passet børnene.

– Et af de største problemer i det amerikanske samfund, er, at børnepasning er så dyrt og utilgængeligt. Det bør ikke længere være et kvindeproblem. Det skal behandles som et familieproblem og hele USA’s problem, sagde hun i et interview med TV-stationen ABC under præsidentvalgkampen, hvor hun selv jævnligt gik i medierne for at give sin fars valgkampagne et kvindeligt ansigt. Selv jonglerer Ivanka Trump med en hverdag, som mange kan relatere til: Tre små børn og flere krævende jobs på én gang. Alligevel er det svært for hende at kæmpe kvindekampen på en troværdig måde. Hun er ganske enkelt for rig, for pæn og for poleret, påpeger Kate Andersen Brower.

– De fleste amerikanere – uanset politisk ståsted – anerkender, at Ivanka Trump har klaret sig godt og har opnået meget. Men hun fremstår samtidig som et meget perfekt glansbillede, hvor man ikke rigtig føler, man får det hele at vide. Vi kender hende ikke helt, siger hun.

Trumfkortet Ivanka

Efter et præsidentvalg, der på alle måder var usædvanligt, er det nu en lige så usædvanlig familiekonstellation, der skal stå i spidsen for verdens mægtigste land. Præsidenten og hans perfekte førstedatter! Sikkert er det, at hun i de kommende års Trump-æra fortsat vil være det trumfkort, som ”The Donald” trækker op af hatten, når han får brug for kvindelige superkræfter. Og i USA, hvor der er udbredt skepsis over for Donald Trump, er det ligefrem blevet et argument, at med en datter som Ivanka kan det ikke gå helt galt.

– For dem, der vil retfærdiggøre, at de støtter Donald Trump, er Ivanka et argument i sig selv. Mange hæfter sig ved, at når han har opdraget en så succesfuld og begavet datter, må han kunne noget. Ivanka sender et tydeligt signal om, at han har været en god far, og at noget er lykkedes for ham, siger Kate Andersen Brower.

Ivanka Trump stræber altid efter det bedste, og selv positionen som datter har hun fået det maksimale ud af. Hun er ikke længere bare fars pige. Hun er Førstedatteren.

SE OGSÅ: De smukkeste kjoler fra 2016

Om Ivanka Marie Trump

35 år. Gift med forretningsmanden Jared Kushner og mor til børnene Arabella på fem, Joseph på tre og babyen Theodore. Uddannet økonom på bl.a. Wharton Business School. Har siden 2005 været ansat i sin fars firma, hvor hun i dag har titel af executive vice president. Ejer tøj- og smykkelinjen Ivanka Trump, der sælges i en række stormagasiner og online. Ivanka har brødrene Donald Jr. og Eric samt halvsøsteren Tiffany og halvbroren Barron. Donald Trump har de fem børn med tre forskellige kvinder.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_0.png

Læs også