https://imgix.femina.dk/media/48a43900a01d4d808c48bfbf2f9a0363_0.jpg
Underholdning

Ida Auken: Jeg køber også sko

13. december 2009
af Andrea Bak
Foto: Carsten Seidel
Selv om jeg er miljøbevidst, er jeg stadig en moderne kvinde og kan lide de ting, moderne kvinder nu engang kan lide, og undertiden giver jeg da også mig selv fri og køber et par sko eller en taske, jeg ikke behøver

Miljøet er for Ida Auken et hjertebarn, og i 2007 blev hun valgt ind i Folketinget for SF, netop med miljøet som en af de største mærkesager for hende. Det har tvunget Ida Auken til at kaste et ekstra kritisk blik på sin egen adfærd, når det gælder miljøet.
- Jeg har foretaget en del ændringer i mit liv, men de er kommet trinvis. Da jeg boede på kollegium, tørrede jeg mit tøj i tørretumbler, men i dag bruger jeg tørrestativ i min lejlighed. Det fungerer absolut lige så effektivt og sparer miljøet for en masse CO2, siger Ida Auken.

Køber CO2 kvoter
- Jeg har ikke bil, og til daglig cykler jeg på arbejde. Skal jeg til møde andre steder i Danmark, prøver jeg så vidt muligt at tage toget - også selv om det er hurtigere at tage flyet til Aalborg eller Århus, siger hun. Sommetider er det imidlertid nødvendigt at sætte sig op i et fly. Som i sommer da Ida Auken var på fire måneders studieophold i New York. - I de tilfælde, hvor jeg ikke kan undgå at flyve, køber jeg CO2-kvoter. Jeg køber dem på climatefriendly.com, men der er flere hjemmesider, man kan købe dem på. På en flyvetur fra København til New York bruger hver passager 3,7 ton CO2, og CO2 koster lidt over 100 kroner pr. ton, fortæller hun. Ida Auken har fået indført, at alle medlemmer af SF's folketingsgruppe køber CO2-kvoter, når de rejser med fly i forbindelse med arbejdet.

Det gør Ida Auken selv:

• Tager cyklen eller toget i stedet for bilen.
• Skifter elselskab - det er let og gratis. Vælg et selskab, der destruerer CO2-kvoter eller støtter klimatiltag i ulande.
• Vasker med koldtvandsvaskepulver og tørrer tøjet på stativ i stedet for i tørretumbler.
• Køber CO2-kvoter, når hun ikke kan undgå at flyve, på www.climatefriendly.com

Læs mere om Ida Auken på www.idaauken.dk

Vil ikke være belærende
Selv om hendes opgave som miljøordfører er at tale miljøets sag, passer Ida Auken på ikke at blive for belærende og frelst Jeg gider ikke være sådan én, folk bliver trætte af at høre på. Så får det jo ingen effekt, det, jeg gør. I New York bor en mand, som kalder sig No Impact Man. Han har besluttet sig for at være CO2-neutral og lever uden elektricitet og har wc med træk og slip, kører aldrig i bil eller tog og køber kun produkter, der ikke er i emballage. Det tiltaler mig ikke at leve på den måde. Når man bliver til sådan et omvandrende freakshow, er det umuligt at få den brede befolkning med på ideen.

Er også en moderne kvinde
- Selv om jeg er miljøbevidst, er jeg stadig en moderne kvinde og kan lide de ting, moderne kvinder nu engang kan lide, og undertiden giver jeg da også mig selv fri og køber et par sko eller en taske, jeg ikke behøver. Det kan ikke nytte noget at slå sig selv i hovedet med, at åh nej nu har jeg været ude at flyve eller fyret en masse elektricitet af på at gå i dampbad. Den energi kan jeg bruge så meget bedre på at gøre noget, der reelt er godt for miljøet, siger Ida Auken.

Læs også:
Gør hverdagen grønnere

Læs også