Bo Derek og John Derek havde en aldersforskel på 30 år
Underholdning

Hun var 16, han var 46

31. marts 2020
af Hege Løvstad Toverud / kk.no / Oversat af redaktionen
foto: NTB Scanpix
Han var instruktør og gift med en af Hollywoods smukkeste kvinder. Så mødte han 16 år gamle Bo og lod sig skille. Ingen troede, at parret havde en fremtid.

Der gik et sus gennem biografsale verden over, da Bo Derek i 1979 kom løbende i slowmotion langs stranden i filmen '10', kun iført en beige badedragt og struttende barm.

Håret var stylet i ikoniske fletninger, der lå mod hovedbunden, men folk, som påstår, at de forbinder Bo Derek med fletninger, lyver højst sandsynligt.

For det er ingen overdrivelse at sige, at Bo Dereks former blev eftertrykkeligt fremhævet på filmlærredet i 70’erne og 80’erne – både med og uden tøj på. Og allermest blev de fremhævet af hendes egen ægtemand.

Bo Derek i den ikoniske scene på stranden hvor hun løber i badedragt

Mor gift med stuntmand

Bo Derek hed egentlig Mary Cathleen Collins. Hun blev født i Long Beach, Californien i 1956. Faren havde været radiooperatør i Korea-krigen og arbejdet i et sejlbådsselskab, og moren var frisør og makeupartist for den svensk-amerikanske skuespillerinde Ann-Margret.

LÆS OGSÅ: Husker du verdens smukkeste pige? Sådan ser hun ud i dag

Den svensk-amerikanske skuespiller Ann-Margret

Mary Cathleen fik sådan set underholdningsbranchen ind med modermælken, og endnu mere da moderen senere giftede sig med en stuntmand. Der var lidt vej til stjernerne, men alligevel endte hun med at blive et af tidens største sexsymboler.

Drop-out

Mary Cathleen gik i gymnasiet i Californien og levede et sporty liv. I 1973, da hun var 16 år, begyndte hun imidlertid at pjække fra skole. I et interview i talkshowet Late Night med David Letterman i 1985 fortalte Derek:

- I en hel måned var jeg på stranden og bare surfe og svømme, mens jeg egentlig skulle være i skole. Da min mor opdagede det, blev hun rasende. Jeg begyndte i skole igen og trivedes med det. Og så tog jeg til Grækenland for at indspille denne film med John.

Mødte 30 år ældre mand

Her begynder den pikante historie om Bo Derek, eller Mary, som hun fortsat hed. Hun var nemlig kun 16 år og gik i 1.g i gymnasiet, da hun indledte et forhold til den 30 år ældre instruktør og filmproducer John Derek, som hun mødte under indspilningerne til en film.

Bo Derek og John Derek havde en aldersforskel på 30 år

Derek var 46 år og havde tidligere været gift med Ursula Andress. Da han mødte teenageren Mary, var han gift med en ny Hollywood-skønhed ved navn Linda Evans, som senere spillede Krystle Carrington i tv-serien 'Dollars'. Men nu blev han skilt til fordel for teenageren.

I et interview i Interview i 2016 indrømmede Derek, at hun har haft samvittighedskvaler overfor Evans.

- Hun var en, jeg beundrede og respekterede meget. Linda var altid så rar overfor mig. Så skete alt dette, og jeg må tage en stor del af skylden for al smerten, hun gennemgik.

Linda Evans spillede senere med i tv-serien Dollars

Da Mary og John mødtes, var hun mindreårig, og parret flyttede til Tyskland for at undslippe lovgivningen i Californien.

- Min mor blev jo fuldstændig rasende, sagde Bo Derek, da hun blev interviewet om forholdet på CBS i 2015.

- Men du ved, når man er 17 år, tror man, man ved alt. Du tror, du ved, hvad du gør.

Pirrende film som teenager

Samme år tog parret til Grækenland, hvor Mary indspillede flere vovede scener i kærestens lavbudgetfilm med den passende titel 'Fantasies'. Da filmen udkom otte år senere, efter at være klippet om flere gange, fik den ikke en specielt overstrømmende modtagelse.

Efter Marys 18-års fødselsdag kunne parre flytte tilbage til USA. De giftede sig i 1976, da Mary var 19, og John var 49. Nu havde hun taget navnet Bo Derek og farvet sit hår lyst.

Hendes første Hollywoodrolle var i 'Orca The Killer Whale', hvor hun i rollen som Annie på ulyksalig vis blev angrebet af en menneskeædende spækhugger, som spiste hendes ben.

De ikoniske fletninger på Bo Derek

To år senere kom gennembruddet, da Bo Derek var med i den romantiske komedie '10', hvor hun kom løbende i badedragt mod Dudley More og begejstrede alt fra kritikere til kåde mænd.

Hun blev nomineret til en Golden Globe Award for Best New Star på grund af rollen.

Playboy og Tarzan

En stjerne, for ikke at sige en supernova, var født. I 1980 blev Bo fotograferet to gange til 'Playboy' og billederne blev trykt i 1981, 1984 og 1994. Flere af filmene, hun medvirkede i, havde temaet 'veldrejet, ung kvinde falder for ældre mand'.

I 1981 fik hun sin første hovedrolle i filmen 'Tarzan, abernes konge', der var instrueret af hendes mand John Derek. Men filmen viste sig at fokusere mere på Bos feminine attributter end Tarzan selv, blandt andet i scener hvor hun bader og får kropsmaling.

Filmselskabet skal før udgivelsen eftersigende være blevet sagsøgt af rettighedshaverne til 'Tarzan', da man mente, at filmen udnyttede 'Tarzen'-navnet.

Bo Derek i filmen Tarzan, abernes konge

Nøgen i galop

Bedre gik det ikke i næste film, der også blev instrueret af hendes mand. I filmen 'Bolero' fra 1984 udforskede John Derek hovedrollens seksuelle opvågning, og i nøgenscener på blandt andet hesteryg følger han hende rundt i verden på jagt efter den perfekte elsker, som skal tage hendes mødom.

Da Bo kom ridende i galop med bare bryster, måbede en hel verden. I hvert fald den del af verden, som lod sig lokke af VHS-hylder med letpåklædte damer.

LÆS OGSÅ: Kan du se hvem hende berømte forældre er?

Bo Derek med bare bryster på en hest

Vi behøver nok ikke engang nutidens #MeToo-lys for at det vil løfte øjenbryn i dag, men selv i 1981 lod kritikken ikke vente på sig.

For sin fortolkning af rollen fik Bo Derek en Rasberry-award for Værste Skuespiller, og 'Bolero' blev 'belønnet' med yderligere fem priser i kåringen af Værste film, Værste instruktør (John Derek), Værste manus (John Derek), Værste nye stjerne (Olivia D’Abo) og Værste filmmusik.

Bo Derek havde selv redet i mange år

Hesteaktivist

Selvom hesten i 'Bolero' nok mest blev brugt for en undskyldning for at placere en nøgen Bo Derek overskrævs, strakte hendes engagement i de firbenede dyr sig meget længere end til Hollywood.

Bo havde selv redet, siden hun var lille, og i de seneste år er hun gået ind i kampen for at stoppe slagtning af amerikanske heste til brug som menneskemad i udlandet.

Som talskvinde for organisationen Animal Welfare Institute har hun lagt ansigt til en reklame, hvis mål er at stoppe slagtning af heste.

I en oplysningsfilm for organisationen fortæller Bo Derek, at amerikanske heste hvert år slagtes i hobetal og sendes til restauranter i blandt andet Frankrig.

Hun argumenterer for hestens betydning i krig, og at den som et stolt individ fortjener en bedre skæbne end at ende som mad.

Som et alternativ til slagtning viser filmen, at man har oprettet 'alderdomshjem', såkaldte refuges for heste, hvor folk kan adoptere en hest og selv komme og passe den.

I dag er Bo Derek hesteaktivist

Besøgte kongressen

Bo Derek har arbejdet så hårdt for sagen, at hun er taget til Capitol Hill for at give sin støtte til en lovgivning mod hesteslagtning.

- Titusindvis af heste bliver slagtet på grusom vis her i landet hvert år, bare for at nogen i Europa skal få et lækkert måltid. Det er helt galt, sagde hun til lovgivere og presse.

- Vi amerikanere opdrætter ikke heste til mad, og vi spiser dem ikke. Jeg vil bidrage til at få bugt med denne forfærdelige praksis.

Sammen til John Døde

Bo og John Derek bosatte sig på en ranch i Californien, omgivet af heste. De var gift helt frem til John døde af et hjerteanfald i 1998. Parret fik ingen børn, men arbejdede tæt sammen.

Da Bo Derek under et interview med CBS blev spurgt om, hvorfor hun troede, at ægteskabet holdt så længe, svarede hun:

- Først og fremmest tror jeg, at ægteskabet fungerede for mig, fordi jeg elskede ham, og han elskede mig. Selv om han var 46, så var han også i en modningsproces. Jeg tror, vi tog det dag for dag. Jeg tror ikke helt, vi havde forventet, at det ville vare ved, heller.

Efter hendes mands død skulle Bo finde kærligheden igen. Siden 2002 har hun dannet par med skuespilleren John Corbett (55), der er kendt fra 'Sex and The City', og parret bor på en ranch i Santa Ynez Valley i Californien med heste.

Bo Derek med John Corbett som spillede Aidan i Sex and The City

Aldrig brug for beundringen

Bo Derek har i de seneste år haft små roller i flere film og tv-serier, deriblandt 'Sharknado 3'. Hun er æresmedlem i bestyrelsen af Veterans Affairs og har engageret sig i arbejdet med krigsveteraner.

Hun har også i en årrække siddet i bestyrelsen for Californiens Horse Racing Board og har udgivet bogen 'Riding Lessons: Everything That Matters in Life, I Learnt From Horses'.

I et interview med CBS i 2015 sagde Bo Derek:

- Jeg har ikke brug for meget. Jeg havde aldrig brug for beundringen eller tilbedelsen. Jeg elsker mine job. Det gør jeg endnu.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også