Nikolaj Arcel
Underholdning

Hollywood-instruktør længes mere efter børn end den næste store film

24. august 2017
af Susanne Cordes, redigeret til web af Charlotte Kobberøe Fink
Foto: Carsten Seidel
Filminstruktøren Nikolaj Arcel står klar med en stjernespækket film fra Hollywood. Men han længes mere efter at komme hjem til Danmark og redebygning end efter en Oscarstatuette.

Nikolaj Arcel vil stifte familie

Da filminstruktør Nikolaj Arcel for fem år siden rykkede teltpælene op sammen med sin daværende kæreste, skuespillerinden Rosalinde Mynster, og flyttede til L.A., var det indfrielsen af en gammel drøm.

Indtil det punkt havde han altid arbejdet rigtig meget. Rigtig, rigtig meget. Han havde instrueret fire spillefilm. Den sidste af dem, "En kongelig affære", endte som en stor succes hos både anmeldere og publikum. I mellemtiden skrev han også manuskripter til flere store filmsucceser instrueret af andre; "Mænd der hader kvinder" og Jussi Adler-Olsen-filmatiseringerne "Kvinden i buret", ”Fasandræberne" og "Flaskepost fra P"

– Jeg kunne simpelthen ikke leve uden at lave film. Jeg følte, at film var hele mit liv. Jeg vidste ikke andet. Jeg kunne ikke andet. Jeg har lavet film, siden jeg var 10. Jeg har aldrig gjort det for at få anerkendelse eller tjene penge. Jeg har gjort det, fordi det var min passion.

Derfor var Hollywood også det næste logiske skridt. Og i dag er Nikolaj aktuel med fantasyfilmen ”Det mørke tårn” med stjerneskuespillerne Idris Elba og Matthew McConaughey i hovedrollerne.

LÆS OGSÅ: Mikkel Bo Følsgaaard om kærligheden: Man skal ønske, at den er for altid

Familie-værdier står stærkere nu

Men det blev en drøm med konsekvenser. Som han selv siger det, har han "ofret rigtig meget for mit arbejde og for perfektionen". Han så ikke sin familie. Kærligheden gik i stykker. Selvom Nikolaj og Rosalinde var ”et vildt godt par” og stadig er tætte venner i dag, så kunne forholdet ikke fungere på tværs af Atlanten, da Rosalinde fik job som Fie i Badehotellet og skulle tilbringe lang tid ad gangen i Danmark.

Nikolaj erfarede efterhånden også, at han havde det ret godt, når han IKKE arbejdede. Og selvom han elskede at lave film, begyndte der at ske noget. Længslen efter Danmark, familien og kærligheden kom snigende.

– Måske var det bare en modenhed, der opstod lidt senere end hos andre. Når man er 40 og ikke har fået børn endnu, så er man stadig lidt 30 i sit hoved. Man har endnu ikke oplevet det med ansvar. Man er stadig hovedpersonen i sit eget liv. Nu længes jeg faktisk mere efter at få børn og familie end efter at lave den næste store film. Min livsindstilling er vendt om. Nu prøver jeg virkelig at være sammen med min familie, min kæreste og mine venner, så meget jeg kan. Det, at jeg ikke har børn endnu, er jo noget skidt. Alle mine venner har to-tre børn, og jeg er vildt misundelig på dem. Jeg vil hellere stifte familie, end jeg vil lave 20 film mere og blive en big shot i Hollywood. Arbejdet kan give et kick, men det kan man ikke blive ved med at leve på resten af livet. Der er nogle andre værdier, der må tage over, og de værdier står meget stærkere for mig nu.

Kærligheden er det bedste i livet

Nikolaj er i dag kærester med manuskriptforfatteren Sara Isabella Jønsson.

–Vi mødtes i L.A. for to år siden, da hun var ovre for at lave noget research. Vi er meget forelskede. Netop fordi jeg nu ved, hvor umuligt langdistanceforholdet er, er jeg taget rigtig meget hjem i denne her periode. Da vi optog "Det mørke tårn" i Sydafrika, var hun rigtig meget dernede også.

Aldersforskellen mellem Sara og Nikolaj er 18 år.

–Måske handler det om, at jeg ikke har fået børn. Jeg føler mig måske ikke som en 25-årig i mit hoved, men mere som en 33-34-årig. Jeg har ikke det samme liv som mine venner, der har familie. Jeg har mere det liv, Sara har, med venner og arbejde. Så det passer fint. Hun har meget sødt sagt, at "jeg har valgt dig, så jeg ved godt, at jeg ikke skal vente alt for længe med at få børn". Kærlighed har ingen alder for nu at bruge en kliché, som jeg rent faktisk tror på. Jeg tror på, at kærlighed er det bedste i livet. Det er det, der skaber varig værdi i ens liv. Jeg er den største romantiker. Faktisk er jeg langt mindre kynisk nu, end jeg var, da jeg var yngre.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også