Søren Le Schmidt
Underholdning

Han står bag nogle af kronprinsesse Marys kjoler. Nu er han snart aktuel med nyt program

16. februar 2023
Af Christoffer Mygind Juul
Foto: Lars H. Laursen
Designer Søren Le Schmidt har designet kjoler til et væld af danske kendte som Helle Thorning-Schmidt og Kronprinsesse Mary. Nu vil han finde Danmarks næste designtalent i nyt DR-program.

Artiklen blev første gang bragt på ELLE.dk. Dette er en redigeret version.

Normalt er det mest hans eksklusive kjoler, som både politikere, tv-værter, popstjerner og skuespillere bærer på den røde løber herhjemme, der er i rampelyset.

Men nu springer designer Søren Le Schmidt ud som dommer og tv-vært i nyt program på DR, der skal finde Danmarks næste store designer.

Designeren, der er mest kendt for sine skræddersyede galla- og brudekjoler til et væld af danske kendte som Helle Thorning-Schmidt, Sarah Grünewald, Christiane Schaumburg-Müller og sågar Kronprinsesse Mary, har nemlig slået sig sammen med Kronprinsesse Marys stylist Anja Camilla Alajdi om at finde Danmarks næste store designer i et nyt program på DR.

Det vil de gøre gennem en række designudfordringer og konkurrencer, som den slags, du måske allerede kender fra andre populære programmer som amerikanske 'Project Runway', hvor der i hvert afsnit skal siges farvel til en designer for at finde frem til en endelig vinder.

Vi tog en snak med designeren om det nye tv-koncept, hvad du kan forvente dig af det som både deltager og seer, og hvorfor det netop nu, er det helt rigtige tidspunkt for et tv-program som det på dansk jord.

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt i den kjole, Søren Le Schmidt designede til hende i anledning af Dronningens regentjubilæum.
Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt i den kjole, Søren Le Schmidt designede til hende i anledning af Dronningens regentjubilæum.
Foto: Hanne Juul

Hvad går programmet ud på?
– Vi kan ikke afsløre alt for meget af programmets indhold endnu. Men det bliver et forløb med designkonkurrencer undervejs, hvor vi skal sige farvel til en designer, én efter én, for til sidst at stå med fire stærke designere.

– Hvad der kan vindes, eller hvad præmien ender ud med at være, kan jeg desværre ikke røbe. Programmet favner bredt og hylder forskellige dele af designbranchen, så uanset om der sidder en designer, der elsker at skabe store kjoler eller har en passion for outerwear, er programmet ideelt til begge.

– Vi har til formål at bygge designerne op, og selv om der desværre skal en ud hver gang, er det ikke et program, der nedbryder folk og peger fingre. Vi er der som støtte, guidance og mentorer gennem hele forløbet.

Hvorfor har Danmark brug for det her program nu?
– Kreativitet er så vigtigt. Hvis ens kreativitet ikke dyrkes og holdes ved lige, risikerer man at miste den for altid. Især hos unge er det så vigtigt, at kreativiteten konstant holdes i live.

– Derudover er dansk mode og design en kæmpestor eksportvare, som de fleste på den ene eller anden måde kender til eller har en holdning til. Så jeg synes, programmet er enormt vigtig i den tid, vi lever i nu.

– Og så kommer vi til at omfavne bæredygtighed, og man vil som seer også kunne få nogle gode tips og tricks til selv at eksperimentere derhjemme."

Hvad kigger I efter blandt ansøgerne?
– Vi kommer til at lægge vægt på folks kreativitet. Designbranchen og den kreative branche generelt er et vidt begreb, og det er efter min mening derfor også vigtigt, at vi står med et stærkt og diverst cast, når vi starter.

– Der kan sagtens være enormt dygtige og dedikerede designere, men som måske primært er vant til at arbejde på computer og ikke føler sig bekvemme bag en symaskine. Samtidigt kan der være skræddere, som elsker at nørde håndværket, detaljerne og finesser, men hvor selve designet har en mindre betydning.

– Så vi leder efter forskellige typer indenfor forskellige fag, som hver især kan bidrage med noget godt til programmet.

Hvad kan både deltagere og seere forvente af programmet?
– Som deltager gennemgår man et forløb, hvor man både lærer at arbejde sammen med andre af sine såkaldte konkurrenter samtidig med, at man kan få sparring og blive guidet undervejs. Der vil løbende være spændende og udfordrende opgaver, som skal løses og bliver vurderet.

Hvad ville dit råd til en aspirerende designer være?
– Det allervigtigste er, at man som designer er tro mod sig selv. Og er der noget, man er usikker på om virker, så test det af. Man skal turde eksperimentere og udfordre sig selv kreativt. Men så længe du har en vision om at transformere en god idé til et reelt produkt og kan udarbejde det, så er du godt på vej.

Hverken programmets navn eller premieredato er endnu offentliggjort.

Læs også