https://imgix.femina.dk/media/article/britney_1.jpg
Underholdning

#FreeBritney: Fans vil redde Britney Spears. Men fra hvad og hvorfor?

31. august 2020
af Freja Bang Lyngbo
Foto: MEGA
En gruppe fans på Instagram kæmper under hashtagget #FreeBritney for at redde Britney Spears ud af den umyndiggørelse, hun har været underlagt siden sit mentale sammenbrud i 2007.

Kan du forestille dig en voksen tilværelse, hvor din far skal give dig lommepenge hver måned? Sætte sin underskrift, når du vil tegne et abonnement på Netflix? Hvor alt, du overhovedet bruger dine penge på, bliver overvåget?

Sådan er præmisserne for en af 00’ernes største popstjerner, Britney Spears.

For at forstå hvorfor, skal vi tilbage til 2007. Det var der, den verdenskendte popsangerinde fik sit meget omtalte mentale sammenbrud, hvor hun kronragede sig, kørte bil med sin lille søn i skødet og begyndte at tale britisk.

Det skete, samtidig med at hende og rapperen Kevin Federline gik fra hinanden, og hun mistede forældremyndigheden over deres fælles børn.

https://imgix.femina.dk/britney_spears.jpg

Siden da har 38-årige Britney Spears ikke haft myndigheden over sit eget liv. Det har hendes far, Jamie Spears, til gengæld. Sammen med advokaten Andrew Wallet har han i årenes løb dybest set truffet alle beslutninger, der omhandler hendes private og offentlige liv.

I 2015 så det ud til, at den amerikanske popstjerne havde fået det bedre, og hun udtalte til det amerikanske magasin People, at hun var "gladere end nogensinde før". Men året efter kunne New York Times afsløre, at Britney stadig var underlagt det såkaldte formynderskab.

Altså, et værgemål, som oftest bliver brugt til at beskytte ældre og psykisk syge.

Nu er sagen blusset op igen, efter Britney Spears er gået i retten for at få ophævet sin fars formynderskab.

#FreeBritney - sandhed eller konspirationsteorier?

Det seneste års tid har Britney Spears' situation været bredt diskuteret, og især gennem bevægelsen #FreeBritney, startet af en gruppe fans, protesteres der på Instagam på sangerindens vegne over den umyndiggørelse, som hun er fanget i.

- Udgangspunktet for bevægelsen er de her meget komplicerede juridiske forhold. Men skal man tage det op på den helt store klinge, så er deres pointe, at hun, som det ser ud nu, ikke har de samme rettigheder som almindelige voksne mennesker, og at det kan ses som et brud på helt basale menneskerettigheder.

Sådan siger Helle Kannik Haastrup, der er lektor ved Insititut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab ved Københavns Universitet og forsker i celebritykultur.

Tilhængere af bevægelsen protesterer ikke blot imod, at Britney Spears er blevet frataget al ret til at træffe beslutninger over sit eget liv, de mener også, at hun ligefrem holdes indespærret i sit eget hjem og kun kan forlade det for at arbejde.

Ifølge dem er hun i stand til at klare sig selv, idet hun både turnerer verden rundt, udgiver musik og endda for nylig har været dommer i X-Factor.

Det er blandt andet en række tegn, som Britney efter sigende skulle have givet sine fans på sin Instagram-profil, som har fået fans fra hele verden overbevist om, at hun holdes som gidsel. Eksemplerne er mange, og konspirationsteorierne står i kø.

Nogle mener, at der ligger skjulte beskeder gemt i hendes dansevideoer, at hun kommunikerer "Hjælp mig" med sit kropssprog. Andre skriver til hende, at hun skal tage en gul trøje på i sin næste video, hvis hun har brug for hjælp - hvilket hun rent faktisk gjorde i en af sine Tik Tok-videoer.

Og så er der billedet, hvor flere hævder, at der står "Call 911" under Britneys eyeliner.

Vurdér selv her...

Hvorvidt Britney rent faktisk holdes fanget, eller om det hele blot er en bunke af konspirationsteorier, der løber mere og mere løbsk, ved ingen med sikkerhed. Men ifølge Helle Kannik Haastrup er det ikke så underligt, at en gruppe mennesker begynder at lede efter tegn på skjulte dagsordener blandt hendes billeder og videoer på sociale medier.

- #FreeBritney-bevægelsen er formentlig opstået, fordi man søger en form for forklaring på hendes situation. De store, etablerede medier, som for eksempel BBC og New York Times, beskæftiger sig jo hovedsageligt med, hvilke retslige forhold der er på spil. Men på Instagram fungerer Britneys feed som et slags åbent vindue ind i hendes liv, og folkene bag bevægelsen opfatter de ting, hun lægger op, som en slags kodet råb om hjælp.

- Med den forståelse som ramme har man så opfattet, at hun forsøger at kommunikere et bestemt budskab til sine fans gennem Instagram, fordi det er hendes eneste måde at gøre det på. Og det holder kedelen i kog, fordi billederne er åbne for fri fortolkning, siger hun.

Helt grundlæggende menneskerettigheder

Både Britney og hendes bror, Bryan Spears, har udtrykt, at hun gerne vil ud af værgeordningen. Broren udtalte sig for nylig i podcasten "As Not Seen On Tv". Selv har hun kritiseret formynderskabet i dokumentaren "For The Record" fra 2008.

For nylig kom det så frem, at hun med hjælp fra en advokat har bedt om at få en anden og professionel værge.

Det bifalder tilhængere af #FreeBritney-bevægelsen, alt imens Britneys far, Jamie Spears, står på sidelinen og kalder det hele for "en joke". I en artikel hos mediet Page Six forklarer han, at han udmærket godt ved, hvad Britneys fans beskylder ham for, men at ordningen udelukkende har været en god ting for familien.

- Man kan sige, at nu hvor de genforhandler hendes rettigheder, så har dem, der har kørt bevægelsen, måske haft en pointe. De har i hvert fald skabt en masse opmærksomhed om sagen, og det tror jeg ikke, man skal undervurdere.

- Vi kan godt blive enige om, at det er nogle lidt vilde ting, der sommetider læses ind i hendes billeder, men egentlig kæmper bevægelsen jo bare for, at et menneske skal have nogle helt grundlæggende rettigheder. På den måde har #FreeBritney-bevægelsen en konkret opmærksomhedskrævende funktion, siger Helle Kannik Haastrup.

Selvom Britney og faren for nylig var i retten, ser det ud til, at alt stadig er nøjagtigt, som det har været de seneste 12 år: Jamie Spears har stadig myndigheden over sin datter.

Til gengæld er det i forbindelse med retssagen kommet frem, at Britneys søster, Jamie Lynn Spears, er udnævnt som hendes "trustee" og dermed skal forvalte hendes formue og generelt tage sig af alt, hvad der omhandler hendes økonomi.

Og vi har slet ikke hørt det sidste til sagen om Britneys formynderskab. I hvert fald ikke, hvis vi spørger Helle Kannik Haastrup.

- Der sker noget hele tiden, så det er ikke til at sige, om hun for alvor får gjort sig fri fra sin far. Heldigvis har hun nu en advokat, som kan hjælpe hende og give hende muligheden for at give sine synspunkter til kende - ud over kommunikationen på sin Instagram-profil, siger hun.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også