kronprinsparret
Underholdning

Frederik og Mary fra bryllup til fasttømret par: En ægte kærlighedshistorie

14. november 2016
af Birgitte Borup
Foto: All Over
Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary fejrer kobberbryllup med kærligheden intakt. Og selvom de har et tungt ansvar hvilende på sig, er de med Instagram og Christianiacykler i fuld gang med at forny monarkiet og kongehuset, som vi kender det.

Meningerne om det danske kongehus er utallige, men én ting er det svært at være uenig med nogen i: Kronprinsparret ser godt ud. Når slanke og velplejede Mary tager sportstrænede, gråsprængte Frederik i hånden og begiver sig ud i virkeligheden, er der lækkerhed i luften. Siden kronprinsessen kom til Danmark som Mary Donaldson, har hun udviklet den særlige klasse, som ethvert monarki efterspørger. Samtidig er parret mestre i dobbeltdisciplinen folkelig imødekommenhed og kongelig afmålthed.

– Kronprinsparrets styrke er, at de er meget jordnære og samtidig ophøjede nok til at bevare den magi, kongehuset skal have. Det er i høj grad det, der er deres talent. De er dygtige til at holde den svære balance, forklarer Marianne Singer, der er hofreporter på ugebladet Billed-Bladet og har fulgt kronprinsparret tæt i en længere årrække.

Faktisk var hun med, dengang rygterne om forholdet begyndte at svirre efter årtusindskiftet og blev endegyldigt bekræftet med det berømte kys på en kaj i Tasmanien. Forinden havde kronprins Frederik mødt Mary ved en fest under de olympiske lege i Sydney i 2000, og den dengang rutinerede ungkarl slog hurtigt kløerne i hende. Nu var det alvor. I 2004 var der kongeligt bryllup, siden fugte fire børn, og snart, den 14. november, kan parret fejre kobberbryllup.

LÆS OGSÅ: 12 1/2 års højdepunkter med hele Danmarks Mary og Frederik

– Det ser ud, som om parret har et rigtig godt ægteskab. Det er tydeligt, at de støtter hinanden og bruger hinanden som sparringspartnere. Kronprinsen har ikke lagt skjul på, at han er meget stolt af den måde, Mary håndterer sine opgaver som kronprinsesse på, og at hun i det hele taget betyder alt for ham, siger Marianne Singer.

https://imgix.femina.dk/1645_frede_mary_cta.jpg

Kronprins på Christianiacykel
Selv om kongehusets medlemmer er de eneste, danskerne stadig er Des med, har Frederik og Mary de seneste 12½ år redefineret, hvordan man opfører sig som kommende regentpar. Først og fremmest er de kravlet ned fra slotstårnet og rykket tættere på danskerne, vurderer Marianne Singer.

– Kronprinsparret lever et liv, som danskerne kan identificere sig med. Deres børn går i almindelig folkeskole, de henter og bringer ofte selv ungerne, de spiser havregrød til morgenmad, og de signalerer, at de er en del af den tid, de lever i, siger hun.

Da prins Henrik i sin tid kom ind i kongehuset, var han et produkt af den franske adel, og mens han ganske vist bidrog med en del flamboyant schwung, var der ikke så lidt greve over hans adfærd. Han og dronning Margrethe overlod i stor stil deres børn til barnepiger og holdt på formerne – men da den borgerlige Mary ankom en generation senere, bragte hun en anderledes afslappet stil med sig. De senere år har forbipasserende kunnet se kronprinsen cykle gennem København med de små prinser og prinsesser på ladet af en Christianiacykel, og morgenløbere på Kastellet møder jævnligt Mary og parrets Border Collie Ziggy omkranset af sikkerhedsvagter. De lever et liv, der måske nok foregår i kongelig luksus, men ikke så langt væk fra folkedybet, at det gør noget.

– Dronning Margrethe er dygtig, men hun er det på en anden måde. Kronprinsparret er tættere på danskernes hverdag og på tidsånden. De har fundet deres egen, mere moderne måde at gøre tingene på, siger Marianne Singer.

(Artiklen fortsætter under billedgalleriet)

Nu på Instagram
Tidligere på året tog kongehuset selv et skridt i retning af større åbenhed og modernitet, da de gik på de sociale medier. Inspireret af flere andre europæiske kongehuse opdaterer alle kongehusets medlemmer nu løbende danskerne om deres aktiviteter på Facebook og Instagram.

– Det gør de for at vise, at de følger med tiden. Det er kronprinsparret, der bærer mange af opdateringerne i det daglige, og det er også tydeligt, at de får flere og flere opgaver. Særligt efter at prins Henrik er gået på pension, har de fået travlt med rejser og officielle besøg herhjemme, både som par, hver for sig og faktisk også sammen med dronningen. Man kan godt se, at en langsom overdragelse er sat i gang, siger Marianne Singer.

Hun forudser, at andre livsværdier kommer i centrum, når Frederik og Mary engang skal tage over efter den nu 76-årige dronning. Mens dronning Margrethe især er kendt for indadvendte hjertesager som arkæologi, kunst og håndarbejde, har kronprinsessen stiftet Mary Fonden, som adresserer nogle af de mest påtrængende problemer i vores samfund direkte. Ifølge Marianne Singer engagerer Mary sig dybt i de mennesker, hun møder. Da kronprinsessen tidligere på året talte ved en konference på Grønland, valgte hun for eksempel efterfølgende at tage en spontan samtale i enrum med to hårdt ramte voldsofre.

LÆS OGSÅ: Kronprinsesse Mary er flere gange blevet kåret som én af verdens bedst klædte kongelige. Se billedgalleriet med hende her

– Mary har virkelig fundet en sag, der er et ægte hjertebarn for hende. Man får det indtryk, at hun brænder for at gøre en forskel, og hun taler med mennesker fra alle samfundets lag. Hun kan rumme folks svære historier, siger hofreporteren.

Monark for hele butikken
Mens Marys hjerte banker højt for samfundets udsatte, er kronprinsen ivrig fortaler for sport og motion. Blandt andet er han den første kongelige, der har gennemført en ironman. Men det springende punkt er imidlertid stadig, om kongehuset kan bevare sin magi i en tid, hvor alle mysterier kan løses med et opslag på Google. Balancen mellem det folkelige og det ophøjede vil kun blive endnu sværere i fremtiden. Samtidig skal kronprinsparret finde en måde at repræsentere de danske værdier på, uden at de for alvor må have holdninger – i et samfund, hvor debatten fylder mere end nogensinde, særligt på de sociale medier.

– De skal ikke være som os andre, men de skal repræsentere værdier, vi kan identificere os med. Det er en svær disciplin, siger Jes Fabricius Møller, som også forudser, at danskerne i fremtiden vil kræve mere af kongehuset.

– Monarker jo monark for hele butikken, så alle har jo ret til at skrive en ønskeliste. Hvorfor gør kongehuset ikke mere for idrætten, landbruget, miljøet, integrationen, danske værdier, de socialt udsatte, videnskaben, erhvervslivet, udkantsdanmark, folkeskolen og så videre? Kataloget over ønsker vokser hele tiden, og det samme gør risikoen for at skuffe nogen. Det er noget af det, Frederik og Mary kommer til at slås med, mener han.

Kronprinsparret får altså nok at se til, når de om lidt sætter kurs mod sølvbrylluppet. Monarki og magi skal parres på en ny og moderne måde. Foreløbig kan parret dog fejre, at en helt anden form for magi er intakt. Nemlig den, der binder lange ægteskaber sammen.

Læs også