Forsvarsadvokaten: Det er mit job at få folk frifundet, selv om de er skyldige
Foto: Runolfur Gudbjörnsson
Mette Grith Stage fortæller om livet som forsvarsadvokat
Mette Grith Stage er indehaver af et af landets største forsvarsadvokatfirmaer med 16 ansatte. Hun har forsvaret den nu terrordømte Kundby-pige og medlemmer fra banden Black Army, og indimellem får hun hademails om, at hun er ”en led og grim bande-luder”. Men det tager Mette Grith Stage med ophøjet ro.
Hun er hverken idealist eller kyniker, men hun tager udgangspunkt i et retssamfund, der tilstræber, at INGEN uskyldige må dømmes – så hellere lade et par skyldige slippe.
– Skyld er jo noget, retten vurderer: Har man gjort sig skyldig i noget? For mig handler det om, hvad det egentlig er, klienten siger. Hvis klienten siger til mig: ”Jamen, jeg er uskyldig”, så er det det, jeg indretter mig efter – uanset hvad jeg selv tænker.
- Som forsvarsadvokat er man 100 procent klientens mand. Det er også derfor, jeg ikke har noget behov for at vide, hvad sandheden er. Jeg plejer at starte med at sige til klienterne: ”Du kan stole 100 procent på mig, jeg er her kun for at hjælpe dig, og det, jeg har brug for at høre, er det, du vil sige i retten”. Så er der jo alligevel nogen, som, nærmest inden man får sat sig ned, får sagt: ”Nå, men jeg HAR gjort det, men jeg vil gerne frifindes”. Den oplysning har jeg ikke brug for, jeg foretrækker egentlig, at de holder det for sig selv. Ikke fordi jeg ikke kan håndtere det, for det kan jeg godt, men jeg har ikke rigtig noget at bruge det til.
LÆS OGSÅ: Kimberly Motlet forsvarer de afghanske kvinder: Kvindernes sager er de sværeste
Alle har ret til et forsvar
Men Mette Grith Stage har ikke nogen problemer med at gennemføre en sag, selv om hun ved, at hendes klient er skyldig.
- Mange mennesker synes, det lyder enormt usympatisk. Men altså … hvis man ikke kan håndtere det, så egner man sig simpelthen ikke til at være forsvarsadvokat. Det ligger jo i at komme tæt på en klient, at enten kan det være, han siger det (om han er skyldig, red.), eller også er det så tydeligt, at jeg godt ved det, men det skal jeg ligesom abstrahere fra, det tager jeg og pakker ned i en lille kasse og putter væk. For det er mit job at forsøge at få folk frifundet, selv om de er skyldige.
For udenforstående kan det måske lyde provokerende. Men det er det, der LIGGER i at være forsvarsadvokat, pointerer Mette Grith Stage. Hvis man kun tog de klienter, man troede var uskyldige – hvad så med alle de andre, hvem skulle så varetage deres interesser?
- Det er ikke sådan, at jeg går og tænker, at det bare er super, at en masse mennesker slipper af sted med at begå nogle forbrydelser, eller at en sag ikke kan berøre mig. Jeg forholder mig bare til: Hvad er min opgave? Hvordan er vores system indrettet? Og det er indrettet sådan, at man kan få en forsvarsadvokat til at kæmpe for sig. Uanset hvad. Det er egentlig det. Jeg kan så sige, at der ikke er mange, som er skyldige, der går fri. Og jeg synes, vi alle sammen skal være glade for at have et system, der siger, at hvis der ER en rimelig tvivl, skal folk frifindes. For det er selvfølgelig skidt, hvis en skyldig går fri, men det er jo meget værre, hvis en uskyldig ikke gør.
LÆS OGSÅ: Özlem Cekic: Jeg svarer også på de mails, der starter med "perkerso"
Teflondragt
Indimellem ser hun ”frygtelige ting”. Men Mette Grith Stage er nødt til at have en professionel distance til de ting, hun beskæftiger sig med.
–Hvis man lod sig berøre af alle de makabre ting i éns sager, tror jeg, man ville ligge vågen om natten. Det ENESTE, hvor jeg har det lidt svært, er, når det er noget, der er gået ud over børn. Børn, der har fået tæsk eller er blevet misbrugt seksuelt. Det er på en eller anden måde noget, som berører mig MERE, selv når jeg har min professionelle teflondragt på. Det er grimt, når det er børn, det er svært at håndtere.
Er der situationer, hvor du tænker: Dig har jeg ikke LYST til at forsvare”?
– Ja, det er der, men jeg gør det alligevel... Men man skal også være opmærksom på, at jeg ikke forsvarer kriminalitet. Jeg siger ikke, at det bare er helt i orden at lave et røveri, hvis man mangler penge. Jeg forsvarer den person, som er blevet ANKLAGET for at begå et røveri. Jeg er et normalt tænkende menneske.
Men hun kan sagtens forstå, at folk indimellem kan have svært ved at skelne - især hvis det er deres pårørende, der er ofre. Mette har selv to børn på 14 og 17, og hvis det var dem, der var blevet udsat for noget voldsomt, ville hun have det på samme måde.
- Det er klart, at hvis noget er gået ud over éns familie, så er ingen straf hård nok, og så må man også bare føle antipati mod den person, der forsvarer den pågældende. Så jeg kan sagtens forstå, at pårørende, der ser mig i retten, synes, at jeg er dybt usympatisk, for det, der er sket, gør simpelthen så ondt i hjertet på dem. Så kan det være svært at acceptere, at der står en eller anden krampe og siger noget om, at ham tossen skal frifindes. At hun bare passer sit arbejde.