https://imgix.femina.dk/media/article/eva-joergensen-portraetfoto.jpg
Annonce
Underholdning

Eva Jørgensen: ”Jeg havde meget svært ved at forlige mig med tanken om, at jeg havde været tæt på at dø”

19. februar 2020
af Aller Creative Studio, annonce for Rosinante & Co
Journalist og forfatter Eva Jørgensen ”gik i stykker” for tre år siden. Kampen for at komme tilbage til livet efter alvorlig akut sygdom har været lang og sej, og hele rejsen er nu blevet til en bog.

For tre år siden kom journalist og forfatter Eva Jørgensen til sig selv i en hospitalsseng. Hun havde været bevidstløs i ti dage efter en akut operation. Det sidste, hun kan huske, er ekstremt voldsomme mavesmerter. Lægen fortæller hende, at der var gået hul på hendes tyktarm, og at hun næsten var død af en blodforgiftning.

- Der følte jeg mig fuldstændig magtesløs, og jeg havde meget svært ved at forlige mig ved tanken om, at jeg havde været tæt på at dø uden at vide det. I mit hoved skulle man være klar i hovedet og registrerende, hvis man var ved at dø. Det havde jeg ikke været. Jeg var jo bevidstløs. Følelsen kan næsten ikke beskrives med ord, siger Eva Jørgensen.

Alligevel har hun forsøgt at sætte ord på den traumatiske oplevelse i sin nye bog ’Bevar mig vel’, der starter på den skæbnesvangre dag i februar, hvor mavesmerterne begynder. Gennem bogen fortæller Eva Jørgensen åbent om den lange seje kamp, der startede i hospitalssengen, da hun både fysisk og psykisk skulle fremad. Hun skulle lære at gå igen. Lære at tale igen. Og lære at forene sig med, at hun var blevet udsat for sådan et voldsomt forløb.

Jagten på mening

Dele af bogen har været meget svære at skrive for Eva Jørgensen, der skulle genbesøge nogle af de mest angstfyldte perioder i sit liv. Men hun har fundet en mening med prøvelsen ved at skrive sig gennem den.

- Hvis det kan hjælpe andre, så har det ikke været helt forgæves, at jeg skulle udsættes for det. Mennesker vil gerne finde en mening med tingene, og jeg syntes i lang tid, at det var meget meningsløst, at jeg skulle udsættes for den alvorlige sygdom og hele det forløb. Men hvis jeg kan hjælpe andre i lignende situationer, så har jeg fundet en mening med det.

Som andre mennesker, der oplever den belastning, som en alvorlig sygdom er, gør Eva Jørgensen sig overvejelser om, hvad der er det væsentlige i livet.

- Sygdommen satte gang i en omprioritering – eller en nyprioritering, som jeg hellere vil kalde det – af mine værdier, og hvad der er vigtigt her i livet. Er penge vigtige? Næh. Er helbredet vigtigt? Ja, ja, ja. Helbred og personlige relationer er de ting, der betyder mest, og jeg føler mig lykkelig for mit helbred og taknemmelig for min familie og mine venner hver dag.

Eva Jørgensen mærker tydeligt, hvordan sygdomsforløbet har sat sine spor på hendes liv, og hvordan det har farvet hendes værdier. Og det er den historie, der bliver fortalt i ’Bevar mig vel’, som hun har valgt at indlede med Karen Blixen-citatet: ”Når man fortæller, sætter man ting sammen, som er gået i stykker.”

- Jeg synes, det er sådan et fint citat, for det var jo det, der skete den februar-dag. Jeg gik i stykker. Men i og med jeg fortæller min historie, bliver jeg sat sammen igen. I dag føler jeg mig fuldstændig sat sammen.

https://imgix.femina.dk/bevar-mig-vel.jpg

'Bevar mig vel' af Eva Jørgensen. Læs mere om bogen her

OM ’BEVAR MIG VEL’, UDGIVET PÅ ROSINANTE & CO

’Bevar mig vel’ er en personlig historie om et akut og alvorligt sygdomsforløb. På sin egen venlige, stilfærdige og undertiden humoristiske måde hjælper Eva Jørgensen andre til at bevare modet trods hårde betingelser - og til at klare de udfordringer, de er oppe imod.

Eva Jørgensen (f. 1963) er journalist og tidligere nyhedsvært. Hun har tidligere skrevet ’Vi ses i morgen. En pårørendes beretning’ (2007) og ’Sorrig og glæde. Fra en enkes dagbog’ (2010), 'Kære pårørende - kom vel igennem en svær tid' (2013) og 'Hjælp - når livet kommer bag på os' (2013).

Læs også