Den Store Bagedyst
Den Store Bagedyst

Den Store Bagedyst-finalen: Please, vis os din samba, Markus Grigo

26. november 2021
af Line Beierholm Skydsgaard
Foto: DR
Bagedysten slutter med et kaotisk brag af adrenalin, ingredienser, som ingen kan udtale, en kage, der har tisset i bukserne og øjeblikke, hvor vi ikke kunne holde tårerne tilbage.

Det er ikke bare en hvilken som helst finale af Den Store Bagedyst.

Det er slutningen på sæsonen for bagedystens 10-års jubilæum!

Og banen er kridtet knivskarpt op: Anelise aka brasilianeren, den perfektionistiske ejendomsmægler Frederik og bagedystens Pokémon, der med sine egne ord har været gennem flere udviklingsfaser, Sæþór.

I finalens første udfordring skal det skarpe felt genbesøge noget fra tidligere: Minikager. Dem, som vi tidligere i sæsonen lærte, var moderne - blandt andet på internettet. Og de skal ikke bare bage en moderne minikage. De skal bage 50.

Fysiske reaktioner på store mængder minikager

Den utroligt store mængde minikager presser dele af finalefeltet. Anelise kan ikke skjule for Timm, at hun ryster noget så forfærdeligt på hænderne.

– Det er adrenalin jo, siger hun.

Anelise

Og bagedyst-finalen er da helt klart også en form for ekstremsport, som vi i hvert fald ikke ville turde kaste os ud i.

Ovre hos ejendomsmægleren Frederik kommer presset over at være i finalen til udtryk på en helt anden måde, der ikke lyder mindre ubehagelig, end det Anelise oplever.

– Det kribler i maven. Og det er ikke på den gode måde.

Åh nej, Frederik, det lyder ikke rart.

Tak for ordet ”krakelang”

En af de største bonusser ved at se Den Store Bagedyst er, at man altid kan være sikker på at kunne tilføje nogle seje ord til sit ordforråd. Så kan man henkastet smide dem ind i en samtale, så ens venner tror, man er vildt god til at bage.

Finaleafsnittet skuffede ikke på seje, nye ord. Først fik vi ordet ”cremeux”, som udtales ”cremø”. Det er en creme, men bare mere fast end en almindelig creme. Og så tænker du nok: Er det ikke bare en mousse? Men nej, det er det ikke. Det er en ”cremeux”. Sejt.

Det næste seje ord: ”feuilletine”, som udtales… Det bliver udtalt på nogle forskellige spændende måder i løbet af udfordringen, men vi har valgt at lægge os et sted i midten og udtale det noget à la ”følletin”. Blæret.

Det ligner til forveksling savsmuld eller måske den slags foder, man giver til sine akvariefisk, men Sæþór siger, det er vildt lækkert, så det tror vi på, og vi vil også gerne gå med til at smage det en dag.

Det ord, vi er allergladest for at være blevet introduceret for i finalen – ja, faktisk i hele den her sæson af Den Store Bagedyst – det er helt klart ”craquelin”, som udtales ”krakelang”, og er en kiks, der har den funktion, at de giver vandbakkelser et krakeleret udseende. Også et virkelig sejt ord. Tak for det.

”Jeg kan mærke, at jeg lever”

Anelise har lyttet til dommernes tidligere kritik om finish. Og med en ambition om at lave 50 fuldstændig ensartede og skarpe minikager, har hun valgt at lægge sig i spændingsfeltet mellem konditor og murer: Hun har valgt at støbe sine minikager i forme. Meget opfindsomt.

Ovre hos Sæþór er der udover craquelin gang i ”rigeligt med booze” i hans 50 kager. Det kan vi lide at høre, Sæþór.

Frederik

En lidt for tyk cremeux gør Frederik lettere violet i ansigtet, da han skal presse den ud igennem en sprøjtepose og ind i sine vandbakkelser.

– Jeg kan mærke, at jeg lever, siger han. Men det mener du jo ikke, Frederik – ekstremsporten, som er finalen af Den Store Bagedyst, var helt klart blevet lidt for ekstrem for ejendomsmægleren lige der.

Vi kan altså godt lære at sige ”klar, parat, bag”

– Skål og lad os så få bedømt de der kager, siger Timm, som står og ser glad ud med et glas champagne, mens han kigger forventningsfuldt på de – hold nu fast – 150 minikager, deltagerne har produceret.

Ja, Timm, vi kan godt se det på dig: Du kan ikke vente med at sætte tænderne i en af Frederiks mini vandbakkelse-cremeux-kager. Og vi forstår dig godt. De ser superlækre ud.

Lige en lille sidebemærkning, hvis nogen fra DR tilfældigvis læser med: Hvis I skulle mangle en ny Timm Vladimir, stiller en af os fra femina gerne op. Hvis vi får løn for at spise minikager og drikke champagne, så kan vi godt lære at sige ”klar, parat, bag”.

Dommerne er meget imponerede over finalisternes knivskarpe minikager. Anelises var i bedste Anelise-stil ”eksotiske”. Denne gang qua, at der var kokos i. Og minikagerne var simpelthen så eksotiske, at de gav Markus Grigo lyst til en eksotisk dans, nemlig samba. Please, vis os din samba, Markus Grigo.

En hjernedød kage

Timm skruer helt op for spændingen, før han afslører den hemmelige udfordring. Han står og vifter med vindertrofæet og trækker tiden ud.

Deltagerne kigger længselsfuldt på glastrofæet. Timm påpeger filosofisk, at vindertrofæet jo i virkeligheden bare er ”et stykke plexiglas med noget tryk på og nogle flotte farver”.

Ja, Timm, det er rigtigt, og en tusindkroneseddel er også bare ”et stykke papir med noget tryk på”, men derfor vil vi da stadig gerne have den!

Da Timm endelig afslører, hvad den hemmelige udfordring er, viser det sig, at deltagerne skal lave vindertrofæet i kageversion.

Helt selvsikkert konstaterer Sæþór:

– Jeg siger ikke, at jeg havde kaldt den. Men jeg havde ret meget kaldt den.

Sæþór

Og der må vi bare sige: Godt kaldt, Sæþór. Vi havde helt klart gættet på noget mere moderne som noget i miniversion eller noget med vegansk.

Men lad os lige dvæle lidt ved det spiselige vindertrofæ. Det ligner ret meget en fladere og tykkere version af det rigtige trofæ. Hvis vi ikke vidste, det var en kage, ville vi tro, det var en form for glasmontre med hindbær indeni og et chokoladegevir på toppen.

Særligt Sæþór er i chok over den komplicerede kage:

– Er du gal, en hjernedød kage, udbryder han.

Og så er der Frederik:

– Jeg synes, den er flot. Jeg glæder mig faktisk til at lave den.

Slap af, Frederik, dommerne kan ikke høre, hvad du siger til kameraet. Lad os nu bare være ærlige: Den ligner et underligt hindbærbur, og den bliver pissetræls at lave.

Hvad handler det her om, Timm?

Ikke engang i afsnit 100 af Den Store Bagedyst vil Timm lade nogen andre end ham selv sige de berømte ord: ”Klar, parat, bag”. Det på trods af at både Katrine Foged Thomsen og Markus Grigo udviser stor skuffelse over, at de ikke må.

Dommerne

Helt ærligt Timm, hvad handler det her om? Hvorfor må de ikke prøve? Handler det om, at du ikke vil have, at nogen opdager, hvor nemt dit job er?

Og at du ikke vil opgive dit minikage- og champagne-privilegie? Hvis det er det, så bare sig det. Det kan vi nemlig godt forstå.

Åh nej, Anelise

Anelise har det på samme måde med kageopskriften til den hemmelige udfordring, som dovne gymnasieelever har det med deres historielektier:

– Jeg havde lovet at læse den, men den er godt nok lang.

Hun vælger i stedet at tage det lidt ad hoc.

Med geniale krydsklip mellem de tre finalister ser man katastrofen ramme Anelise. For det første gør Anelise det, som Sæþór står og forklarer til Timm, at man for alt i verden skal sørge for, når man laver curd – at den skal varmes op til 83 grader.

Samtidig tager Anelise sin curd af kogepladen, da hun mener, den har fået nok ved 60 grader. Fuck.

Katastrofe nummer to: Frederik forklarer Timm, hvorfor det er vigtigt, at tapen slutter helt tæt, så der ikke kan slippe noget flydende gele ud. Klip til Anelise, der smækker tre stykker tape på sin form og fyrer sin helt flydende gele ned i den.

Man ser katastrofen ramme Anelise som et godstog med fuld fart fremad. Og hun har slet ikke opdaget det. Humøret er højt hos hende, indtil det går op for hende: Hendes gele er løbet ud, fordi hendes form var 100 procent utæt.

I bedste diy-stil og med lidt hjælp fra Timm må Anelise lappe sin hullede geleform med mere tape.

Men katastrofen fortsætter. Da Anelise skal have sin blæverfirkant ud af metalformen, begynder kagen at – med Anelises egne ord – ”bløde”.

Det vælter ud med alt for flydende gul creme, og Timm må næsten holde sig for øjnene, fordi det ikke er til at holde ud at se på blæverfirkantens totale nedsmeltning.

Anelise

Anelise prøver desperat at lappe firkantens huller med de chokoladeplader, der er kagens sider. Og det store spørgsmål bliver: Kan pladerne holde den alt for flydende creme inde?

Nej, det kan den ikke. Og det resulterer i, at Anelise må præsentere en kage, der ser ud, som om den har tisset i bukserne.

Og det bliver værre. Da dommerne skærer i den, ser det altså ud, som om det vælter ud med gul materie. Nu har vi sagt det, som det er. Det ser ekstremt ulækkert ud. Sorry, Anelise.

Det er ikke kun for Anelise, at tapen viser sig at være en kæp i hjulet. Frederik glemmer at fjerne sin tape i tide, og det ødelægger mønsteret på chokoladen.

Det er faktisk kun Sæþór, der rammer tape-balancen lige i røven, og det kan man altså bare se på resultatet.

Et tårevædet brag af en finale

Banen er kridtet op til den sidste udfordring. Frederik er forholdsvis afslappet og vil bare gøre sit bedste, Sæþór er som altid selvsikker, og en overgearet Anelise er ved at eksplodere af spænding og glæder sig til at ”fyre den bedste kage bagedysten nogensinde har set”. Okay.

Opgaven er klar: Lav din ultimative signaturkage. Med andre ord: Deltagerne skal putte så meget personlighed som muligt ned i en kage.

Frederik har valgt at dedikere sin finalekage til sin kæreste og lave en bryllupskage. Cute! Hvor finder man en mand, der bager en bryllupskage med Baileys i?

Stemningen i teltet er højspændt. Og den bliver ikke mindre spændt af, at deltagernes venner og familie kommer forbi for at sige hej til deltagerne gennem et underligt stykke stof, der giver indtryk af, at deltagerne er i en form for fængsel.

Ikke desto mindre får besøgene tårerne frem hos samtlige finalister. Og vi må indrømme, at vi også havde svært ved at holde tårerne tilbage, da Sæþórs datter siger til sin far: ”Jeg ville ønske, jeg kunne kramme dig, far”. Miv, hvor sødt!

Nu skal du ikke læse videre, hvis du ikke vil vide, hvem vinderen er!

Markus Grigo, den sjover, snyder os alle sammen, da han får bygget en stemning op om, at Frederiks kage nok er for sur i smagen. Vi holder vejret, for det ville ikke være til at holde ud, hvis kærlighedskagen smagte for surt. Men vi kan ånde lettet op, for Markus Grigo driller bare:

– Den er perfekt afstemt, siger han.

Dommerne er helt oppe at køre over Sæþórs lavakage, og vi må sige, at det forstår vi godt – den er virkelig sej.

Og så er et form for højdepunkt i finalen et gensyn med Gitte – åh, hvor har vi savnet hende. Hun er også begejstret for Sæþórs kage, fordi vulkankagen ifølge Gitte er ”gennemsnasket”. Det lyder jo også lækkert.

Som altid har dommerne ingen kritik i finaleudfordringen, så vi er helt blanke på, hvem der vinder, før det bliver afsløret. Og da vi efter lang suspense får at vide, hvem vinderen er, lader det til, at Sæþór er oprigtigt overrasket. Vi havde ellers set den komme.

Tillykke, Sæþór! Godt klaret!

Læs også