ajlt
Underholdning

Den nye sæson af ”And just like that…” er her – og den er heldigvis bedre end den første. Altså på nogle punkter

22. juni 2023
Af Signe Bjørg Granberg
Foto: Jason Howard/AP/Ritzau Scanpix
Fans af "Sex and the City" kan ånde nogenlunde lettede op, når Carrie, Miranda og Charlotte er tilbage i den fine og mindre tåkrummende sæson 2 af "And Just Like That …".

Denne artikel blev først bragt i Vi elsker serier.

Da første sæson af "And Just Like That…" fik premiere for knap to år siden, sad "Sex and the City"-fans over hele verden med en forhåbning om at blive revet tilbage til stemningen fra den banebrydende originale serie.

Men til manges store skuffelse var de progressive, bramfri og inspirerende kvinder, man lærte at kende i "Sex and the City", pludselig gjort til nogle akavede "gamle" damer ude af trit med virkeligheden.

Mange scener og storylines var overfortalte og karikerede, og hovedkaraktererne havde på flere punkter bevæget sig så langt væk fra ”sig selv”, at de var svære at genkende for seerne – og endnu sværere at holde af.

Heldigvis virker seriens skaber, Michael Patrick King, og resten af holdet bag "And Just Like That…", som om de har taget kritikken til efterretning og fundet tilbage til noget af det, der gjorde "Sex and the City" så populær blandt seere over hele verden: Hyldesten til kvinder, til venskaber og til kærlighed i alle afskygninger.

Nye og gamle venskaber i forening

Vi starter nogenlunde, hvor første sæson slap: Miranda (Cynthia Nixon) befinder sig i en kærlighedsboble i L.A. med Che (Sara Ramirez). Charlotte (Kristin Davis) navigerer Upper East Side-livet som moderne husmor med mand, børn og hund. Og Carrie (Sarah Jessica Parker) er på nippet til at udgive en ny bog, imens hun indspiller podcasts og nyder uforpligtende torsdagssex med sin producer.

Til forskel fra størstedelen af første sæson af "And Just Like That..." kan man faktisk mærke karaktererne i den nye sæson, og man tror på, at disse kunne være 2023-versionerne af Carrie, Miranda og Charlotte. Flere replikker, udtryk og holdninger peger tilbage på de karakterer, vi lærte at kende i "Sex and the City."

Carrie har i højere grad fingeren på pulsen og er mere casual i sin tilgang til problemstillinger. Miranda viser den handlekraftige side af sig selv, uden at hun bliver gjort kikset i forsøget på at finde et nyt ståsted i livet.

Og Charlotte er entusiastisk og en evindelig støtte for alle, hun holder af – dog med en spirende snert af selverkendelse over at have mistet noget af sig selv undervejs. Sidstnævnte klæder karakteren og giver den et ekstra lag, som man måske har savnet lidt både i første sæson og i de to film.

Også det stødt stigende ensemble af bikarakterer, anført af Sarita Choudhury som Carries fandenivoldske singleveninde, Seema, og Nicole Ari Parker som Charlottes Upper East Side-partner in crime, Lisa Todd Wexley, får mere plads i anden sæson. De bidrager med vid og bid til seriens nutidige univers og fungerer overordnet som gode ”sidekicks” til vores hovedkarakterer.

For selve treenigheden, Miranda, Charlotte og Carrie, er der mindre af, og selv om det måske for nogle er et minus, virker det troværdigt i forhold til, hvor de tre kvinder befinder sig i deres liv – og især i forhold til, at de jo egentlig alle dage har været ret forskellige.

Komiske sexscener

Med fraværet af Samantha (Kim Cattrall) i "And Just Like That..." var der (selvfølgelig, fristes man til at sige) mindre fokus på sex i seriens første sæson. Det er dog ikke i samme grad tilfældet i anden sæson, om end det ikke bliver lige så ”grafisk” udfoldet som i "Sex and the City".

mir

I denne sæson formår "And Just Like That..." at tage sex op på mange forskellige måder, og det bidrager til både sjove og mere alvorlige scener.

F.eks. er der en komisk scene, hvor Seema stifter bekendtskab med en penispumpe, og en anden episode, hvor et mislykket samlerobjekt fra IKEA ender i en trekantsscene. Det lyder måske fjollet, men det er faktisk forfriskende, hvordan skildringen af sex bliver gjort vedkommende for både den alder og de situationer, karaktererne befinder sig i.

Det klæder serien, også på dette punkt, at have fundet mere tilbage til rødderne.

En mudret modeoplevelse

Mere sløjt står det til på modefronten – også – i denne sæson. Seriens oprindelige kostumeansvarlige, den nærmest sagnomspundne Patricia Field, er ikke involveret i "And Just Like That...". I stedet er det Molly Rogers og Danny Santiago, der arbejdede for Field i den originale serie, der har taget over, og det slipper de ikke udpræget godt fra.

Specielt Carries garderobe (og ikke mindst hendes skosamling!) har tidligere taget kegler hos de fleste seere, men i "And Just Like That..." er der langt imellem modesnapsene.

Carrie selv virker tilmed mindre begejstret for sin ellers imponerende skosamling, men måske det blot er et udtryk for, at hendes materialistiske behov er blevet mindre med årene i takt med, at hun har fået flere penge.

Omvendt synes Charlottes stil at være blevet endnu mere logo-tung i denne sæson, og selv om det muligvis er spot on for en kvinde fra newyorker-overklassen, står det i skærende kontrast til den ”quiet luxury”-trend, vi bl.a. så i "Succession". Stilen virker overgjort – selv for Charlotte.

Der er heldigvis stadig flere fine modeøjeblikke undervejs, bl.a. nogle gode referencer til tidligere kostumer og accessoires, som varmer ens hjerte. Men med tanke på, hvordan såvel kostumer som sko fik nærmest mytisk status hos publikum verden over i "Sex and the City"-tiden, lader "And Just Like That..." mere tilbage at ønske.

Hvem ender sammen?

Hvad serien ikke helt formår på modefronten, leverer den til gengæld i tifold, når det kommer til kærlighedsforviklinger.

Både jagten på kærlighed, hvordan man håndterer tabet af kærlighed, og hvordan man holder fast i kærlighed.

Alle karaktererne i "And Just Like That..." går igennem flere forskellige kærlighedsscenarier sæsonen igennem, og det skorter ikke på både akavede dates, udfordrede parforhold og pirrende affærer.

Er Harry og Charlotte så fasttømrede, som vi tror? Kan Miranda og Che holde fast i forholdet, der spirede i sæson 1? Og hvad med Carrie – er hun tilfreds med et torsdagsknald med den lækre producer, eller har hun brug for mere?

sjp

Det er vist ingen hemmelighed, at der dukker en særdeles velkendt skikkelse op fra Carries fortid i denne sæson, nemlig den gode og hårdtprøvede Aidan Shaw (John Corbett). Bedst som man troede, at han havde snittet sin sidste lænestol i dét univers, kan man altså godt tro om igen – og heldigvis for det, ville den trofaste Aidan-tilhænger sige.

Aidan er ikke den eneste karakter fra den oprindelig serie, der er tilbage i "And Just Like That...".

Til stor overraskelse for de fleste kommer sæson 2 også til at byde på et gensyn med Samantha, og denne gang ikke blot via sms’er.

Hvorfor og hvordan Samantha dukker op, er endnu uvist, men mon ikke, det på en eller anden måde bliver fabulous?

Den nye sæson af "And Just Like That" får fire ud af seks hjerter fra Vi elsker serier.

Læs også