https://imgix.femina.dk/media/e22527b2da9b4409af7857a4167dd3eb.jpg
Underholdning

Daniel Craig: Fra Bond til Blomqvist

27. december 2011
af Louise With
Foto: All Over & PR
FEMINA mødte den britiske Bond-stjerne Daniel Craig i New York til en snak om kvinder – og hvad mænd tænker om dem

De fleste af os tænker formentlig straks på den elegante Bond, James Bond, når vi ser hans lysende blå øjne. Men i år satser han på at erobre julens filmpublikum som en helt anderledes heltetype, i et helt andet univers. Craig er aktuel i den første amerikanske filmversion af Stieg Larssons mega-bestseller "Mænd der hader kvinder".

Rollen som Blomkvist stod meget klart tegnet for ham i både bogen og manuskriptet, fortæller han.

- Da jeg læste det, vidste jeg med det samme: Jeg kan spille det her, jeg ved, jeg kan. Der er noget i mig, som jeg kan lægge i det, og der er noget i denne rolle, som jeg genkender.

- Hvad genkendte du?

- Jeg kunne godt lide ham, hans ego, hans moralske standpunkter og hans tørst efter retfærdighed. Tendensen til at forføre kvinder er en af hans svagheder, men også en af de ting, der gør ham interessant. Han elsker kvinder, oprigtigt og også på en ret uskyldig måde, tror jeg. Bogens oprindelige titel er jo "Mænd der hader kvinder", og han er bestemt ikke en af de mænd, forklarer han.

- Hvori består Blomkvists charme?

- Han er ærlig og direkte, og han lyver ikke. Det er, hvad det er: Skal vi gøre det? Jeg har hørt, at i Sverige er det sådan, man lægger an på hinanden, men jeg har aldrig selv forsøgt. De siger bare: Skal vi gøre det eller hvad? Jeg tror, det er hans ærlighed og oprigtighed, der appellerer, og så er han også charmerende, passioneret og sjov at være sammen med.

Næsten svensker
At spille svensker var ikke noget, Daniel Craig frygtede - tværtimod. Craig er vokset op i den nordengelske by Chester, og den baggrund kunne bruges, forklarer han.

- Jeg er født næsten lige så langt nordpå som Sverige. Der er nogle traditioner, vi holder fast i. Det bliver mørkt om vinteren. Vi holder af livets mørke sider, vi kan lide en god drink, og vi holder af at diskutere vores depressioner, siger han.

- Vi har også en stærk fortælletradition, som handler om at finde ind til livets mørke undertoner - og om, at disse toner findes. Jeg tror, det er en af forklaringerne på, hvorfor Stieg Larssons bøger har haft en så universel appel. Fordi de netop handler om livets mørke sider, der synes at være overalt omkring os. Den øverste fernis af respekt og agtelse er netop kun det: Fernis. Og lige nedenunder er der folk, som gør forfærdelige ting, og det rammer ned i vores egen frygt.

Kvinder og sex
Om Lisbeth Salander, der i filmen spilles af amerikanske Rooney Mara, har han mindst lige så meget på hjerte som Blomkvist.

- Det er en fantastisk litterær figur og en fantastisk rolle. Hun er skadet, hun er såret, og hun er vred. Hun bliver straffet og hun bliver misbrugt, og alligevel finder hun en vej, siger han.

- Det gør hende fascinerende. Man får lyst til at forsøge at låse hende op, og det lykkes for Blomkvist, fordi han er ligefrem og ærlig over for hende og siger: "Jeg har brug for dig." Jeg tror, det er det, der har manglet i hendes liv. Jeg tror kun, hun har mødt meget få mennesker, som har vist hende den støtte.

- Hvordan var det at spille over for en stærk kvinde?

- Jeg elskede det. Og det er også en af grundene til, at jeg gerne ville lave filmen. Jeg elskede den balance, der er i fortællingen, og at hun er den, der har bukserne på. Men - det er jo mere kompliceret, det er ikke så enkelt. Det fantastiske er, at deres to intellekter mødes ... hans talent møder hendes, og sammen bliver de et godt team. De er på mange måder totale modsætninger, og samtidig har de brug for hinanden.

Kan du selv lide stærke kvinder?

- Til dels. Det er ikke noget, jeg har problemer med. Men hver ting til sin tid. Der er en tid til at være mand og en tid til at ... Balance er jo nøgleordet, er det ikke?

Gwyneth Paltrow: Jeg trives godt med biroller

Jennifer Lopez: Livet er bedre med børn

Sarah Jessica Parker: Jeg er ikke som Carrie

Læs også