camille jones
Underholdning

Camille Jones fik barn alene: Det var ingen nem beslutning

29. april 2016
redigeret til web af redaktionen
foto: Carsten Seidel
Som 39-årig måtte Camille Jones erkende, at hvis hun skulle nå at have børn, var det oppeover. Der var bare ét problem: Hun havde ingen kæreste at få dem med. Efter svære overvejelser valgte hun at blive mor med en donor.

Camille Jones kommer selv fra en kernefamilie med forældre, der har været sammen i næsten 46 år, så beslutningen om at blive mor alene lå ikke lige til højrebenet for hende. Ikke desto mindre er hun i dag mor til Eddie Bo på halvandet år. Den beslutning fortæller den 42-årige sanger og musiker om i et interview med FEMINA i denne uge.

Sidst vi interviewede hende, var hun 39, og dengang, i 2012, var hun ved at arbejde sig frem til en erkendelse: At hun nok måtte vælge at blive mor alene. Beslutningen lå ikke lige til højrebenet.

– Det var grænseoverskridende at skulle vælge at gøre det selv, for jeg havde aldrig tænkt, at det var det, jeg skulle. Det er en drøm, man omdefinerer, man skal lige have lirket låsen op, fordi drømmen altid har set ud på en anden måde. Det var ingen nem beslutning, siger Camille Jones.

Hvorfor har du haft svært ved at finde en kæreste til projektet?

– Jamen, jeg HAVDE en kæreste, som var en del yngre end mig, og som jeg var rigtig glad for, men vi gik fra hinanden, da jeg var 37, og det var et hårdt slag. Men jeg kan godt forstå det. Jeg var 37, han var i 20’erne, og jeg stod og var klar til det hele, og han var klar til at ryge i byen hver weekend. Vi havde jo taget snakken om børn, men ... når man er forelsket, er man med på den værste, og jeg burde måske have været klog nok til at tænke: Det kan godt være, han siger, han er med på det hele, men det skal jeg nok ikke satse på ... Det var lidt ligesom at putte alle sine æg i én kurv. Og så tabte jeg den sgu. Wuuuargh! Så stod jeg dér: Okay, så finder jeg lige ud af det hele forfra. Og jeg har altid haft nemt ved at finde kærester – bare ikke i de følgende år, hvor det egentlig ville have passet meget godt. For mig var det bare ikke muligt.

”Jeg vil hellere have børn alene end med den forkerte mand,” sagde Camille Jones, da vi interviewede hende i 2012

Skal jeg spørge ham?

Efter at have kigget sig omkring i omgangskredsen og overvejet: Skal jeg spørge ham?, gik det op for Camille, at det ville medføre for mange komplikationer. Hun var ikke parat til at dele forældreskab med en mand, der ikke skulle være hendes kærlighedspartner.

– Jeg indså, at det ville blive for svært for mig, hvis det at få et barn ikke var bygget op om at være par, og jeg derfor ikke skulle være sammen med mit barn hele tiden, fordi jeg ville skulle dele med ham, der blev faderen. Det kunne jeg slet ikke.

Pisseangst

Så fandt hun frem til en fertilitetsklinik i Hellerup og gik i gang med insemination. Og nej, det var heller ikke spor nemt. Efter tre mislykkede inseminationer lykkedes det Camille at blive gravid, men så blev hun ramt af ramt af tvivl – havde hun overhovedet evnerne til at blive mor?

– Hvis jeg havde haft en mand, havde jeg nok taget mange af mine bekymringer med ham, og så havde jeg måske ikke haft så mange bekymringer i niende måned, men jeg er egentlig glad for, at jeg følelsesmæssigt har været igennem noget, inden Eddie Bo kom. Jeg har aldrig haft forestillingen om, at så kommer der et barn, og så skal jeg på café og amme, og uh, det bliver så dejligt, så er der rigtig gang i livet. Jeg har oprigtig været pisseangst for, hvad det krævede, og for, om jeg kunne det, og hvad det gjorde ved mit liv. Men jeg har ikke haft dage, hvor jeg har siddet og syntes, det var synd for mig, det har jeg simpelthen ikke. Der var ÉN dag, hvor jeg lå i min seng og havde et moment af selvmedlidenhed, men da jeg lå dér, kom jeg i tanke om: Hvad fanden er der galt med dig? Du FÅR jo noget, der er ingen, der har taget noget fra dig. For jeg havde det lidt sådan: Min familiedrøm er TAGET fra mig. Fandeme nej, tænkte jeg så, der er så mange kvinder derude, der kæmper med at kunne blive gravide, du er GRAVID, du skal have et BARN, hvor heldig er du ikke lige?

Lis Sørensen blev efter sin egen mening mor temmelig sent. Læs interviewet med hende her

Åben donor

Er det egentlig en egoistisk handling at få et barn alene? Det er det vel kun, hvis man mener, et barn har ret til både en far og en mor ...

– Men det er nok ikke mindre egoistisk at vælge at få børn, hvis man er to! Jeg har valgt at få Eddie Bo, og jeg står ved mit valg, og det er ikke vigtigt, om det er egoistisk eller ej, det vigtige er at skabe et godt hjem for ham.

Men Camille har overvejet perspektiverne og valgt det, der hedder en ”åben donor”.

– Så min søn kan kontakte donoren, når han bliver 18 år. Så har han en mulighed for at skrive til ham og høre, hvem han egentlig er. Jeg ved nogle ting om donoren. Jeg har set nogle børnebilleder. Jeg har ligesom gjort det, jeg syntes var det tætteste, jeg kunne komme på at give Eddie Bo en mulighed for at vide, hvor han kommer fra. Men en biologisk far får han jo aldrig. Det gør han ikke.

Præst og debattør Sørine Gotfredsen fortryder, hun ikke fik børn. Læs det ærlige interview med hende her

Gider ikke skamme sig

For nylig var Camille i ”Vi ses hos Clement” for at tale om at vælge at blive mor alene. Det var en reflekteret snak, men den resulterede i en forside på en tabloidavis om, hvad Camille mener, man egentlig behøver mænd til. Efterfølgende blev hun af en debattør på Facebook beskyldt for at glorificere at være enlig mor.

– Nej, det gør jeg kraftedeme ikke. Men jeg gider heller ikke skamme mig over det, for så skal jeg også skamme mig over, at jeg ikke kunne finde kærligheden og finde en at få et barn med, det gider jeg heller ikke skamme mig over. Det er sådan, det ER. Jeg gider heller ikke være bitter over det. Jeg er også blevet spurgt, om jeg hellere ville have ventet med at få et barn, til hvis jeg nu fik en kæreste. Hvad SNAKKER I om? Hvis man ikke kan gøre det 100 procent, skal man ikke vælge at få et barn alene. Mit barn får aldrig en biologisk far, og sådan er DET, siger Camille Jones til FEMINA.

Læs også