Underholdning

Bodil Jørgensen: Nogle gange spørger børn, om jeg er Rigmors mormor

30. maj 2017
af Johanne Klindt Gahrn, redigeret til web af redaktionen
Foto: Heidi Maxmiling
Hvordan reagerer folk, når man bliver gravid som 47-årig? Og hvordan føles det, når man hver dag får en ny rynke? Læs her, hvordan skuespiller Bodil Jørgensen forholder sig til alder.

Bodil Jørgensen om alder

- Da jeg blev 50, tænkte jeg: Wow, nu er jeg lige dér, hvor jeg gerne vil være. Sådan havde jeg det ikke som 30- eller 40-årig. Da jeg var 30, var jeg bange for at blive voksen. Jeg skulle finde ud af, hvad jeg kunne, og hvor jeg skulle hænge mit tøj. Men da jeg ramte 50, havde jeg en fornemmelse af, at alt kunne ske, og at alting var på rette plads. Jeg har det faktisk utrolig godt med at ældes. Alt det ungdom er lidt opreklameret.

– Jeg bliver mere og mere nysgerrig, jo ældre jeg bliver. Jeg bliver nysgerrig på alle mulige livsformer og trosretninger og på, hvordan verden udvikler sig. Jeg gider ikke være bagstræberisk, for der er så mange nye veje at gå, og det er meget sjovere at være nysgerrig end at være bange og bekymret.

– Og så har jeg jo børn i alle aldre. Jeg har en på 21, en på 16 og en på 8, så der er mange forskellige interesseområder. Jeg bliver jo både præsenteret for uddannelsessystemet i gymnasiet og Pokemon Go. Mine børn er mine følehorn.

– Når jeg ser på mine ben, mine knæ og min hud, kan jeg jo sagtens se, at jeg ældes. Mine hænder ligner mere og mere min mors hænder, men det har jeg ikke noget imod. Jeg ved jo, hvad der bor bag ved den hud, og det ville være mærkeligt, hvis jeg ikke så sådan ud. Det er rart at kunne se, hvor folk er henne i livet. Vi bliver præget på alle mulige måder gennem hele livet, men jeg tror, vi bliver meget mere kede af det, hvis vi ikke giver slip, og lader livet tage imod os, som vi nu ser ud. Over for Gud er vi jo bare dem, vi er.

LÆS OGSÅ: Bodil Jørgensen efter ulykken: Jeg håber, at jeg bliver fuldt arbejdsdygtig igen

– Jeg har aldrig været bange for at spille ældre, end jeg er. Jeg er faktisk totalt ligeglad. Jeg blev også først uddannet som 30-årig, så dér var ungpigerollerne allerede væk, og måske har folk set, at der bor en gammel sjæl i min krop. Der er i hvert fald en jysk sjæl, som ikke er særlig hurtig.

– Med tiden er jeg blevet mere ligeglad med, om jeg har en delle på maven eller får rynker i ansigtet. Der kommer jo nærmest en lille ny rynke hver dag. Man kan ikke rejse tilbage i sin egen hud og sin egen krop. Det kan ikke lade sig gøre, og jeg tror, der er noget usundt ved at forsøge at gøre det.

– Ud over at jeg blev uddannet lidt sent, blev jeg også mor i en sen alder. Jeg troede egentlig, jeg var i overgangsalderen, da jeg blev gravid med Rigmor. Jeg var 47, men jeg tog alligevel en graviditetstest, fordi jeg syntes, jeg havde det mærkeligt. Dér fandt jeg ud af, at jeg var tre måneder henne. Jeg kunne mærke på folk, at de syntes, det var lidt klamt. Man kunne se, at de tænkte: Gør I stadig det dér? Jeg kunne lige så godt have været 17 og skullet fortælle, at jeg var gravid.

LÆS OGSÅ: Debattør Ditte Giese: Kvinder i 40'erne er pisselækre!

– Nogle gange spørger børn, om jeg er Rigmors mormor? De kan ikke forstå, at jeg ”bare” er hendes mor, når jeg har så mange streger i hovedet. De er sgu så søde, de små. Men jeg kan jo stadig rigtig mange ting, og jeg leger gerne med og laver hurlumhej. Der er selvfølgelig nogle ting, jeg ikke kan efter ulykken, men Rigmor giver mig meget energi (Bodil Jørgensen var ude for en voldsom ulykke i 2014, der nær havde kostet hende livet, red.).

– Min bedstemor sagde altid, at tiden går hurtigere og hurtigere, jo ældre du bliver. I familien har vi regnet os frem til, at det må have noget at gøre med den tid, der er tilbage. Når man er barn, tager alting rigtig lang tid, fordi man har så meget tilbage af livet. Men jo ældre du bliver, jo hurtigere går tiden. Der bliver ganske enkelt mindre tilbage af den. Jeg nyder at være dér, hvor jeg er lige nu. Jeg glæder mig til lige nu.

Bodil Jørgensen:

Er 56 år og skuespiller - er blandt andet kendt fra ”Badehotellet”, ”Hvidsten Gruppen”, ”Idioterne” og ”Rytteriet”, hvor hun tit spiller ældre, end hun er. Privat er hun gift med Morten Søborg og har børnene Rigmor på 8, Østen på 16 og Johannes på 21.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også