gvfb
Gift ved første blik

Benny gider ikke mere teater, men gider han lære noget om sig selv? Gør du?

6. oktober 2022
af Katrine Rosenbæk
Foto: DR
Det er hårde tider i ”Gift ved første bliks” sjette afsnit. Deltagerne kommer tæt på alt det ved dem selv, som de helst vil flygte fra og står ved en skillevej.

Der er tre ting, vi alle kan tage med os fra sjette afsnit af ”Gift ved første blik”.

Vel et af de mest dramatiske afsnit i nyere tid og helt klart også et afsnit, hvor vi alle får mulighed for at lære lidt om os selv og få lidt valuta for vores public service-penge.

1. Miraklernes tid er ikke forbi – faktisk opstår de ved, at ting får tid

Olivia har alligevel valgt at blive i eksperimentet og glæder sig til at tage til Odense, fortæller hun, da hun på vej ud ad døren lægger to flasker hvidvin ned i tasken – Patricks yndlings af slagsen.

Hun fortæller, at det har været rart at være sig selv, synke det hele, ja, hun var faktisk lidt mættet sidst og håber ikke, at Patrick nu tænker, hun bare er en sur kartoffel altid.

Vi kan godt forstå, Olivia lige har haft brug for lidt tid.

Hvor mange af os har ikke været overvældet af, at et andet menneske var ”på” og af den årsag haft svært ved at mærke, hvor vi selv var på vej hen

Da hun ankommer til gartnerens bolig, ser hun de små figurer-dimsedutter fra Patricks rollespils-hobby og finder ud af, at det slet ikke er så slemt.

gvfb

Mon ikke, hun også har nogle ting med i bagagen, som Patrick, der desuden virker helt enormt rummelig, ser gennem fingre med?

Og helt ærligt, er det ikke det, man netop gør, når man forelsker sig?

Holder op med at bruge små figurer eller andre ting, der ikke passer ind i den skabelon, man gerne vil klemme ned over sin date, som undskyldning for ikke selv at give sig hen?

Patrick viser sig i hvert fald som en allround good guy, da han peger mod den lysende ovn, hvor han har sat en oksecuvette til at stege.

De skal også have hasselbackkartofler og flutes – en ret, nogle af os forbinder med at være til familiefest i 00’erne, men det er lige meget, for Patrick gør sig umage, og den går heldigvis rent ind hos Olivia.

Det virker, som om hun finder ud af, at hvis man er positiv, kan man pludselig finde sig selv, stående lænet op ad et køleskab og fnise lidt, mens man betragter ham, man er vild med, mens han skærer tykke skiver af en oksecuvette.

Var det sket, hvis Olivia ikke havde fået lidt tid til at tænke sig om efter bryllupsrejsen?

Næppe.

gvfb

Det samme gælder Steen og Mette, der får en tvungen pause, da Mette får corona. Den pause redder deres forhold.

- Det har åbnet et eller andet, siger Steen, som får serveret makrelsalat uden makrel og ”facon” – helt uden problemer – når de endelig ser hinanden igen.

Så er elefanten i rummet parkeret, som han selv siger. Altså striden om veganisme.

2. Manglende tiltrækning kan ikke løses med et full body massage-kit eller en pardans

”Melissaaa” kalder Michael og tager en buket blomster op af tasken, som hun bliver glad for.

Anderledes forkert ser hende ansigt ud, da han trækker et full body massage-kit op af tasken.

Det er det der med den fysiske tiltrækning, som ikke helt spiller, og huspsykolog Gert Martin Hald havde åbenbart sagt noget om at lægge kontrollen.

Men nogle gange, når man ikke har lyst til at kysse og knalde med en person, handler det ikke om, at man har problemer med at slippe kontrollen, men om, at man faktisk bare ikke har lyst.

I hvilken verden skal man få mere lyst til det – at være intim, hvis man bare bliver smurt ind i noget olie, der dufter af oliven imens?

gvfb

Uagtet Michaels gode intentioner, for det er de virkelig, så må det her være repetition af en lektion, mange af os nok har prøvet før: Selv om vores date på papiret virkelig ligner et catch, så kan man ikke tvinge fysisk tiltrækning frem.

Det må Melissa også erkende, efter hun har indvilget i at massere Michaels fødder – en scene, som produktionen har valgt at sætte noget lummert stønne-musik på til.

Er der egentlig mange erogene zoner i vores fødder, overvejede jeg imens.

Nå, men Melissa græder, da hun efterfølgende erkender, at følelserne bare ikke er der.

Heller ikke selv om de var på danse-date i Rødovre.

Samme dansedate var Anders og Sebastian også på. Ifølge Anders har de ”fysiske udfordringer”, men også ”fysisk potentiale”.

Og man må saftsuseme rose Anders for hans tålmodighed.

I hans verden kommer en gnist ikke af sig selv, men den har godt nok trænge kår, når han skal forsøge at antænde den med Sebastian, der faktisk helst ikke vil tale om, hvordan de har det.

Sebastian mærker heller ikke så meget, når de kysser. Hvis min date havde sagt det, havde jeg taget mit gode tøj og gået.

gvfb

Som Melissa også må sande, så kan man ikke tvinge tiltrækning frem.

Og jeg bliver faktisk lidt sørgmodig over at se, hvordan Anders forsøger at arbejde den frem, som var parret en startupvirksomhed, der ville klare skærene, hvis bare de fik den rigtige investering i ”Løvens Hule”.

Er han i virkeligheden holdt op med at tro på kærligheden?

3. Og sidst, men ikke mindst: Mennesker kommer ikke langt i ”Gift ved første blik” eller i deres kærlighedsliv, hvis de ikke tør arbejde med dem selv og lade andre komme tæt på

Afsnittets største drama er selvfølgelig Benny, som tager sin mikrofon af, efter han har sagt til Tanja, at han ikke vil mere, mens de står på hver deres side af kogeøen i hans parcelhus.

- Jeg gider ikke høre på dit skuespil og dit lort. Ved du, hvad du gør nu? Du pakker dine ting, og så tager du hjem til Jylland, eller hvor du tager hen, siger han til Tanja.

Av.

Helt kort fortalt handler det her jo om, at Tanja gerne vil tæt på i stedet for at ”lege mand og kone”-dilettant, men Benny vil ikke have hende så tæt på.

gvfb

Vi har gang i nogle tilknytningsmønstre, og det forklarer terapeut-Nina også for os.

Tanjas nysgerrighed virker voldsom for Benny, som har brug for tid til at reflektere.

- Når de to ikke føler sig mødt i deres respektive behov, så eksploderer deres mønstre, siger ekspert-Nina.

Undskyld mig, men hvad er meningen med at have sådan en ekspert med, hvis man ikke tager en snak med Benny og Tanja om det her, før man lader dem flytte sammen – så det netop ikke ”eksploderer”?

Det er jo lige præcis her, vi andre plejer at fucke vores dates op, fordi vi IKKE har en ekspert på sidelinjen, som siger: Hey venner, I reagerer sådan her, fordi sådan og sådan, men hvis I lige tager en dyb indånding og viser hinanden, at det ikke er farligt at sige højt, så kan I faktisk komme et ret fint sted hen.

I produktionens øjne har det klart været godt tv, og i teaseren for afsnit syv ser vi også en grædende Benny hos en terapeut.

Lad os håbe, at vi til den seance alle kan lære, at det ved os selv, vi helst vil flygte fra, faktisk er noget, der kan blive taget ganske godt imod hos Tanja’en i vores liv.

Læs også