anna mee allerslev
Underholdning

Anna Mee Allerslev: Intet kan rokke ved den kærlighed, jeg har til mine adoptivforældre

30. marts 2016
af Camilla Wass
foto: Claus Boesen
Det var en stærk oplevelse, da borgmester Anna Mee Allerslev fandt sin biologiske mor i Sydkorea via TV-programmet ”Sporløs”. Men Anna Mee er ikke i tvivl om, hvor hun hører til. Det er nemlig ikke altid blodets bånd, der afgør, hvor hjertet hører hjemme.

Anna Mee Allerslev, der er borgmester for integration og beskæftigelse i København, er født i Sydkorea i en lille by uden for Seoul og blev som tre måneder gammel baby adopteret af sine danske forældre. I december 2015 trådte hun ud af borgmesterrollen og ind i de danske stuer, da hun som hovedperson i TV-programmet ”Sporløs” rejste til Sydkorea for at finde sin biologiske mor. Det fortæller hun nu om i et interview med FEMINA.

- Inden jeg sagde JA, var der selvfølgelig en masse overvejelser: Vil jeg det, tør jeg det – og hvordan vil jeg have det med, at noget så privat foregår foran hele Danmarks befolkning?, siger Anna Mee Allerslev.

Seere over hele landet fulgte med, da hun med ”Sporløs” rejste rundt i Sydkorea, besøgte det børnehjem, hvor hun som lille havde tilbragt tre måneder, og til sidst endte med at blive genforenet med sin mor.

- Det var et ekstremt rørende og stort følelsesmæssigt øjeblik for mig. Min mor græd uafbrudt. Da jeg kom ind i lokalet, tog hun mig i sine arme og knugede mig til sig, mens hun blev ved med at sige mit navn: ”Na So Mee, Na So Mee.” Det var meget intenst, både for hende og for mig. Fra det øjeblik min mor så mig, slap hun mig ikke. Jeg forestiller mig, at det må være på samme måde, når man får et nyfødt barn i sine arme, fortæller Anna Mee Allerslev, der i første omgang tilbragte en time sammen med sin mor.

- Senere på dagen var vi ude at spise på en koreansk restaurant, og så gik vi en tur i en park, kun mig og hende. For mig var det ikke kun min biologiske mor – hun var også et fremmed menneske, som havde et andet sprog og udstrålede så meget kærlighed, at jeg ikke kunne undgå at tage det ind og blive ekstremt berørt. At møde hende er noget af det største, jeg har oplevet i mit liv.

Den nu afgåede minister Eva Kjer Hansen har i mange år været langdistancemor for sine tre døtre. Læs, hvordan det har været for hende

Daglig kontakt

Siden Anna Mee Allerslev mødte sin mor i Sydkorea, har de været i daglig kontakt på mobilen. Kommunikationen foregår via en app, der kan oversætte fra koreansk – og også moderens bror og Anna Mee Allerslevs halvsøster er på banen med kærlige beskeder.

Men der er også et stort dilemma forbundet med at have fået udvidet sin familie. For Anna Mee Allerslev kan mærke, at hendes mor savner hende rigtig meget, og også er plaget af skyldfølelse over at have afleveret hende. Samtidig holdes Anna Mee Allerslevs eksistens forsat hemmelig for familien i Sydkorea, så det er kun de allernærmeste, der ved, at hun findes. Hendes mors nye mand ved for eksempel intet om hendes eksistens.

Indimellem kan Anna Mee Allerslev derfor ikke lade være med at spørge sig selv, om det har gjort sjælekvalerne værre for hendes mor, at hun nu har mødt sin datter.

- Jeg prøver at vise min mor, at jeg har det rigtig godt, og fortæller hende igen og igen, at jeg har haft en lykkelig barndom. Samtidig er det også lidt svært – for hvis jeg takker hende FOR meget for at have bortadopteret mig, er det jo det samme som at sige, at jeg ikke ville ønske at være vokset op sammen med hende. Det vil jeg jo heller ikke have, siger Anna Mee Allerslev.

- Jeg håber, hun på en eller anden måde føler, at hun har fået en form for tilgivelse. Men jeg har ikke brug for at tilgive hende – for mig har adoptionen været en lykkelig ting, siger hun.

Brug for nuanceret debat om adoption

Anna Mee Allerslev fortæller, at hun sagde ja til at medvirke i ”Sporløs” i håb om at være med til at skabe en mere nuanceret debat om adoption.

- I Danmark er der 20.000 udenlandske adoptivbørn, og næsten halvdelen af dem kommer fra Sydkorea. Jeg ved, at der er mange adoptivbørn og adoptivforældre, der har været rigtig kede af debatten, der nogle gange nærmest har udstillet adoption som menneskehandel.

Men tror du godt, man kan have den samme kærlighed, når man ikke er bundet sammen af blodets bånd?

Mit forhold til mine forældre har altid været meget kærligt og tæt, jeg tror måske, det har bundet os ENDNU mere sammen, at jeg nu har mødt min biologiske mor. Faktisk har jeg aldrig spurgt min mor direkte, om hun var nervøs over, at jeg skulle møde min biologiske mor. Hun har været meget støttende hele vejen igennem – og vores forhold er fuldstændig intakt. Men måske kan jeg alligevel spore en lille lettelse hos hende nu, smiler Anna Mee Allerslev.

- Efter programmet har jeg fået mange beskeder fra adoptivmødre, der har gået rundt med denne her nervøsitet for, om man som adoptivforældre har den ”rigtige” kærlighed til sine børn. Jeg har ikke selv børn endnu, men jeg kan godt sætte mig ind i, at man kan blive meget ulykkelig, hvis nogen sætter spørgsmålstegn ved éns kærlighed som forælder.

”Jeg er en meget tilstedeværende far”, siger Nikolaj Lie Kaas

Forældrekærligheden kan nemlig sagtens være der, selvom børnene er ankommet med flyvemaskine, mener Anna Mee Allerslev.

- Intet kan rokke ved den kærlighed, jeg har til min mor og far i Greve. Men jeg føler mig beriget over, at der mange tusinde kilometer væk er en biologisk mor – og i øvrigt en stor familie – som støtter mig. Mit familieliv har fået en ekstra dimension, som jeg er rigtig glad for. Og så er jeg nok blevet endnu mere bevidst om, hvor heldig jeg er ved at være havnet her i Danmark. Vi danskere tager så mange ting for givet – men jeg har tit lyst til at tale med min kæreste og mine venner om, hvor HELDIGE vi er. Måske er det, fordi jeg er adopteret – det ved jeg ikke, siger Anna Mee Allerslev til FEMINA.

Læs også