https://imgix.femina.dk/media/article/cortez.jpg
Underholdning

Alexandria Ocasio-Cortez finder sig ikke i noget - og netop derfor skal du kende hende

8. oktober 2020
af Freja Bang Lyngbo
Foto: MEGA
Med sin skarpe retorik, karismatiske udstråling og relaterbare baggrund har det 30-årige kongresmedlem på ganske kort tid gjort lynkarriere i amerikansk politik. Her er 4 grunde til, at hun er den politiker, verden har ventet på.

Har du hørt om Alexandria Ocasio-Cortez?

Hun er klimaaktivist, feminist, en sand mester på de sociale medier, og så har hun et ordforråd og en gestikulation, som ligner ingen anden politikers.

30-årige Cortez taler rent ud af posen og med sit målrettede arbejde for en grønnere klode og et mere lige samfund, er hun mildest talt Donald Trumps modsætning.

Da højesteretdommeren Ruth Bader Ginsburg for nylig døde, lagde Cortez en livevideo op på sin Instagram-profil, hvor hun opfordrede folk til at stemme på Joe Biden og dermed øge chancerne for at få udpeget en højesteretsdommer, der ikke tager alle de rettigheder fra kvinder og sårbare, som Ginsburg kæmpede for.

"Det handler ikke om, hvorvidt du er enig med ham. Det er en stemme til at lade vores demokrati leve endnu en dag," siger hun i videoen.

Da Cortez forrige år blev indsat i Kongressen, var hun med sine 29 år det yngste medlem nogensinde. Nogle måneder forinden havde hun til manges overraskelse vundet det demokratiske primærvalg, hvor Demokraterne bestemmer, hvem der skal repræsentere partiet ved præsidentvalget.

Her er fire grunde til, at Alexandria Ocasio-Cortez er den politiker, verden har ventet på.

1. Hun startede from the bottom

Alexandria Ocasio-Cortez er født i et af New Yorks mest belastede områder, Bronx, og er vant til trange kår. Hendes familie er fra arbejderklassen, og så betaler hun stadig af på sit studielån.

Da hun var færdig med universitet, arbejdede hun som bartender og tjener for at supplere den løn, hendes mor fik for sit arbejde som rengøringsdame og buschauffør. Det gjorde hun indtil for ganske få år siden.

På et tidspunkt delte hun et billede af sin indkøbskurv på sin Instagram-profil og skrev:

"Da jeg blev færdig på college, fik jeg 45.000 dollar for mit første job. Det er mere, end min mor tjente i hele sit liv (...). Halvdelen af tiden føler jeg ikke, at jeg fortjener den måde, mit liv har udviklet sig på det seneste år,"

"Jeg er ikke bange for min egen overlevelse, som jeg var, da jeg ikke havde nogen forsikring, eller når restauranten var "død" flere uger i træk, og jeg ikke fik de drikkepenge, jeg behøvede for at kunne betale min husleje."

Netop et ansigt på arbejderklassen har manglet på den politiske scene. Men paradoksalt nok er det den negative omtale af hendes markante, socialistiske holdninger, der for alvor har gjort hende berømt.

- Den amerikanske højrefløj har med Fox News brugt hendes som skræmmefigur og et eksempel på en "radikal socialist" sammen med en gruppe af andre tre andre kvinder, som bliver kaldt for "The squad". Kvinderne har alle det til fælles, at de er yngre og med en ikke-hvid baggrund, forklarer Annegrethe Felter Rasmussen.

"The Squad" består, udover Alexandria Ocasio-Cortez, af Ilhan Omar, Rashida Tlaib og Ayanna Pressley, der alle blev valgt ind i Repræsentanternes Hus i 2018. Alle er demokrater og under 50 år.

2. Hun vil redde klimaet — koste hvad det vil

Siden Cortez blev valgt til Kongressen, har hun i den grad fået sat klimaudfordringerne på dagsordenen, og hun er blevet en stærk stemme i debatten. Hun har ordet i sin magt, når hun udfordrer sine kollegers synspunkter.

Cortez har blandt andet haft held med at gøre lovgivningspakken Green New Deal, der sigter mod at takle klimaændringer, til en betydelig del af Joe Bidens kampagne. Og da en af hendes politiske modstandere kaldte lovforslaget for "elitært", gik hendes ufiltrerede modsvar viralt:

- Den viser en politiker med en sjælden form for indignation, noget ægte, noget ufiltreret, som ikke taler det gængse polerede eller indstuderede politikersprog og som har en fysisk gestikulation, som jeg sjældent havde set før i amerikansk politik, skrev Heartbeats' journalist Ditte Hedegaard Davidsen om klippet.

LÆS OGSÅ: Samira Nawa: "Det er min pligt at gøre op med den rådne kultur"

Cortez er også blevet lidt af en kultfigur og heltinde blandt unge demokrater, der har været med til at trække partiet i mere grøn retning.

- En global bannerfører for en ny generation af politikere, der er gået ind i politik på grund af klimakrisen, siger Annegrethe Felter Rasmussen.

Til Folkets Klimamarch i København i 2019 gik hun desuden på scenen med et klart budskab til publikum: "Vi skal være aktivistiske. Og vi skal skabe ballade og få sveden frem på politikernes pander," sagde hun.

3. Hun finder sig ikke i noget pis fra mandlige, ældre kolleger

Cortez er også blevet kendt for sit knivskarpe modsvar til en af sine politikerkolleger, republikaneren og medlem af Repræsentanternes hus Ted Yoho.

Det skete, da han havde kaldt hende for "ulækker", "farlig" og "en fucking bitch" foran kongresbygningen.

Da Yoho efterfølgende forsvarede sin opførsel med, at han selv havde kone og børn og derfor aldrig ville tale sådan til kvinder, nægtede hun at acceptere undskyldningen.

LÆS OGSÅ: For første gang i historien kan USA få en sort kvinde som vicepræsident - her er hun

I sit modsvar sagde hun blandt andet:

- Han kaldte mig for - og jeg citerer - "en fucking bitch". Det var ordene, som repræsentant Ted Yoho rettede mod en kongreskvinde. En kongreskvinde, som ikke bare repræsenterer New York's 14. distrikt, men alle kongreskvinder og alle kvinder i det her land. For vi har alle skulle deale med det her i en eller anden form. På en eller anden måde. På et eller andet tidspunkt i vores liv.

- Jeg vil gøre det klart, at Ted Yohos kommentar ikke var dybt sårende for mig, sagde hun og forklarede, hvordan den slags sprog fra mænd langt fra var nyt for hende, og hvordan hun har måtte lægge øre til det i metroen, i sit job som tjener og på barer, hvor hun har festet.

På sin Instagram-profil delte hun nogle dage efter et billede af sine noter til talen. I opslaget skrev hun blandt andet:

- Mange har spurgt mig, om min tale var skrevet. Svaret er nej. Men på nogle måder ja. Ja, fordi denne tale var en samling af tanker, som så mange kvinder har båret rundt på, siden de var børn. Ordene flød, fordi enhver af os har levet efter det her manuskript: Vær stille (hvorfor?), hold hovedet nede (for hvem?), suck it up (til hvis fordel?).

- Aftenen før talen vidste jeg ikke, hvad jeg ville sige. Jeg kæmpede med spørgsmålet: "Hvad er der at sige til en mand, der ikke lytter?" Jeg kunne ikke finde på ret meget (...) Det var dér, jeg besluttede, at når jeg ikke kunne komme igennem til ham, så kunne jeg tale direkte til kulturen, til de folk og institutioner, der er ansvarlige for at skabe og beskytte imod den form for vold og voldelige sprogbrug.

4. Hun er en mester på sociale medier

Hvis de tre punkter ikke allerede har fungeret som bevismateriale for, hvor dygtig Cortez er til at formidle sine holdninger og oplevelser gennem de sociale medier, så kan tallene få dig overbevist.

Cortez har flere Twitter-følgere end noget andet medlem af Repræsentanternes Hus. Hun har 1,5 millioner følgere på Facebook. Og 6,9 millioner følgere på Instagram.

Det er høje tal, når man tænker på, at meget få mennesker uden for Bronx and Queens-distriktet overhovedet havde hørt hendes navn for blot to år siden.

- Det er ingen overdrivelse at sige, at udover Barack Obama, så er der ingen nuværende medlemmer af Demokraterne med større mulighed for at påvirke og influere, hvilke samtaler vi har her i landet, skriver CNN.

Måske er det Cortez' sassiness og hendes kontante facon, der har gjort hendes tilstedeværelse på de sociale medier markant. Måske er det hendes relaterbare og hverdagsagtige måde formidle sig på.

- Hun danser, hun taler og hun deler historier fra sin daglidag, der er meget nede på jorden. Som da hun viste hun sine sko frem, som hun havde slidt tynde under valgkampagnen, siger Annegrethe Felter Rasmussen.

Hun postede blandt andet den her video, hvor hun danser uden for sit kontor, som et modsvar til en række folk på Twitter, der forsøgte at ydmyge hende ved at poste en video fra 2010, hvor hun danser til sangen "Lisztomania".

"Jeg har hørt, at Det Republikanske Parti synes, at kvinder, der danser, er skandaløse. Vent til de finder ud af, at kvinder i Kongressen også danser." skriver hun i en kommentar til videoen.

Eller da hun på Twitter pointerede absurditeten i, hvor forskellligt hun og en af hendes mandlinge kollegaer bliver opfattet.

Og så var der dengang, hun opfordrede folk til at stemme i pyjamas.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også