Signe Molde: "Jeg syntes mine bryster var grimme"
Underholdning

70.000 mennesker har set Signe Moldes "bananbryster"

29. juni 2020
af Tine Bendixen
Foto: Ulrik Jantzen.
Signe Moldes video om bare bryster i lockdown-perioden nåede ud til næsten 70.000 mennesker. Hør hende fortælle om, hvorfor det er så befriende at gå uden bh - og hvordan hun selv har haft et anstrengt forhold til sine egne bryster.

Trænger du til et godt grin?

Så se Signe Moldes coronavideo, hvor hun viser, hvad der sker med de fleste af os, når landet lukker: Vi slækker på det hele. Signe inklusive.

Spørgsmålet er, om hun nogen sinde får den bh på igen. Selv om hun igennem årene har været ret træt af sine brysters udseende i fri dressur.

Så så man lige Signe Molde: bh-løs i trucker-T-shirt og usexede sokker i sandalerne svingende et småfedtet halvfyldt glas rødvin, mens hun på Nannas gamle ”Aaafrika”-sang synger ”Åh, det lækkert, åh, det lækkert – at gå uden bh – og det ik’ noget, Mette kan bestemme, om jeg må”.

To børn dukker pludselig op i baggrunden af corona-karantæne-videoen og ser ud, som om de tænker: ”Hvad LAVER du mor?”

Det, hun laver, er at tage gas på sig selv og normen for personlig hygiejne og pæn påklædning, når man på noget, der føles som ubestemt tid, befinder sig i et rødt og faktisk ikke særlig trendy sommerhus ved Kalundborg, mens landet er lukket.

"Slat-pat-boogie"

Jeg skrev til Signe og spurgte, hvad i alverden der fik hende til at folde sig ud på Onslow-måden, danse det, min veninde med kaffefilterbrysterne kalder ”Slat-pat-boogie” – man ryster overkroppen godt op og ned, det giver en særlig klaprende lyd – og lade sin mand, Peter Molde-Amelung, optage det og så også lige dele det med alle os andre.

Og ikke mindst: Hvordan det er at være menneske i en ny tilværelse, hvor vi alle er eller har været isoleret.

Det gad hun godt tale om. Derfor banker jeg på døren til et rækkehus i Humleby i København en stadig stille onsdag formiddag.

Signe åbner. Vi giver ikke hånd. Hun har lige været i bad. Ellers har hun i lockdown-perioden haft et ret bæredygtigt forhold til vand og sæbe.

– Altså jeg er ikke ligeglad med, hvordan jeg ser ud, men jeg har i en lang periode ligesom ikke skullet ud og præstere. Hvis jeg ikke skal noget, slækker jeg virkelig meget på hygiejnen og outfittet, jeg er rimelig ligeglad i weekender og ferier, og her var det uge efter uge, hvor jeg bare vænnede mig til det.

LÆS OGSÅ: Signe Molde: "Det lykkelige og det sørgelige fletter sig jo ind og ud mellem hinanden"

- Og så syntes jeg faktisk også, det var rart ikke at gå med bh. Jeg fandt ud af, at mange af mine veninder eller mødrene på skolen havde det på samme måde. De var også holdt op.

https://imgix.femina.dk/signe_molde_0.jpg

– Så sangen kom sig af, at jeg bare syntes, det var sjovt, at vi var mange, der slækkede på det. På Instagram og sådan noget er der mange, der lægger billeder ud, hvor de sidder i deres sorte sommerhus med hvidmalede møbler, og børnene er nyfriserede, og de spiller Ludo, og det ser skidehyggeligt og idyllisk ud. Jeg havde lige lyst til at pippe om, hvordan det også er – det har jeg tit.

- Og hvis jeg skal være sådan helt – jeg skulle lige til at sige hellig – så ligger der klart også noget i, at jeg synes, det er vigtigt, at man også lige viser sådan noget til især yngre piger, der måske ikke er lige så sikre på sig selv. Hvis jeg tænker på mig selv som yngre, så var jeg helt usikker og syntes, at mine bryster var vildt grimme. Du må gerne se dem.

– Lige fra jeg fik dem, har de været sådan nogle bananbryster, tror jeg, man kalder dem. De er ikke runde.

Skibakke?

– Nej, ikke engang. Hvis de bare havde det, altså skibakke hvor det går nedad og udad til sidst. Men de har ikke den der top til slut. Det er bare sådan nogle, der hænger lidt.

Du har også fået to børn ...

– Jamen sådan så de også ud inden. Når man så har fået børn, kan man sige, at det er, fordi man har fået børn. Altså, jeg har ikke noget at brokke mig over. Men hvis jeg skal være helt ærlig, havde jeg, fra jeg var meget ung et kompleks med mine bryster, fordi jeg ikke syntes, de var runde, og brystvorterne var ikke lige så små og flotte som dem, nogle af mine veninder havde.

- Jeg kunne ikke drømme om at gå nogen steder uden en bh, der ligesom støttede og holdt, så man ikke kunne se, hvordan de i virkeligheden så ud. Jeg voksede selv op med ”Baywatch”, ikke?

Og Pamela Andersons bryster var som cantaloupemeloner.

– Ja, helt runde. Fuldstændig. Så jeg tænkte også med videoen, at hvis man bare lige kan vise, at de ikke altid sidder heroppe, siger hun og lægger en hånd under hvert kraveben.

Bare bryster i en krisetid

Videoen handler ikke bare om brysternes befrielse. Den handler også om nødvendigheden af at grine i en alvorlig tid.

– Fuldstændig. I høj grad. Det der med, at man ikke kan grine, når noget er alvorligt – selvfølgelig kan man det. Det er da dér, man har allermest brug for at grine. At jeg laver den video med brysterne, er jo ikke det samme som, at jeg ikke tager krisen alvorligt. Tværtimod vil jeg sige. Det er vildt vigtigt, at man kan grine. Vi har brug for den forløsning.

- Det er også tit der, i det alvorlige, at man faktisk kan finde det sjoveste – fordi der er følelser på spil.

- Jeg har selv tænkt: Er sangen for meget? Bliver folk sure? Er det sjovt eller mærkeligt? Men der, hvor det kradser, det er der, det virker. Ellers bliver det leverpostej det hele.

- Der er virkelig mange kvinder, der har stoppet mig på gaden og sagt, ”Nej, hvor sjovt”. De har bare følt sig ramt eller hørt, fordi de også føler, de har slækket på det hele. Og så har det været rart for dem at se, at det også var sådan hjemme hos mig.

Og Peter synes selvfølgelig, du er lækker uanset hvad.

– Nej. Jo, men … ha ha nej, det synes han ikke. Jo, som udgangspunkt altså. Han har ikke sådan noget med, at nu skal jeg rejse patterne op, hvis vi skal et eller andet. Det blander han sig ikke i.

Højtryksspuler

Signes arbejdsliv har været amputeret som så mange andres. Hun har siddet hjemme og lavet noget programudvikling og noget klipning. Men et program, der for længst skulle have haft premiere, er blevet udsat, fordi optagelserne ikke kunne laves færdige.

Hvad har du opdaget om dig selv?

– Noget, jeg godt vidste, men som er blevet meget tydeligt: At jeg ikke er så god til at stene for meget. Hvis jeg bare ser serier eller tåger rundt, så bliver jeg simpelt hen i dårligt humør. Jeg kan bare godt lide at lave noget.

- Vi brugte hele weekenden på at højtryksspule gården og male terrassen. Så bliver jeg i godt humør. Selv om vi også var ved at slå hinanden ihjel undervejs. Vi har ingen vandhane i gården, så vi skulle have højtryksspuleren på køkkenvandhanen, det var en, jeg havde lånt, og det tog tre timer, og vi var ved at slå hinanden ihjel, men til sidst fik vi det til at fungere.

- Jeg kan bare godt lide at lave noget. Gå og reparere og sådan ordne. Og vi har fået ryddet op derude – helt lavpraktisk har vi ikke gjort det i 10 år. Altså du skulle have set, hvordan der så ud ude i baghaven før, det var helt smadret.

https://imgix.femina.dk/signe_molde_video_paa_instagram.jpg

LÆS OGSÅ: Sofie Linde: "Pludselig synes alle mulige mennesker, at de har ret til at mene noget om én som mor"

Hun lavede også lige en anden video. Hvor hun optræder som irriterende rolig karma-blogger, der fortæller, hvordan vi alle sammen skal se coronatiden som en gave – og børnene begynder at råbe og skrige i baggrunden.

Og så er der heller ikke mere toiletpapir, fordi Peter ikke har hamstret. Karmaen ryger med et brag.

– Bare for lige at minde om: Hvis du sidder derhjemme og tænker, at den er helt gal, så er den det overhovedet ikke. Det er ikke, fordi det ikke kører, hvis man ikke har været i bad, og børnene skændes. For sådan er det altså for alle mennesker.

Skændes du og Peter?

– Selvfølgelig skændes vi nogle gange. Bare rolig! Men i de uger, hvor vi var sådan helt isoleret, skændtes vi faktisk ikke så meget. Det var sådan, at vi selv tænkte: Gud, hvorfor skændes vi ikke?

- Vi skændes ikke meget til hverdag, men vi kan godt. Helt klart. Tit, fordi jeg ikke lige får ryddet op eller gør et eller andet klamt herhjemme. Peter er ret god til at rydde op. Han vasker tøj, han laver også mad. Køber ind. Han laver faktisk ret meget herhjemme. Næsten det meste.

Hvor fandt du ham henne?

– Jamen jeg fandt ham ude i TV-Byen, men jeg ved ikke, om der er flere tilbage!

Nedgang i skænderier

Hendes egen forklaring på nedgangen i skænderier er, at det måske er, fordi hun ikke har været midt i en produktionsplan, ikke har haft deadlines, ikke har skullet præstere.

– Det gør jo en kæmpe forskel. Jeg må nok være ærlig og sige, at jeg er nemmere at være sammen med, når jeg ikke er presset. Det irriterer mig, at jeg ikke altid bare er et overskudsmenneske. Men det er jeg ikke altid. Jeg tror, jeg er meget sød og sjov at være gift med, det er ikke på den måde. Men det gør en forskel, at man ikke er i den sædvanlige hverdag.

- Peter og jeg har nu i de sidste mange år gået meget op i, at vi ikke skulle have deadlines og være pressede begge to samtidig, og dét har vi været gode til. Det er mest mig, der har haft deadlines, og Peter har skrevet bøger.

- Det har fungeret vildt godt i forhold til børnene. Det er også derfor, han også har lavet mad. Jeg kan ikke lave mad, og Peter er vildt god til det. Det er ikke, fordi jeg ikke vil lave mad. Men hvis jeg siger, ”jeg laver mad”, lyder der et kollektivt ”åh nej” fra hele familien.

Hvad er du rundet af?

– Noget rart og dejligt er det korte svar. Som min far sagde til min nevøs konfirmation: At han var heldig at have en mor og en far, der elskede hinanden, og så sagde han, at det havde min søster og jeg også. Jeg tror, det betyder meget: Jeg er vokset op med en mor og en far, der elsker hinanden.

- Og det vokser mine piger også op med, selv om jeg tror, vi skændes mere, end mine forældre gør. Men det har givet mig en tryghed og en tro på det gode. Jeg er vokset op med nogen, der har været glade for livet og hinanden, og det er vel det bedste, man kan få.

https://imgix.femina.dk/signe_molde_interviewe.jpg

"Peter er den største feminist"

Det er Peter, der er kameramanden bag Signes videoer. Han er også på kærlig og særlig vis manden bag Signe.

– Peter har altid bygget mig op. Han er sådan grundlæggende ret dejlig at være sammen med. Og hvis jeg arbejdsmæssigt laver noget, hvor jeg tænker, om det er for mærkeligt, underligt eller groft og får lidt ondt i maven og tænker, at jeg nok lige skal skrue lidt ned, så er han den første til at sige, ”nej, det er sjovt og godt, du skal ikke være bange, det er ikke for groft, du skal ikke skrue ned”.

- Jeg er altid lidt i tvivl, og han hepper altid på mig. Hvis jeg ikke havde været gift med ham, havde jeg aldrig turdet lave den sang. Hvis jeg nu havde været gift med en, som var en lidt pæn mand, som syntes, at det lige var lidt for meget, så ville jeg have været et helt anderledes menneske i dag. Peter og jeg har et godt parforhold.

Peter kommer ned ad trappen for at hente kaffe. Signe siger: ”Jeg sad lige og talte pænt om dig.” Og Peter siger: ”Jeg sad lige og tænkte noget pænt om dig” og daffer af igen.

– Det kommer nogle gange bag på mig, når jeg ser par, hvor jeg tænker, at de faktisk holder hinanden nede. Ikke bevidst, men jeg kender da nogen, hvor jeg tænker, at hun har en masse sider og kunne skeje mere ud, men hvor jeg har på fornemmelsen, at han måske godt kan lide, at det er sådan. At det ellers bliver lidt for meget, og nu skal hun også lige dæmpe sig.

- Noget af det, vi er virkelig gode til, er at bakke hinanden op. Peter er faktisk den største feminist, jeg kender. Kvinder, der bliver holdt nede på den ene eller anden måde – af sig selv, af social kontrol, af religion – det er virkelig noget, der kan gøre ham rasende.

LÆS OGSÅ: Anne Linnets kone: "Havde Anne været en mand, var hun blevet kaldt en gammel gris"

Så med en kedelig mand, havde du været en kedelig Signe?

– Jeg tror bare, jeg havde været fraskilt. Peters gode veninde Vigga holdt tale til vores bryllup og sagde, at vi ligesom gav plads til hinanden. Så tænkte jeg: Gud ja, det er nok det, vi er gode til.

- Nu sidder jeg og bliver helt glad. Jeg har helt glemt, hvad det var, der gjorde, at jeg var ved at slå Peter ihjel forleden dag, da vi gik op og ned ad hinanden, op og ned ad trappen for at ordne ting, og vi havde ikke været rigtigt udenfor i lang tid. Men en vigtig ting er, at Peter aldrig har været jaloux. Ingen af os har sådan noget, vi ved godt, hvor vi har hinanden.

Selv om I har haft partnere før?

– Jeg har ALDRIG haft andre.

Er det rigtigt?

– Nej, ha ha! Du blev helt paf, hvad? Det ville da også være uhyggeligt og mærkeligt, ikke? Jeg er da lykkelig for, at jeg også har været lidt omkring inden. Det er jeg så glad for.

Vi giver heller ikke hånd til farvel. Eller krammer. Det sidste kan man ellers godt have lyst til med en som Signe.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også