7 nervepirrende krimier, du skal læse i efterårsferien
Annonce
Underholdning

7 nervepirrende krimier, du skal læse i efterårsferien

6. oktober 2021
Annonce for Gyldendal
Efterårsvinden er begyndt at ruske i træerne, og det er blevet tid til at krybe sammen i sofaen og fordybe sig i en god krimi. For hvad er bedre end en kop varm te og en bog, der er så spændende, at siderne nærmest vender sig selv? Her får du 7 medrivende krimier til efterårsferien.
gyldendal logo

Er der noget, vi kan samles om, så er det at diskutere holdningen til den nyeste krimi. Vi elsker uopklarede drabssager og gåsehud, og hvad end du er til neglebidende psykologiske thrillere eller cozy crime, så er der sikkert en krimi, der passer til dig.

Der er skrevet rigtig mange krimier gennem tiden, og det kan være svært at finde hoved og hale i, hvilke der er værd at kaste sig over.

Vi har samlet syv medrivende krimier, der helt sikkert vil opfylde dit behov for spænding og kodeknækkeri.

God – og grum – læselyst!

7 medrivende krimier til din efterårsferie

Torsdagsmordklubben er en rigtig hygge-krimi til din indre kodeknækker

Torsdagsmordklubben af Richard Osman

Forestil dig, at det er din hobby at diskutere gamle mordgåder – men at du pludselig står midt i en virkelig drabssag.

Det er, hvad der sker for fire venner, der bor i en lille pensionistlandsby uden for London. Hver torsdag mødes de for at snakke om uopklarede mordsager. Men da der bliver begået et bestialsk mord, skal de fire venner, Elizabeth, Ron, Joyce og Ibrahim, pludselig løse en virkelig drabssag i deres egen baghave – som med ét er alt andet end fredelig. De fire pensionister er i kapløb mod tiden, og trods deres høje alder lægger de alle kræfter i for at opklare mordet.

Torsdagsmordklubben er med lige dele spænding og humor den ultimative hyggekrimi og er perfekt til en gråvejrsdag i efterårsferien. Alle krimielementerne er på plads. Undervejs bliver du præsenteret for spor, som giver dig mulighed for at gætte på, hvem morderen er, og alligevel vil du blive overrasket. Med andre ord er dette krimien for dig, der er mere til Barnaby end splattergenren.

Det er også en bog, der skal læses, før den skal ses. Det er nemlig lige blevet bestemt, at den skal filmatiseres – så det er bare om at komme i gang med at læse, så du er klar, når den rammer det store lærred!

Find Torsdagsmordklubben hos Gyldendal her.

Ustyrligt Blod er den femte bog i Robert Galbraiths - alias J.K. Rowlings - formidable krimiserie om detektiven Cormoran Strike

Ustyrligt Blod af Robert Galbraith

Gennem fire krimier under pseudonymet Robert Galbraith har J.K. Rowling bevist, at hun er meget mere end Harry Potter. Ustyrligt Blod er Robert Galbraiths femte bog i serien om detektiven Cormoran Strike, som er krigsveteran og tidligere militærefterforsker. Sammen med sin partner, Robin Ellacott, har Strike gennem de seneste fire bøger, opklaret det ene brutale drab efter det andet, og Ustyrligt Blod er ingen undtagelse.

Her er det en henlagt sag fra 70'erne – en såkaldt cold case, de to bliver hyret til at opklare af datteren til lægen Margot Bamborough, der forsvandt på mystisk vis i 1974. Men at vi har at gøre med en gammel sag, betyder på ingen måde, at vi ikke sidder med hjertet i halsen, mens vi læser.

Sideløbende med den nervepirrende krimisag, følger vi forholdet mellem Strike og Robin Ellacott, som viser sig at være fyldt med drama og store følelser.

Ligesom de andre krimier i Robert Galbraiths univers, er Ustyrligt Blod mesterligt skrevet og en ægte pageturner.

Find Ustyrligt Blod hos Gyldendal her.

Bag Dem Synger Døden er en dybdeborende krimi, der sniger spændingen ind i kroppen og bliver siddende

Bag Dem Synger Døden af Karin Fossum

De, der mener, at krimigenren ikke rummer litterære mesterværker, har tydeligvis ikke læst Karin Fossum. Og hvis du hører til dem, der ikke har læst Fossums bøger om Konrad Sejer, kan resten af serien også anbefales. Bag Dem Synger Døden er nemlig angiveligt den sidste i serien. Den bliver rost til skyerne af anmelderne, og med god grund.

Et forældrepar melder deres unge datter savnet efter ikke at have set hende i flere dage, og hun bliver senere fundet død af nogle børn. Et andet sted finder en enlig mor en mystisk tegning af den døde pige, tegnet af hendes talentfulde søn. Og et helt andet sted bliver en ung mand brutalt myrdet.

Bag Dem Synger Døden er ikke en bog, der får hjertet til at springe et slag over – men på forunderligste vis snyder Fossum din hjerne og lister spændingen helt ind under huden på dig.

Læs Bag Dem Synger Døden, hvis du sætter pris på et kvalitetsplot, på eminent karakteropbygning og på en fortælling om de helt store kontraster; det smukke og det grimme og løgn og virkelighed.

Find Bag Dem Synger Døden hos Gyldendal her.

Var du vild med Kvinden i Toget, vil du elske Paula Hawkins' nye nervepirrende thriller, Som En Langsom Ild

Som En Langsom Ild af Paula Hawkins

Hvis du var vild med Kvinden I Toget, vil du sikkert elske britiske Paula Hawkins’ nyeste nervepirrende thriller, Som En Langsom Ild, der udkom i august.

Der sker et koldblodigt drab på en ung mand på en husbåd, og tre kvinder vikles på forskellig vis ind i mordet. Miriam er nabo til den dræbte, Carla bor i området, og Laura er blevet set med blod på tøjet tæt på gerningsstedet.

Hver af de tre hovedkarakterer, vi møder i bogen, gemmer på en dyster fortid, som ikke kommer til syne lige med det samme. Som En Langsom Ild er en hårrejsende og fængslende psykologisk thriller fyldt med hemmeligheder, bedrag og hævn.

Kvinden I Toget blev filmatiseret med fænomenale Emily Blunt i hovedrollen, så hvem ved, hvornår Som En Langsom Ild også havner på det store lærred?

Find Som En Langsom Ild hos Gyldendal her.

Resten Er Tavshed er en atmosfærisk, klassisk krimi, du vil elske

Resten Er Tavshed af Douglas Skelton

En journalist, en skotsk ø og et mord. Opskriften på en klassisk krimi er på plads i Douglas Skeltons Resten Er Tavshed.

Den likable journalist Rebecca Connolly får et tip om, at Roddie Drummond, som for 15 år siden blev anklaget og frifundet for mordet på sin kæreste, vender tilbage til den skotske ø Stoirm, hvor det skete. Connolly har selv et forhold til Stoirm, og en blanding af nysgerrighed efter sandheden om mordet og sine egne familieforhold drager hende mod øen.

Der er garanti for åndeløs spænding, når du åbner Resten Er Tavshed – det er en fantastisk atmosfærefyldt krimi.

Find Resten Er Tavshed hos Gyldendal her.

Manden I Huset er Susanne Stauns mørke krimifortælling om Lise, der må ud og lede efter sin datter Ditte, da hun ikke kommer hjem efter en klassefest.

Manden I Huset af Susanne Staun

At ens barn forsvinder må være noget af det værste, man kan forestille sig som forælder. I Susanne Stauns Manden I Huset er det præcis, hvad der sker for hovedkarakteren, Lise, da hendes datter Ditte ikke kommer hjem efter en klassefest i et mystisk hus.

Det bliver mørkt og grumt, når Lise bevæger sig ud på den desperate søgen efter sin datter uden særlig meget hjælp fra hverken politiet eller Dittes far.

Mens Lise leder efter sin forsvundne datter, støder hun selv på traumatiske oplevelser fra fortiden – men de gamle minder glider i baggrunden, da hun endelig finder ud af, hvad der er sket med Ditte.

Du skal læse Manden I Huset, hvis du holder af mørke krimifortællinger, som er skrevet i et poetisk og gennemarbejdet sprog.

Find Manden I Huset hos Gyldendal her.

Undtagelsen er Christian Jungersens prisvindende psykologiske thriller fra 2004.

Undtagelsen af Christian Jungersen

Har du endnu ikke læst Undtagelsen, så kan den prisvindende krimi anbefales. I 2004 vandt Christian Jungersen De Gyldne Laurbær for den psykologiske thriller om fire kvinder, der arbejder sammen på Dansk Center for Information om Folkedrab.

Der er dømt intens spænding, når mystiske mails med dødstrusler begynder at florere. I mellemtiden udspiller der sig et voldsomt drama på kontoret, da det ikke er alle fire kvinder, der er lige gode venner. Det fører både til mobning af en af kvinderne, Anne-Lise, og til store aggressive og destruktive følelser blandt kollegerne.

Man kan nærmest mærke ubehaget på egen krop, når Anne-Lise, dybt berørt og frustreret, forsøger at forsvare sig mod de raffinerede angreb fra kollegerne og til sidst kommer i tvivl om, hvorvidt det hele alligevel er hendes egen skyld. Undtagelsen handler om chikane, mobning og den ondskab, der kan være svær at få øje på hos en selv.

Find Undtagelsen hos Gyldendal her.

Kan du ikke få nok af krimigenren?

Når temperaturen falder, og vi rykker indendøre, er det skønt at have en god bog at kaste sig over. Efter en lang dag vil vi bare gerne smække benene op og lade siderne vende sig selv. Det kan man med en god krimi. Er du bare vild med krimigenren, kan du finde mange flere spændingsfyldte krimier lige her.

Læs også