https://imgix.femina.dk/media/article/1645_frederik_og_mary2.jpg
Underholdning

12½ højdepunkter med hele Danmarks Frederik og Mary

14. november 2016
af Birgitte Borup
Foto: All Over
Lige siden kysset på en kaj og den tårevædede bryllups tale har Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary taget danskerne med storm. 12,5 år er gået med store øjeblikke og flag i gaderne, og i anledningen af kobberbrylluppet kan I her komme med på en royal og nostalgisk tur i gemmerne.

1. Brylluppet

Kronprinsparret blev gift den 14. maj 2004 i Københavns Domkirke. De blev kærester fire år tidligere, da kronprins Frederik tilfældigt stødte ind i australske Mary Donaldson ved en fest under de olympiske lege i Sidney. Millioner af TV-seere fulgte med, da kronprinsessen sagde ja til sin prins, i en smuk kjole, designet af Uffe Frank. Dagen bød, ud over vielsen, på karetkørsel igennem København, balkonkys og hyldest på Amalienborg og en storslået fest på Fredensborg Slot.

https://imgix.femina.dk/1645_12_hoejpunkter_bryllup.jpg

2. Prins Christian kommer til verden

Knap var glasuren fra bryllupskagen slikket af mundvigene, før rygterne om en kongelig graviditet begyndte at svirre. Og i april 2005 kunne parret meddele, at der, som kronprins Frederik tidligere havde udtrykt det, var kænguruer i pungen. Prins Christian blev født på Rigshospitalet den 15. oktober 2005 og efterfølgende vist frem foran et kolossalt presseopbud. Kronprinsparrets førstefødte er nummer to i arvefølgen til tronen.

https://imgix.femina.dk/1645_12_hoejpunkter_foedsels_chr.jpg

3. Den første barnedåb

Navnet var naturligvis hemmeligt, indtil det blev afsløret i Christiansborg Slotskirke ved dåben den 21. januar 2006: Christian Valdemar Henri John. De to sidste navne stammer fra parrets fædre, mens de to første er gamle danske kongenavne. Prins Christians dåb var en stor national begivenhed og blev, i lighed med andre kirkelige handlinger i kongehuset, foretaget af kongelig konfessionarius Erik Norman Svendsen.

https://imgix.femina.dk/1645_12_hoejpunkter_foedsels_chr_daab.jpg

4. Prinsesse Isabella kommer til verden

Allerede den 21. april 2007 fødte kronprinsessen parrets andet barn, denne gang en datter. Den 1. juli samme år blev hun døbt Isabella Henrietta Ingrid Margrethe. Navnet Isabella havde de færreste gættet, mens det virkede oplagt at opkalde datteren efter parrets mødre og kronprins Frederiks mormor, dronning Ingrid, som han var tæt knyttet til, da hun levede. Isabella har i de efterfølgende år været en evig kilde til morskab for fotograferne med sin kække opførsel og har, med kronprinsesse Marys egne ord, ild i sjælen.

https://imgix.femina.dk/1645_12_hoejpunkter_isabe.jpg

5. Mary Fonden

Kronprinsparret fik en folkegave på 1,1 millioner kroner, indsamlet af danskerne, og en del af pengene gik til at etablere Mary Fonden. Fondens første projekt blev lanceret i 2008, og den er stadig en vigtig drivkraft i kronprinsessens sociale arbejde. Fondens fokus hviler på tre indsatsområder: Mobning, vold i hjemmet og ensomhed.

https://imgix.femina.dk/1645_12_hoejpunkter_maryfonden.jpg

6. Turen til Vietnam

En af de mest omtalte rejser i kongehuset er ubetinget turen til Vietnam i 2009. Her fulgtes kronprinsparret og regentparret på et usædvanligt officielt besøg. Netop Vietnam har en særlig betydning for kongefamilien, da Prins Henrik tilbragte de første år af sit liv dér. Nu fik han så mulighed for at vise sin søn og svigerdatter – og pressen – rundt i barndomslandet. Rejsen kom samtidig til at symbolisere, hvordan stafetten langsomt overdrages fra regentparret til næste generation.

https://imgix.femina.dk/1645_12_hoejpunkter_vietnam.jpg

https://imgix.femina.dk/1645_frede_mary_cta.jpg

7. Flyttedag

Kronprinsparret flyttede i 2010 ind i et nyrenoveret Frederik VIII’s Palæ på Amalienborg. De beholdt dog deres hidtidige bolig, Kancellihuset ved Fredensborg Slot, som deltidsbolig. Palæet var længe åbent for offentligheden, der kunne studere udsmykningerne af kunstnere som Olafur Eliasson, Eske Kath, Kathrine Ærtebjerg og Tal R. Over 500.000 gæster benyttede sig af muligheden for et kig ind i de kongelige gemakker.

https://imgix.femina.dk/1645_12_hoejpunkter_palae.jpg

8. Vincent og Josephine kommer til verden
Det var en stor overraskelse, da kronprinsparret i 2010 offentliggjorde endnu en graviditet, og den blev kun større af, at parret ventede hele to stykker. Men den 6. januar 2011 kom tvillingerne, der senere blev døbt Vincent og Josephine, til verden. Dermed var den kongelige kernefamilie pludselig blevet til en storfamilie, og kronprinsparret valgte at sende en hilsen til broderfolket ved at give navnene et grønlandsk aftryk. Tvillingerne blev døbt Josephine Sophia Ivalo Mathilda og Vincent Frederik Minik Alexander.

https://imgix.femina.dk/1645_12_hoejpunkter_foedsels_twin.jpg

9. Mary fylder 40 år
Kronprinsesse Mary kunne i 2012 fejre 40-års fødselsdag som et særdeles populært medlem af kongehuset. Dagen blev fejret med en privat fest på Amalienborg med omkring 100 gæster, og kronprinsessen gav i anledning af dagen et interview til Berlingske, hvor hun bl.a. sagde: ”Jeg synes, det er dejligt at blive ældre. Jeg tænker ikke over min fysiske alder. Jeg befinder mig i en vidunderlig periode af mit liv. Som 40-årig ved man bare så meget mere om, hvad livet handler om. Det handler om at være til stede her og nu – men jeg glæder mig også til min fortsatte rejse”.

https://imgix.femina.dk/1645_12_hoejpunkter_mary_40.jpg

10. Kronprinsen gennemfører en ironman

Motionsglade kronprins Frederik har flere gange udfordret sig selv fysisk, men det aftvang respekt fra selv garvede sportsudøvere, da han som den første kongelige gennemførte en ironman. Kronprins Frederik var på hjemmebane i København, da han ondulerede 3.800 meter svømning, 180 kilometer cykling og til sidst et maraton – altså 42,195 kilometer løb. Ironman kaldes meget passende kongedistancen inden for triatlon, og kronprinsen gennemførte i tiden 10 timer, 45 minutter og 32 sekunder.

https://imgix.femina.dk/1645_12_hoejpunkter_ironman.jpg

11. 10-års bryllupsdag

I en tid, hvor selv kongelige bliver skilt, var 10 års-bryllupsdagen i 2014 en vigtig milepæl for Frederik og Mary. Der har næppe været stor romance på selve bryllupsdagen, der blev fejret under et officielt besøg i Polen. I forhold til offentligheden blev dagen markeret med udsendelse af nye officielle billeder af parret og deres fire børn.

https://imgix.femina.dk/1645_12_hoejpunkter_foedsels_10_aar.jpg

12. På Facebook

Kongehuset tog et vigtigt skridt ind i den moderne tidsalder ved at følge eksemplet fra flere andre europæiske kongehuse og gå på de sociale medier. Siden foråret har danskerne kunnet følge den kongelige familie på Facebook og Instagram under profilnavnet Det Danske Kongehus.

https://imgix.femina.dk/1645_12_hoejpunkter_facebook.jpg

12½. Kobberbryllup i år

Den 14. november er det nøjagtigt 12½ år siden, Frederik og Mary sagde ja til hinanden, og Frederik i sin tale citerede Lars H.U.G.: ”Kom lad os gå. Kom lad os se. Gennem tusind verdener venter vægtløs kærlighed”. Kongehuset har ikke meddelt planer om nogen officiel fejring, så kronprinsparret vælger at markere dagen under private former.

https://imgix.femina.dk/1645_12_hoejpunkter_kobber.jpg

Mary og Frederiks liv gennem de sidste 12 1/2 år - se billederne her

Læs også