bøger du skal læse i vintermånederne
Annonce
Underholdning

10 bøger, du skal læse i vintermånederne

3. februar 2022
Annonce for Gyldendal. Foto: Shutterstock
Vinterferien er oplagt til læsning i timevis. Hvis du savner inspiration til dette års feriefavoritter, så har vi her samlet 10 bud på gode bøger fra det forgangne år, der favner de fleste genrer og ethvert humør.
gyldendal

Vintertid er læsetid! Og vinterferien er det helt oplagte tidspunkt til at krybe godt ned under dynen med en spændende, romantisk eller inspirerende bog.

I 2021 udkom der masser af gode bøger, vi synes, du bør kigge lidt nærmere på. Her er 10 af vores favoritter og lidt for enhver smag.

Kvinde kend din historie bog

Kvinde Kend Din Historie af Gry Jexen

Dette er årets mest solgte bog hos Saxo i 2021! Så hvis du endnu ikke har fået fingrene i Gry Jexens fantastiske fortællinger om kvinder i historien, så har du en helt oplagt mulighed her i vinterferien.

Kvinde Kend Din Historie portrætterer 50 kvinder, der har levet i Danmark i løbet af de seneste 500 år. I bogen får du et unikt indblik i danmarkshistoriens inspirerende og stærke kvinder. Og jo mere, vi kan spejle os i fortiden, jo bedre kan vi forstå vores nutid og samtidig skabe den fremtid, vi ønsker for os selv og de kommende generationer, mener forfatter Gry Jexen.

Gry Jexen er historiker, driver profilen Kvinde Kend Din Historie på Instagram og podcasten med samme navn, der desuden modtog Podcastprisen 2020 for Årets Nørderi. Så hun har styr på sine kvinder! Og med bogen her har du muligheden for at få det samme.

Find Kvinde Kend Din Historie hos Gyldendal her

Strikkebog

Strik af Lærke Bagger

Hvis vintertid ikke er strikketid, ja så ved vi snart ikke, hvad der er. Skal dit strikketøj lige have et skud farverig fashion, så er dette bogen for dig. Strik af Lærke Bagger er nemlig highend fashion på pinde!

I bogen får du adgang til alle Lærke Baggers teknikker samt 15 strikkeopskrifter til både begyndere og øvede. Her kan du finde både strømper, sweatre og en strikket gallakjole – alle selvfølgelig med et farverigt og sprudlende design.

Lærke Bagger er uddannet tekstildesigner med speciale i håndstrik fra The Royal Danish Academy of Fine Arts. Hun begyndte at strikke som 8-årig og har hele sit liv satset på strik – i dag er hun anerkendt verden over. Hvem bedre at få inspiration fra til dit næste strikkeprojekt?

Find Lærke Bagger Strik hos Gyldendal her

Store Kongensgade 23 bog

Store Kongensgade 23 af Søren Ulrik Thomsen

Måske du er en smule traumatiseret efter de mange essays, der skulle skrives i skolen, men det er altså en helt anden oplevelse at læse de velskrevne af slagsen. Og det må man sige er tilfældet med dette reflekterende erindringsessay af Søren Ulrik Thomsen, der desuden er nomineret til Politikens Litteraturpris 2021.

Store Kongensgade 23 er fuld af Søren Ulrik Thomsens minder om sin pubertet og moderens depression og langvarige ophold på sindssygehospitaler, men også af tanker om, hvorfor man skriver og om frygten for alderdommens rædsler – og så selvfølgelig om en lejlighed i Store Kongensgade 23.

Søren Ulrik Thomsen er en anerkendt dansk digter og essayist, der med udgivelsen af denne bog i 2021 kunne markere sit 40-års forfatterjubilæum. Tillykke fra os!

Find Store Kongensgade 23 hos Gyldendal her

Det der skiller os bog

Det der skiller os af Brit Bennett

Hvis du kunne lide Hvor flodkrebsene synger, så bør du tage et nærmere kig på denne roman af Brit Bennett, mens du trækker tæppet godt op om ørene og nyder en varm kop te.

Det der skiller os handler om de enæggede tvillinger Stella og Desiree, der vokser op i sydstaterne i 1950’ernes USA, og som senere bliver adskilt og lever to vidt forskellige liv. Men hvor forskellige liv kan man i virkeligheden leve, når man er bundet sammen af fortiden?

Det der skiller os er den amerikanske forfatter Brit Bennetts store gennembrud. Romanen gik direkte ind som nummer 1 på New York Times’ bestsellerliste, og HBO har allerede sikret sig filmrettighederne. Så der er noget at holde øje med …

Find Det der skiller os hos Gyldendal her

Planeternes manifest bog

Planternes Manifest af Anders Lund Madsen og Michael Broberg Palmgren

Måske havde du ikke umiddelbart tænkt, at du manglede en bog om planter, men bruger du vinterferien på at læse Planternes Manifest, kan det være, at du skifter mening. I bogen introducerer Anders Lund Madsen og Michael Broberg Palmgren os for cirka 40 af de mest fascinerende planter i verden. Her møder du alt fra verdens ældste plante og den allermindste plante til nogle af dem, der lugter og kan lamme os.

Michael Broberg Palmgren er professor i plantefysiologi og fagmanden bag forfatterteamet, der desuden består af Anders Lund Madsen, som sætter scenen og stiller sjove og relevante spørgsmål. Du vil aldrig se på planter på samme måde efter at have læst Planternes Manifest.

Find Planternes Manifest hos Gyldendal her

Hostesaft for sjælen bog

Hostesaft for sjælen af Maise Njor og Mette Lisby

Vintermånederne kalder på hostesaft! Og i dette tilfælde kalder de på Hostesaft for Sjælen. I bogen forsøger Mette Lisby og Maise Njor at finde svaret på, hvad de egentlig har lært om sig selv gennem livet.

De to veninder står begge over for vigtige beslutninger: Skal Mette flytte fra Los Angeles og tilbage til Danmark? Og hvordan skal Maise finde sin vej frem i livet, efter at have sagt sit job op, solgt sin lejlighed og pludselig mistet sin mor?

De to begynder at skrive sammen for at opklare, hvad de egentlig har lært om sig selv og livet. For nogle gang skal man se tilbage, før man kan se frem. Dette er en bog fuld af livserfaringer, refleksioner og ikke mindst latterfremkaldende e-mailkorrespondancer mellem de to veninder.

Find Hostesaft for sjælen hos Gyldendal her

Datteren bog

Datteren af Annette Heick

Kunne du tænke dig at bruge vinterferien på at blive klogere på Annette Heick? Så er her din mulighed – hun har nemlig skrevet en selvbiografi! En selvbiografi, som ovenikøbet er nomineret til Mofibo Awards 2022, og som er en af de mest lyttede bøger på Mofibo.

I bogen fortæller hun ærligt og åbent om sin opvækst og om livets op- og nedture. Fra opvæksten i mediernes søgelys til vejen ind i underholdningsbranchen og alle bumpene undervejs. Fra barndommens campingvogn med hjemmesyede gardiner til Kongehuset, og fra lykkeligt ægteskab til den tavse alvor, da ulykken indtraf.

Bogen er fyldt med gemte breve og dele af Annette Heicks egen dagbog. Tættere på hende kommer du næppe!

Find Datteren hos Gyldendal her

Korsveje bog

Korsveje af Jonathan Franzen

Det er i ferien, at vi rigtig kan lade os opsluge af gode bøger og stort anlagte familiesagaer. Og det er der i høj grad tale om i Korsveje af Jonathan Franzen.

Vi befinder os i USA i 1970’erne. Og her er krise! Både åndeligt og samfundsmæssigt. Det afspejler sig hos Familien Hildebrandt, som du møder i romanen. Familien består af faren Russ, en frustreret præst, moren Marion, der er plaget af en historie med psykisk sygdom, og deres fire børn, som hver især må finde deres plads både i familien og i verden.

I sagaen følger du hele familien i deres interne rivaliseringer og magtkampe, og fortællingen bliver et nuanceret billede på de interne spændinger i USA fra Vietnam-krigen og frem. Så kan du lide historiske fortællinger krydret med interessante karakterer, så er dette bogen for dig.

Find Korsveje hos Gyldendal her

Torsdagsmordklubben bog

Torsdagsmordklubben af Richard Osman

Vinterferien er oplagt til en god hyggekrimi, og i Torsdagsklubben er der skruet op for både hyggen og uhyggen.

Forestil dig, at det er din hobby at diskutere gamle mordgåder – men at du pludselig står midt i en virkelig drabssag.

Det er, hvad der sker for fire snart 80-årige venner, der bor i en lille pensionistlandsby uden for London. Hver torsdag mødes de for at snakke om uopklarede mordsager. Men da der bliver begået et bestialsk mord, skal de fire venner pludselig løse en virkelig drabssag i deres egen baghave – som med ét er alt andet end fredelig.

Med Torsdagsmordklubben er der lagt i kakkelovnen til en rigtig hyggekrimi. Bogen af Richard Osman slog alle salgsrekorder i England og vandt millioner af læseres hjerter. Måske den også kan vinde dit?

Find Torsdagsmordklubben hos Gyldendal her

Barnet fra Thy bog

Barnet fra Thy af Maria Helleberg

Har du læst Kvinderne fra Thy og Søstrene fra Thy, ja så har du helt sikkert ventet på det tredje og afsluttende bind i slægtshistorien fra Maria Helleberg. Og så er det i vinterferien, du skal læse den!

Barnet fra Thy er en barsk, men humoristisk erindringsroman om Maria Hellebergs egen opvækst i 1950’ernes og 1960’ernes Danmark. Det er en fortælling om en far på kollisionskurs, en desillusioneret mor og et nysgerrigt enebarn, der finder sig selv stående i midten af et smuldrende ægteskab. Og samtidig i efterkrigstiden med alle dens mange opbrud og nye tankestrømme.

Find Barnet fra Thy hos Gyldendal her

Skal der hygges med en bog i vinterferien?

De kolde måneder er nærmest selvskrevne til læsning i timevis. Find din favorit frem, eller kast dig over én af de mange bøger fra 2021, der med garanti kan varme her i vintertiden. Hos Gyldendal kan du let finde bøger til dig selv og hele familien.

Læs også