Linn Ullmann
Samfund

Som 16-årig begærede hun en 44-årig modefotograf: "Unge kvinder er ofte andet og mere end kyske"

17. august 2022
Af Signe Thomsen
Foto: Anke Waelischmiller/AP/Ritzau Scanpix
Som 16-årig fik Linn Ullmann den bekræftelse, hun hungrede efter, af en 44-årig modefotograf i Paris. I dag reflekterer hun over, hvem der udnyttede hvem.

Linn Ullmann er kendt for sin litteratur, der balancerer mellem virkelighed og fiktion. En kunst hun mestrer på fornemmeste vis i sit nye litterære selvportræt "Pige 1983". En roman, som har fået anmeldere overalt til at bøje sig i støvet.

Hun er datter af den svenske film- og teaterinstruktør Ingmar Bergman og den verdensberømte skuespiller Liv Ullmann. Selv er hun en af Norges mest anerkendte forfattere, og nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris med romanen "Pige 1983".

Det er en roman hun længe har taget tilløb til. Den norske forfatter Linn Ullmann kaster sit blik tilbage på sit 16-årige jeg. Og på den skam, som hun har båret rundt på de sidste 40 år.

Fortabt og faret vild

I en forening af erindringer og fiktion, som fylder hukommelsens huller, forsøger den 55-årige forfatter at finde sig selv og forstå den unge pige, hun var engang.

Romanens ene spor handler om det 16-årige Jeg, som hungrer efter seksuel opmærksomhed. Hun bliver spottet af en kendt 44-årig modefotograf i en elevator i New York, som inviterer hende til Paris, hvor han måske kan få hende i det franske Vouge.

Det tilbud og den mulighed for succes har hovedpersonen længtes efter. Nærmest begærligt rejser hun straks afsted, og udvikler hurtigt en affære med fotografen.

Romanens andet spor handler om Linn Ullmanns voksne betragtninger. Hun reflekterer over, hvorvidt hun blev udnyttet af den næsten tredive år ældre fotograf. Og hvorvidt hendes eget begær og hungeren efter anerkendelse var skyld i det traume hun oplevede i Paris i 1983.

En nuanceret MeToo fortælling

"Pige, 1983" er en overgrebshistorie, som skiller sig ud fra andre MeToo fortællinger om en magtfuldkommen mand og en undertrykt ung kvinde.

Linn Ullmanns formål er ikke blot at stemple ind i nutidens MeToo debat og gøre sig selv til et offer. Tværtimod er hendes ønske at nuancere synet på manden. Hun regner pigens eget begær og lyster med i ligningen, og påtager sig en del af skylden for de hændelser, hun husker og forestiller sig.

– Unge kvinder er ofte andet og mere end kyske. Og mænd er ikke altid bare nogle gamle grise, fortæller hun til Politiken.

Linn Ullmann gjorde aldrig noget, hun ikke havde lyst til. Og som hun skriver i romanen.

– Han gør alt, jeg gør ingenting. Jeg holder op med at trække vejret, jeg vil, at det skal vare ved. Stop ikke, hvisker jeg.

Overvældende positiv respons

Udover at "Pige, 1983" er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, har den mødt mange rosende anmeldelser.

Her på Femina anmelder vi romanen til fem ud af fem hjerter. Og skriver:

– "Pige, 1983" gør det så fint, stærkt og respektfuldt, at det taler til de unge piger, der bor i os alle.

Ifølge Berlingske sætter Linn Ullmann helt nye standarder for det litterære selvportræt.

– "Pige, 1983" er som et impressionistisk maleri. Den er grumt og gribende, intens og tvetydigt, mens sproget er poetisk og enkelt, farve- og symbolmættet. Det kan ikke gøres bedre, skriver Berlingskes litteraturanmelder Merete Reinholdt.

Politikken giver "Pige 1983" seks hjerter og skriver:

– Linn Ullmann går tæt på opvæksten med – og navnlig uden – sine kunstnerforældre. Her, hvor andre forfattere ville ryste på hænderne, bevarer hun roen. I et næsten uhyggeligt klartseende drømmespil.

Information skriver:

– Mænd fylder slet ikke så meget i Linn Ullmanns roman om et overgreb.

Linn Ullmanns "Pige, 1983" er udgivet på Gyldendal. Den koster 250 kroner.

Hun gæster desuden Louisiana Litteraturfestival søndag den 21 august kl. 12.

Læs også