Halle Bailey
Disney

Videoer af sorte børn, der reagerer på Den Lille Havfrue, viser, hvorfor repræsentation er vigtigt

13. september 2022
Af Bonna Haagen Pedersen
Foto: Nipi/Backgrid/Ritzau Scanpix
På TikTok er flere videoer af sorte børn, der reagerer på den kommende filmatisering af "Den lille havfrue" gået viralt. Ariel bliver nemlig spillet af en sort kvinde, og børnenes reaktion er fantastisk.

Er dine øjne tørre? Så vær forberedt på, at de muligvis er det stikmodsatte, om et øjeblik.

For skal du se én ting på internettet i dag, må det være de virale videoer af sorte børn, der reagerer på at se traileren til filmatiseringen af Disney-klassikeren "Den Lille Havfrue".

Over weekenden offentliggjorde Disney traileren til den kommende film, som vil få premiere i 2023. Den ventede liveaction filmatisering af “Den lille Havfrue” har sanger og skuespiller Halle Bailey i hovedrollen som havfruen Ariel.

Ikke lang tid efter traileren var offentliggjort, begyndte forældre at dele videoer af deres sorte børn, der så traileren og reagerede på Halle Bailey som den første sorte Ariel.

Og på TikTok og Instagram er flere af disse videoer gået viralt. Børnenes reaktioner og begejstring over at se en prinsesse, der ligner dem, viser, hvor vigtig repræsentation er.

Én af videoerne, som er delt af TikTok-brugeren @preciousavery, har fået over fem millioner visninger og 24.000 kommentarer.

Videoen har titlen "Når din yndlings Disney-prinsesse ligner dig" og viser en treårig pige, der ser traileren til "Den Lille Havfrue" for første gang.

"Jeg tror, hun er brun!", udbryder den lille pige, mens hun begejstret sætter sig op, da Halle Bailey træder frem på skærmen som Ariel.

"Åh du godeste, mit hjerte", har Halle Bailey kommenteret under videoen, mens en anden bruger har skrevet: "Du har ingen idé om, hvor glad det her lige gjorde mig. Ugh! Repræsentation betyder noget!"

På sin Twitter-profil har Halle Bailey delt en anden TikTok-video, hvor en pige, næsten ikke kan tro sine egne øjne. "Er det Ariel?", lyder det mens begejstringen lyser ud af hendes ansigt.

En anden video viser to søstre, der begge er ved at tabe kæben og ikke kan lade være med at smile, da de ser Halle Bailey som Ariel.

Nedenfor kan du se et par af de andre videoer, der har fået stor interaktion på TikTok.

Videoernes popularitet og de overraskede og begejstrede børns reaktioner, er et tydeligt tegn på, at sorte børn har manglet Disney-prinsesser, de kunne spejle sig selv i.

Og det er da også kun tredje gang, at Disney har en sort prinsesse på det store lærred. Sidste gang det skete var i animationsfilmen "Prinsessen og Frøen" fra 2009.

Samtidig er det også blot anden gang, at Disney har valgt en sort kvinde til at spille en rolle, der traditionelt er blevet portrætteret som hvid. Første gang det skete, var med musicalfilmen "Rodgers & Hammerstein's Cinderella" fra 1997, produceret af Walt-Disney Television, hvor Brandy Norwood spillede Askepot.

Da castingen af Halle Bailey som Ariel blev annonceret første gang i 2019, var reaktionerne dog langt fra så positive som hos børnene i videoerne.

Bailey blev mødt af racisme og voldsom kritik fra folk på internettet.

Nogle mente, at Ariel, som er et fiktivt mytisk havvæsen, ikke kunne spilles af en sort skuespiller og startede hashtagget #NotMyAriel.

I august fortalte Halle Bailey, hvordan hendes bedsteforældre havde hjulpet hende med at navigere i de negative reaktioner på castingen.

- Det var en inspirerende og smuk ting at høre deres opmuntrende ord, der fortalte mig: "Du forstår ikke, hvad det her gør for os, for vores fællesskab, for alle de små sorte og brune piger, som kommer til at se dem selv i dig", fortalte hun i et interview i magasinet Variety.

Hun delte også sine refleksioner over, hvor betydningsfuldt det ville have været for hende, hvis hun havde set den animerede version af Ariel som sort person, da hun selv var barn.

- Hvad det ikke havde gjort for mig, hvordan det kunne have forandret min selvtillid, min tro på mig selv, alting. Ting, der virker så små for alle andre, men er så store for os.

"Den lille havfrue" har biografpremiere 26. maj 2023.

Læs også