https://imgix.femina.dk/media/2943d4310c7d4870bf1d68f94c059144.jpg
Se, lyt & oplev

Sushi på film

23. februar 2012
af Line Hvid
Den 85-årige sushi-kok, Jiro, skaber små kunstværker. Der er premiere på den fantastiske japanske dokumentarfilm ”Jiro dreams of sushi” den 15. marts.

Helt anonymt nede under jorden ved en undergrundsstation i Tokyo ligger Jiros verdensberømte sushi-restaurant, Sukiyabashi Jiro. Men man skal bestemt ikke lade sig snyde af restaurantens beskedne ydre. Her serveres udelukkende nigiri-sushi, og man skal bestille bord en måned i forvejen. Guide Michelin har belønnet restauranten med hele tre stjerner flere år i træk.

Stræben efter perfektion
Jeg blev meget fascineret af ejeren Jiro Ono, som filmen også er et portræt af. Han har den livsfilosofi, at når man har valgt et hverv, så må man også stræbe efter perfektion i sit arbejde. Det er drivkraften i Jiro, som også gør, at han arbejder alle sine vågne timer. Han hader nytåret, for der er der alt for mange fridage. Men det er jo i virkeligheden, det mange af os drømmer om - et arbejde, som samtidig er vores passion. Jiro Ono er sit arbejde, han er sin sushi-restaurant.

Se traileren for filmen her

Sushi: Fra eksklusiv til mainstream
Der er en gennemstrømmende kærlighed til sushi og en respekt for råvarerne i Jiro Onos køkkenkunst. Sushi er i Japan gået fra at være en eksklusiv og dyr spise til at være mainstream og noget, alle har råd til. Det gør, at der bliver fanget langt flere fisk, og vi er ved at tømme havene. Når fiskerne indfanger de store tun, tager de samtidig de små med, og det er et stort problem. Cyklussen bliver brudt, og der er mangel på mange fiskearter. Dette er selvfølgelig et internationalt problem. Vi vil have for meget fisk for billigt. Jiro Onos sushi-filosofi går imod denne strømning, da han kun vil bruge det bedste fisk og har holdningen "lidt, dyrt og stræbende mod perfektion."

De to sønner
Filmens hovedperson er Jiro, men også hans to sønner har en stor rolle. Den ældste er 50 år, og som japansk tradition foreskriver, skal han overtage faderens restaurant. Men Jiro ser ikke ud til at stoppe, før han dejser om. Den yngste søn har startet sit eget sushi-sted, og det er nok en lidt bedre deal, for det bliver en nærmest umulig opgave at overtage et sted, der er så præget af faderens ånd.
Jeg kan kun anbefale alle madelskere til at gå ind og se denne film. Man får virkelig lyst til at smage Jiros sushi-menuer, som er som små symfonier. Men mon ikke det bliver svært at få plads på restauranten, hvor der kun er 10 pladser, efter filmen har haft premiere verden over.

Husmor-Sushi med røget laks. Få opskriften her

Vælg din fisk med omtanke. Læs artiklen her

Sådan skærer du en avocado. Se filmen her

Læs også