Billie Eilish oscar

Foto: Danny Moloshok/Reuters/Ritzau Scanpix

Oscar 2022

Seks øjeblikke, vi (hellere) vil huske fra Oscar-showet

28. marts 2022
af Sofie Olivia Mørch
Foto: Danny Moloshok/Reuters/Ritzau Scanpix
Særligt én scene fra den store Oscar-uddeling tog al opmærksomheden. Vi har samlet seks prisværdige øjeblikke, vi hellere vil huske showet for.

Skuespillere og instruktører samledes natten til mandag, da der skulle uddeles hæder til filmbranchens store stjerner i Hollywood.

Der var kjoler, farverige jakkesæt, rørende taler og selvfølgelig funklende guldstatuetter. Men det er næppe det, som dette års Oscar-show vil blive husket for. Desværre.

Showet gik nemlig bogstaveligt talt i sort, da Will Smith forlod sin plads for at gå på scenen og slå Chris Rock i ansigtet.

En scene, der har efterfølgende har taget over på de sociale medier.

Men der er mange andre øjeblikke, vi hellere vil huske showet for, og vi har samlet seks af dem her.

Jessica Chastain vandt en Oscar for bedste skuespiller

Jessica Chastain vandt en Oscar for "Bedste skuespiller" i filmen ”The Eyes of Tammy Faye”.

Den amerikanske skuespiller har været nomineret to gange før for hendes altid fantastiske skuespillerpræstationer. På scenen holdt hun en rørende tale om selvmord, (selv)kærlighed og retten til at være den, man er.

Jessica Chastain vandt en Oscar for bedste skuespiller
Foto: Imago/Ritzau Scanpix

Hyldest til store drømme og mangfoldighed

Da Troy Kotsur vandt en Oscar for ”Bedste mandlige birolle” i filmen ”CODA”, var det for et stående publikum med viftende hænder. Troy Kotsur har nemlig været døv siden fødslen, og de tomme sæder og viftende hænder, skal på tegnsprog forstås som en stående applaus.

Han er den første døve mand, der har været nomineret til en Oscar, og altså dermed også den første til at få fingrene i en af de funklende statuetter.

Filmen er en hyldest til familiesammenhold, omsorg mellem mennesker, store drømme og modet til at gå egne veje. På skuespillerlisten finder man også tidligere Oscar-vinder Marlee Matlin.

Hun er, ligesom Troy Kotsur, døv, og den eneste døve kvinde, der har vundet en Oscar nogensinde.

Troy Kotsur vandt en Oscar
Foto: Rolo Gica/Backgrid/Ritzau Scanpix

Kvindelige instruktører vinder for ”maskuline film”

Instruktør Jane Campion måtte også finde vej til scenen, da hun vandt statuetten for ”Bedste Instruktør” for filmen "The Power of the Dog".

Dermed er hun sammen med Kathryn Bigelow og Chloe Zhang på listen over de eneste kvindelige instruktører til at vinde en Oscar.

Er det lidt påfaldende, at kvinderne vinder for film, der omhandler krig, cowboys og nomadeliv i en van?

Instruktør Jane Campion
Foto: Imago/Ritzau Scanpix

Fem på knap 60 år … Ikke så imponerende

Og hvis vi så lige hurtigt skal omkring elefanten i rummet, og det som alle taler om.

Vi fordømmer voldsepisoden, og i øvrigt er vi ret sikre på, at Jada Pinkett er mere end i stand til at forsvare sig selv.

Når det så er sagt, er det alligevel værd at glæde sig over, at en afroamerikansk skuespiller tog prisen for bedste mandlige hovedrolle – det viser måske, at der er kommet lidt nye boller på suppen hos Oscar-akademiet, som for nogle år siden blev beskyldt for at være for hvide #oscarssowhite.

Sidney Poitier blev den første i 1963, og siden har Denzel Washington, Forest Whitaker og Jamie Foxx vundet prisen. Og nu Will Smith.

Men altså fem på knap 60 år … Vi er ikke ligefrem imponeret.

Will Smith Oscar
Foto: Robyn Beck/AFP/Ritzau Scanpix

Den traditionelle prinsesse er skiftet ud

Den traditionelle prinsesse, som har domineret i Disneys kartotek, har ofte været tynd, lyshåret, blid og sød. Men sådan er det langt fra i filmen "Encanto", som vandt statuetten for bedste animationsfilm.

Den colombianske hovedperson Mirabel er den første Disney-prinsesse med briller, og dermed skriver hun sig ind i en ny trend, hvor børnenes heltinder ikke er tynde, fine og overjordisk smukke prinsesser.

Encanto film
Foto: Disney/Ritzau Scanpix

Hun overtager snart verdensherredømmet

Og prisen for "Bedste sang"... gik til Billie Eilish og Finneas O'Connell for sangen i James Bond-filmen "No time to die".

Vi er ikke overraskede over, at hun skulle bifaldes på scenen. Den dybeste respekt herfra – you go girl.

https://imgix.femina.dk/2022-03-28/20220328-065755-2-4176x2784ma.jpg
Foto: Robyn Beck/AFP/Ritzau Scanpix

Læs også