https://imgix.femina.dk/media/article/1412_seriejunkie_her_er_dit_naeste_fix_the_l_word.jpg
Se, lyt & oplev

Sådan kommer du til at se tv-serier i fremtiden

20. marts 2014
Mette Rou Lund
Den tid, hvor man var dømt ude af kantinesnakken, når man ikke så den store TV-seriesatsning på TV2 eller DR, er forbi. Vores tv-vaner er ved at ændre sig.

Fulgte du med i Sunshines kvaler med sin nye dysfunktionelle familie i Arvingerne på DR1? Og kunne alle omkring dig snakke med om dramaet? Den form for seriesamhørighed vil ændre sig i fremtiden. Selv om 79 procent af TV-kiggeriet ifølge DR-medieforskning stadig foregår med traditionelt broadcast-TV, så spår Thomas Bjørner, der forsker i mediesociologi og TV-forbrug på Aalborg Universitet, at udviklingen går i retning af dynamisk TV-forbrug, hvor man vælger forskellige måder at se fjernsyn på.

Tv-anytime

– TV-anytime er ved at slå igennem, hvor man kan se TV på forskellige platforme (TV, mobil, tablet osv.), hentet på forskellige måder.

– Det er især de 15-30-årige, der bruger streaming-tjenester i dag, men det vil også slå igennem hos andre dele af befolkningen. Fremtiden står på både broadcast-TV, som kan samle (for eksempel håndboldfinalen Danmark-Frankrig med 2,2 mio. seere), og planlagt og ikke-planlagt streaming.

Meget mere end blot at SE en serie

En anden vigtig tendens er, at en TV-serie ikke kun lever livet på tv-skærmen, men også mange andre steder. TV-serie på TV er bare ét element, men TV-serie er også det, som foregår på andre måder (meningstilkendegivelse, quiz, information), og det kan ske på alle mulige platforme (blogs, aviser, apps og mange andre), forklarer Thomas Bjørner. Han peger på fem forskellige måder, vi kommer til at se TV-serier på – hvis vi da ikke allerede gør det:

1. Sneak, hvor man ser udsnit/forpremiere på TV-serien.

2. Catch-up, hvor man ser mistede afsnit.

3. Snack-size,hvor man ser små bidder via for eksempel YouTube.

4. Push/pull-information, hvor man får ekstra information om TV-serien, skuespillerne, eller hvor man giver sin mening til kende om TV-serien og for eksempel giver bud på, hvem morderen er.

5. Arkiv, hvor man ser gamle TV-serier igen (”Friends” er for eksempel stadig populært).

Få inspiration til at se fede tv-serier her

Læs også