Anne-Grethe Bjarup Riis
Se, lyt & oplev

Så du dokumentaren om Gilbert? Derfor filmede Anne-Grethe Bjarup Riis sin søn

21. september 2021
af Karina Didriksen
Foto: Birger Storm, DR
Skuespiller og instruktør Anne-Grethe Bjarup Riis filmede sin søn, da han blev ramt af leukæmi. Det blev til dokumentaren ”Til Gilbert fra mor”.

Denne artikel blev første gang udgivet hos billedbladet.dk

Da Anne-Grethe Bjarup Riis i 2015 begyndte af filme sin søn Gilbert, mens han lå afkræftet og syg på hospitalet, var det slet ikke meningen, at hele Danmark skulle få optagelserne at se.

Otteårige Gilbert havde fået konstateret leukæmi, og den 55-årige skuespiller og instruktør besluttede sig for at filme det hårde forløb, så hendes søn en dag kunne få optagelserne at se.

Det blev til den barske og rørende dokumentar ”Til Gilbert fra mor”, som blev sendt på DR1 søndag den 19. september.

Anne-Grethe Bjarup Riis

– Først var det jo slet ikke meningen, at nogen skulle se det, jeg havde filmet.

– Det var jo bare til ham selv. Men lidt efter fik vi støtte fra Egmont til at lave en faglig video til brug af læger og sygeplejersker. Det har aldrig været meningen, at det skulle ud på den måde, fortæller Anne-Grethe Bjarup Riis til BILLED-BLADET og fortsætter:

– Men så fandt vi ud af, at materialet kunne noget mere og fik støtte af DR til at lave dokumentaren. Det er ikke kun en film til Gilbert, det er en film til os alle sammen. Vi skal have en større åbenhed, så vi kan støtte hinanden. For hvem er ikke ramt af cancer eller krise?

Spurgte Gilbert om tilladelse

Anne-Grethe Bjarup Riis fortæller, hvordan Gilbert havde det med at blive filmet i de to et halvt år, han var syg.

https://imgix.femina.dk/2021-09-21/gilbert.jpg

– Lige som alle andre børn var Gilbert jo vant til, at forældre filmer deres børn, for det gør man jo altid til fødselsdage og så videre. Og det var jo ikke mærkeligt at bruge mobiltelefonen, for jeg tog ikke noget stort udstyr med, forklarer hun.

– Jeg spurgte ham undervejs, om jeg måtte filme ham nu, og jeg lavede også interviews med ham. Andre gange var det for hårdt, og så ville han ikke have det. Så jeg filmede kun, når han var komfortabel med det.

Den rørende dokumentar ”Til Gilbert fra mor” kan ses på DRTV.

Læs også