Se, lyt & oplev

Rødstrømper og blåstrømper

af Karen Munk Ebbesen og Rikke Hast 5. januar 2015
foto: Panthermedia
Hvad er forskellen på rødstrømper og blåstrømper, og hvor stammer de sære navne fra? Bliv klogere her

De fleste danskere kender udmærket til 70’ernes rødstrømpebevægelse, men det er nok ikke alle, der er klar over, hvor navnet stammer fra.

Vibeke Vasbo, en af de første rødstrømper har fortalt, at inspirationen til navnet kom fra de amerikanske Redstockings, der udgav deres første kvindemanifest i 1969.

De danske rødstrømper oversatte altså bare navnet fra deres amerikanske pendant, men hvor kommer strømperne ind i billedet?

Det gjorde de allerede tilbage i 1700-tallet, hvor man brugte betegnelsen "Blåstrømper” om lærde kvinder. 

Blåstrømperne

Farven blå var på mode i disse kredse, hvor det blev populært at bruge blå kamgarnssokker i stedet for de mere traditionelle sorte silkesokker – og deraf opstod navnet.

I begyndelsen samledes disse lærde for at diskutere litteratur og andre intellektuelle emner som f.eks. kvindesag. Senere, mens debatten om kvinder og uddannelse udspillede sig, blev ordet brugt i en anden og mere nedsættende betydning om kvinder, der havde intellektuelle ambitioner. 

Fra blå til røde strømper 

Skiftet fra blåt til rødt markerede den politiske venstredrejning, rødstrømperne havde.

I begyndelsen af 70’erne var der en række forskellige grupper, der kæmpede kvindernes sag, og ”Rødstrømpe” blev en samlende betegnelse for alle disse aktivister.  

Kilde: KVINFO