En feministisk kronebærer
Annonce
Se, lyt & oplev

Ny podcast om Dronning Elizabeth 2: Hvem var hun i virkeligheden?

14. december 2023
Annonce for Netflix
Lige nu kan du igen stornyde Imelda Staunton i rollen som Dronning Elizabeth 2 i Netflix-succesen ’The Crown’. Men hvem var Elizabeth 2 i virkeligheden, og var hun overhovedet det feministiske forbillede, som mange har diskuteret? Det er temaet i femina updates nyeste podcastafsnit, som du kan læse om og lytte til her.
https://imgix.femina.dk/2023-12-14/logonetflix.png

”Hun var en evig konstant. Hun var der altid. Hun var et forbillede. Og hun var mor.”

Sådan beskriver ”dronningeekspert”, historiker og arkivar på Rigsarkivet, Emma Rønberg Paaske, den nu afdøde engelske dronning Elizabeth 2. For Elizabeth var i sin lange levetid rigtig mange ting – for rigtig mange mennesker. Men var hun også et feministisk forbillede?

Det spørgsmål er ofte blevet diskuteret i medierne (særligt de britiske, naturligvis), og det er den diskussion, som Emma Rønberg Paaske og podcastvært Cecilie Fuhlendorff tapper ind i i det nyeste afsnit af femina update ’En feministisk kronebærer’, som du kan lytte til ved at klikke på linket herunder. At diskussionen desuden er højaktuel, skyldes selvfølgelig, at sjette og sidste sæson af tv-succesen ’The Crown’ lige nu kan streames på Netflix.

Et kongehus i krise

I serien har vi fulgt den britiske kongefamilie, og særligt Dronning Elizabeth, igennem seks årtier, og i den afsluttende sæson oplever vi et kongehus i dyb krise og en dronning, der forsøger at navigere i tragedien efter prinsesse Dianas pludselige død.

Netop kontrasten mellem den meget private og ultrakonservative Dronning Elizabeth og ”folkets prinsesse” Diana, der brød med tabuer og moderniserede kongehuset, afslører to meget forskellige måder at være royal på. Og så skildrer det to meget forskellige kvindetyper ikke mindst. Kontrasten mellem de to ikoniske kvinder er et af de helt centrale temaer i sæson 6 af ’The Crown’ – og så er det et interessant emne, du kan høre meget mere om i ugens femina update. Men hvad var det egentlig for en tid, Elizabeth som ny dronning skulle gøre sig gældende i?

Kvinder så op til Elizabeth

At Elizabeth kom på tronen lige efter 2. Verdenskrig fik afgørende betydning for hendes rolle – som dronning, hustru, mor og kvinde.

”I tiden lige efter 2. Verdenskrig har hun skullet gøre op med en masse normer om, hvordan det var at være kvinde”, forklarer Emma Rønberg Paaske og refererer til brydningstiden i 60’erne, hvor der kommer et oprør med de traditionelle familiemønstre, og hvor man begynder at kigge på, hvordan kvinder bliver bedre integreret i samfundet, hvordan de opnår ansættelser, og hvordan de kort og godt får lov til at være ligestillede med mænd.

På privatfronten var det givetvis ikke uden konflikter, at Elizabeth både skulle jonglere rollen som landets mest magtfulde, samtidig med at hun skulle føde arvinger og være sin mands hengivne hustru. Det er da også blevet så fint skildret i ’The Crown’, selvom vi selvfølgelig hele tiden skal huske på, at alt, der foregår i de kongeliges private gemakker, er 100% opdigtet i serien.

Men hvad, der med garanti kan slås fast, er, at i og med at Elizabeth besad den højeste post, hun overhovedet kunne få, så blev hun et forbillede for sin generations kvinder.

”Vi ved (…), at den tidligere britiske premierminister Margaret Thatcher, som meget ung beskrev, hvordan hun så Elizabeth som et forbillede, udelukkende fordi hun sad på den højeste post. Og når Elizabeth sad på den højeste post, så vidste Margaret, at man altid kunne stræbe efter at komme højere op”, fortæller Emma Rønberg Paaske.

Hun pointerer dog også, at det er lidt svært med nutidens briller at konkludere, om Elizabeth rent faktisk var et feministisk forbillede. Vi har historier, der er blevet fortalt mange gange og visse episoder (for eksempel en berygtet køretur med Elizabeth ved rattet), som det britiske kongehus har været ude at bekræfte, men hovedpersonen selv var en kvinde af meget få ord.

Hvem var Dronning Elizabeth egentlig?

I betragtning af at Elizabeth regerede Storbritannien i 70 år, ved vi overraskende lidt om hende som menneske og om hendes personlige holdninger til diverse samfundsproblemer for den sags skyld. Og det er der ifølge Emma Rønberg Paaske en god forklaring på:

”Elizabeth (red.) skulle sørge for, at kongefamilien overlevede, så når man sidder i sådan en position, er der en masse ting, man skal tage højde for, og så kan man altså ikke bare udleve sin indre feminist, eller whatever man har lyst til. Der er også hele aspektet i, at man helst skal være apolitisk som overhoved, så derfor kunne hun jo heller ikke gå ud og sige, ”jeg er…” et eller andet.”

Den mystik, der historisk har omgærdet Elizabeth og det britiske kongehus, kan pudsigt nok meget vel være kilden til ’The Crowns’ bragende succes, for hvis seriens mange fans er enige med Emma Rønberg Paaske, så er det, der især gør ’The Crown’ vildt interessant, at vi får lov til at se en, der har digtet på, hvem Elizabeth måske var.

Hvem Elizabeth måske var – helt op til nyere tid – kan du se i den sjette og sidste sæson af ’The Crown’, som du lige nu kan streame på Netflix.

Og har du lyst til at blive klogere på Dronning Elizabeths rolle som Storbritanniens (og verdens) mest magtfulde kvinde i en brydningstid, og høre meget mere om, hvordan prinsesse Dianas alt for tidlige død i 1997 faktisk blev et vendepunkt for Elizabeth både professionelt og personligt? Så lyt med i feminas podcast ’En feministisk kronebærer’ lige her.

Læs også