Natascha Kampusch
Se, lyt & oplev

Natascha Kampusch levede otte år i fangenskab. Nu fortæller hun om kidnapningen i ny dokumentar

24. januar 2022
af Katrine Møller Rasmussen
Foto: NENT Group/Viaplay
Østrigske Natascha Kampusch var netop fyldt ti år, da hun 2. marts 1998 blev kidnappet. I 8,5 år levede hun i fangenskab. I en ny dokumentar fortæller den i dag 33-årige kvinde om tiden i fangenskab og efter hun slap fri.

Artiklen blev første gang bragt hos Se og Hør.

Mange husker nok historien, om den 10-årige østrigske pige Natascha Kampusch, der tilbage i 1998 blev kidnappet på åben gade.

De efterfølgende 3.096 dage blev hun holdt fanget i en mørk kælder på fem kvadratmeter.

Her blev hun sultet og mishandlet.

I en danskproduceret dokumentar på Viaplay "Natascha Kampusch – A Lifetime in prisen" fortæller den i dag 33-årige kvinde om tiden i kælderen, men også om tiden efter.

For i 2006 lykkedes det Natascha Kampusch at slippe fri fra sin kidnapper, der efterfølgende begik selvmord.

Den unge kvinde fortæller i dokumentaren, der har premiere 24. februar på Viaplay, om hvordan hun siden aldrig rigtigt har følt sig fri.

I stedet synes hun, at hun har været offer for skulende blikke og nedladende kommentarer.

– Jeg forventede at komme ud til en verden med forståelse, men i stedet blev jeg mødt af had og afstand. Det har været meget ubehageligt, og jeg har ofte ikke haft mulighed for at gå på gaden uden at blive angrebet.

– Konspirationsteorier om, hvorvidt jeg selv har været ansvarlig for min kidnapning har fået lov at leve, og det er noget, der påvirker mig meget. Derfor glæder jeg mig over, at jeg i Viaplay-dokumentaren kan fortælle min historie og på den måde sætte fokus på victim blaming.

– Jeg håber, at jeg dermed også kan hjælpe andre, der bliver udsat for noget lignende, med at møde en mere forstående presse og offentlighed, end jeg har gjort, fortæller Natascha Kampusch i en pressemeddelelse i forbindelse med dokumentaren.

Den unge pige var på vej i skole, da hun blev hevet ind i en hvid varevogn af den dengang 35-årige Wolfgang Priklopil.

Priklopil havde forberedt kidnapningen ned til mindste detalje og havde blandt andet bygget et lydtæt rum i sin kælder. Rummet blev Nastaschas hjem i de næste otte år.

De første par år behandlede han hende som et barn, hvilket blandt andet kom til udtryk ved, at han gav hende gaver og puttede hende.

Det ophørte dog langsomt, da den unge pige begyndte at komme i puberteten. Her begyndte de seksuelle overgreb og volden. Og det var også der, Priklopil begyndte at sulte sit offer.

Natascha Kampusch har skrevet to bøger om sit liv i fangenskab, og der er desuden lavet en film om den ubærlige tragedie.

Hun købte desuden huset, hvor hun i næsten et årti var indespærret.

Læs også