https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/kultur-og-rejser/det-sker/2013/02/1308-oscarshow-art.jpg
Se, lyt & oplev

Mens vi venter på Oscar 2013

20. februar 2013
af Mette Rou Lund og Rikke Rottensten
Foto: All Over
Find den lange kjole, guldhandskerne og din indre filmnørd frem. Den 24. februar er der dømt oscarfest, og her er dem, vi håber på får Oscar i hånden. Det er ikke nødvendigvis de samme film/skuespillere, den amerikanske jury peger på, så her er også et par bud på, hvem der nok mere realistisk hapser guldstatuetten

Bedste film
Vi håber på:
"Zero Dark Thirty" er en film, der bliver ved med at rumle i én. Den er lang, fuld af sand, blod, vold og indviklede arabiske netværk, men et kunstnerisk og historisk vigtigt vidnesbyrd om det, der har præget det 21. århundrede globalt: Krigen mod terror.
Den vinder nok: "Operation Argo" eller "Lincoln".

Bedste instruktør
Vi håber på:
Vi havde håbet på, at Quentin Tarantino kom blandt de nominerede for "Django Unchained", men det kom han ikke i denne omgang, og så bliver vores personlige favorit østrigske Michael Haneke for mesterværket "Amour", om livslang kærlighed på trods af sygdom.
Han vinder nok: Mon ikke Steven Spielberg løber med Oscar for "Lincoln", og en dark horse kunne være Ben Zeitlin for den magiskrealistiske "Hushpuppy".

Læs også: Susanne Bier fik sin Oscar

Bedste mandlige hovedrolle
Vi håber på:
Det er tæt på umuligt at komme uden om Daniel Day-Lewis i kraftpræstationen som "Lincoln". Klassisk oscarrolle, og manden er jo for pokker fremragende. Og temmelig fræk i den.
Han vinder nok: Det bliver nok Daniel Day-Lewis, der hapser den. Eller pretty boy Bradley Cooper for sin rolle i den roste komedie "Silver Linings Playbook", som først har premiere 25. april i Danmark.

Bedste kvindelige hovedrolle
Vi håber på:
Kryds fingre for Jessica Chastain i "Zero Dark Thirty". Smukke rødhårede Maya, der knockouter alle sine mandlige kollegaer i fokuseret arbejdsinderlighed, er intens og fascinerende.
Hun vinder nok: Naomi Watts for rollen i den kleenexkrævende "The Impossible" eller Jennifer Lawrence for rollen i "Silver Linings Playbook".

Læs også: Se kjolerne fra Oscar-showet 2011

Bedste mandlige birolle
Vi håber på:
Philip Seymour Hoffman er birollernes konge, og han fortjener endnu en Oscar for sin rolle som karismatisk sektleder i "The Master".
Han vinder nok: Det bliver nok Tommy Lee Jones for "Lincoln", og det er helt bestemt også fortjent, for han er jo fantastisk, og det er en facetteret karakter med mange overraskelser.

Bedste kvindelige birolle
Vi håber på:
Vi ville godt have set Maggie Smith nomineret for sin rolle i feelgood-filmen "Best Exotic Marigold Hotel", men det blev hun jo desværre ikke, så vores favorit bliver i stedet Sally Field for hendes overraskende comeback i "Lincoln" (og hun skal da også belønnes for at traske rundt i de tunge kjoler). Vi er også småforelskede i Amy Adams, så vi klapper med, hvis hun render med Oscar for sin rolle som den unge, dedikerede hustru i "The Master", der i virkeligheden er mere styrende end selve mesteren.
Hun vinder nok: Den efter vores mening noget overvurderede Anne Hathaway som Fantine i musicalfilmen "Les Misérables" - en af det amerikanske filmårs helt store publikumssucceser. Den har dansk premiere en lille måned efter oscaruddelingen.

Hapser vi en Oscar? Hvad med os selv og "En Kongelig Affære"? Det, der taler for en dansk oscar, er Mads Mikkelsen, og at filmen falder ind i den helt store trend for filmåret 2012: De historiske dramaer. Men vi er blandt andet oppe imod den rørende "Amour", som er lidt af en oscar-darling, og så er der den norske "Kon-Tiki", som Nordisk Film har sat sit fingeraftryk på, så det bliver lidt i familien, hvis den vinder.

TV2 sender Oscarshowet på søndag, den 24. februar kl. 23.05

Vil du se mere? Danmarks eget svar på Oscar-showet - Robert-prisuddelingen - sendes på TV2 torsdag d. 28/2 fra klokken 20.


Her kan du se alle nominerede i de mest populære kategorier:

Bedste film
Amour
Argo
Beasts of the Southern Wild
Django Unchained
Les Misérables
Life of Pi
Lincoln
Silver Linings Playbook
Zero Dark Thirty

Bedste mandlige hovedrolle
Bradley Cooper for Silver Linings Playbook
Daniel Day-Lewis for Lincoln
Hugh Jackman for Les Misérables
Joaquin Phoenix for The Master
Denzel Washington for Flight

Bedste kvindelige hovedrolle
Jessica Chastain for Zero Dark Thirty
Jennifer Lawrencefor Silver Linings Pla ybook
Emmanuelle Riva for Amour
Quvenzhané Wallis for Beasts of the Southern Wild
Naomi Watts for The Impossible

Bedste mandlige birolle
Alan Arkin for Argo
Robert De Niro for Silver Linings Playbook
Philip Seymour Hoffman for The Master
Tommy Lee Jones for Lincoln
Christoph Waltz for Django Unchained

Bedste kvindelige birolle
Amy Adams for The Master
Sally Field for Lincoln
Anne Hathaway for Les Misérables
Helen Hunt for The Sessions
Jacki Weaver for Silver Linings Playbook

Bedste animerede film
Brave
Frankenweenie
ParaNorman
The Pirates! Band of Misfits
Wreck-It Ralph

Bedste udenlandske film
Amour fra Østrig
Kon-Tiki fra Norge
No fra Chile
A Royal Affair fra Danmark
War Witch fra Canada

Læs også