Se, lyt & oplev

Liza Marklund - bøger jeg husker

af Mette Rou Lund 24. oktober 2013
Bøger har fået forfatter Liza Marklund til at opdage verden og til at revurdere den. Den 25. oktober er hun aktuel med krimien ”Noras bog”, som er 10. bog i krimiserien om Annika Bengtzon. Se her, hvem den svenske forfatter vælger som litterært forbillede.

Blondine af Joyce Carol OatesOates har en stor og meget varieret række værker bag sig, men ”Blondine” er hendes uovertrufne mesterværk. Historien om Norma Jeane Baker (bedre kendt som Marilyn Monroe) og hendes korte og tragiske liv vibrerer af smerte og litterær brillans.

Spøgelset på Blackwood Hall af Carolyn KeenePå mange måder er det her den vigtigste bog, jeg har læst. Det var den allerførste bog, jeg læste, og den åbnede en ny verden. Ingenting blev det samme efter. Kitty Drew (eller Nancy, som hun hedder i resten af verden) og hendes veninder Bess og George lærte mig, at alt var muligt. Jeg kunne gøre, hvad jeg ville, og det gjorde jeg.

LÆS OGSÅ: Læs her, hvilke bøger Camilla Ottesen husker

En fortælling om kærlighed og mørke af Am os OzEn magisk opvækstskildring fra 1940’ernes Jerusalem. Drengen Amos vokser op, som ene barn af to intellektuelle i skyggen af krig og forfølgelse. Hans mor tager sit liv, da han er 12 år gammel. Noget, som drengen aldrig kommer over. Det er en enestående roman af en fuldkommen bedårende forfatter (ja, jeg har mødt ham).

Vanære af J.M. CoetzeeDen første Nobelprisbog, jeg læste, IND EN den gav forfatteren Nobelprisen i litteratur. Coetzees skildring af Sydafrika efter apartheid er kulsort og gribende. Hvis jeg har et litterært forbillede, så er det Coetzee.

LÆS OGSÅ: Noras bog er et krimihit fra Liza Marklund