Se, lyt & oplev

Lisa Nilsson blev syg af stjernerollen

af Susse Wassmann 26. maj 2009
Foto: Heidi Maxmiling Og Polfoto
– Mit sande jeg var erstattet af et artistisk individ, der så ud på en bestemt måde og opførte sig på en bestemt måde, fortæller Lisa Nilsson i et åbenhjertigt interview om jagten efter frihed, om at blive mor og om at opleve kærlighed ved første blik – med én, man kender i forvejen.

"Lisa Nilsson er udbrændt!"; "Lisa Nilsson har fået en depression!"; "Lisa klarede ikke karrierepresset, Lisa er blevet hjemmegående husmor!" Det var ikke sensationelle overskrifter, det skortede på, da Lisa Nilsson for snart 15 år siden valgte at vikle sig ud af den spændetrøje, som popdronningebegrebet efterhånden var blevet for hende.

BLÅ BOG

  • Lisa Nilsson, 38, debuterede i 1989 i Melodi Grand Prix med sangen "Du", som landede på en fjerdeplads. Samme år udgav hun to engelsksprogede plader med gruppen Stage Four, og tre år senere slog hun for alvor igennem med "Himlen Runt Hörnet". Senere kom pladen "Til Morelia". Begge var store succeser og modtog den ene pris efter den anden.
  • I starten af 1996 trak Lisa Nilsson sig tilbage fra rampelyset for at finde sit eget udtryk. Samme år indledte hun et samarbejde med den danske jazzlegende Niels Henning Ørsted Pedersen og turnerede i Danmark med Danmarks Radios Big Band og Radio Underholdnings Orkestret. Tilbage i Sverige flyttede Lisa til sin hjemby Tyresö sammen med sin mand, musiker Henrik Jansson, som hun begyndte at skrive sange sammen med. Det blev til to nye plader, "Viva" i 2000 og den egenproducerede "Små Rum" fra 2002, et miks af jazz, pop og visetradition. "Små Rum" blev en stor succes i hele Norden og blev opfattet som Lisas comeback.
  • Efter sin skilsmisse i 2002 tog Lisa på turné i Skandinavien med opsamlingsalbummet "Samlede Sange 92-03", og i 2004 indledte hun sin Brasilien-æra, som nu er mundet ud i to brasiliansk inspirerede plader.
  • Lisa Nilsson bor i dag i Stockholm sammen med sin mand, pianist og gartner Niklas Medin, og parrets datter, Signe, på to år.
Lisa Nilsson

Efter at Lisa Nilsson havde sagt farvel til livet som popdronning, gik hun i gang med at finde ind til sig selv, ind til den kvinde, hun i virkeligheden er, men som hun havde gemt væk igennem mange år.

Langtfra et offerPå det tidspunkt orkede hun ikke at lægge energi i medievirakken, men når hun i dag tænker tilbage på det, kan hun godt blive vred. -Ja, jeg var blevet gift, og jeg bagte også boller sammen med min stedsøn, men jeg ville bare have min kunstneriske frihed igen og være kreativ sammen med min mand. Så det var i virkeligheden omvendt: Da jeg valgte at rive mig løs for at stå på egne ben, blev det udlagt, som om jeg var havnet i offerrollen, og som om jeg var svag og lå derhjemme med en depression i flere år.

Jubilæums-cdFEMINA har mødt hende på hendes yndlingshotel i København, hvor hun er på kort visit i forbindelse med sin nye plade. Med den brasiliansk inspirerede "Sambou Sambou" markerer Lisa Nilsson sit 20-års jubilæum i musikbranchen og cementerer endnu en gang, at hun i den grad har fundet sine egne musikalske ben at stå på.

Niels Lan Doky og Lisa Nilsson

Musikeren Niels Lan Doky og Lisa Nilsson. Han har instrueret filmen "Between a smile and a tear", hvor Lisa medvirker.

Succesen var falsk- Var du da ikke interessant for dig selv, da du var popfænomenet Lisa Nilsson?- Nej. Når man får succes, er konsekvensen, at det offentlige billede af én, indtrykket af andre menneskers billede af én, bliver så enormt. Det bliver en abstrakt opfattelse af, hvad andre mennesker vil have, og hvad de synes. Så på en måde blev jeg afbrudt i min naturlige udvikling som individ. Det individ blev erstattet af et artistisk individ, som hed Lisa Nilsson, og som så ud på en bestemt måde og opførte sig på en bestemt måde.

Frihed gennem moderrollen- Jeg er blevet mor nu og tænker også rigtig meget på frihed i den forbindelse, for nu gør jeg jo alting i forhold til min datter. Man bliver nok aldrig rigtig fri, vel ..? filosoferer Lisa, som i 2006 mødte sin nuværende mand, pianisten Niklas Medin, som er far til Signe på to år.

Mere mor end kunstner - Vi havde kendt hinanden længe og arbejdet sammen i gamle dage, men da jeg mødte ham igen, var det "love at first sight". Vi vidste det bare og var slet ikke i tvivl om, at vi skulle have barn med det samme, så nu oplever jeg frihedsjagten gennem hende. Jeg føler mig friere igennem hende, fordi jeg ikke har så meget tid til at tænke på det uvæsentlige. Jeg har fået en frihed til at komme ind i samfundet gennem hende, og det gør, at jeg er blevet mere mor end artist, siger Lisa