https://imgix.femina.dk/media/5ffc2ad8c4c6416d96053ce8a2245eab.jpg
Se, lyt & oplev

Læseranmeldelser af Camilla Läckbergs ”Havfruen”

24. marts 2010
af Charlotte Hallbæck
I dag kommer den svenske krimidronning Camilla Läckbergs nye roman ”Havfruen” på gaden. Vi har bedt ti FEMINA-læsere om at anmelde bogen – læs deres mening her

Læs anmeldelserne her:

Havfruen er ikke bare en god bog, - det er en ubarmhjertig god bog, - og den bedste af Camilla Läckbergs bøger - indtil nu.
Og hvorfor egentlig det?

Fordi bogen har det hele. En utrolig velskrevet bog, som rummer både det "trygge" Fjällbacka, det velkendte persongalleri Erica, Patrik, Maja, Anna, Dan og hele holdet på Tanumshede politistation, - hvor ikke mindst Mellberg igen brillerer.
At man også tidligere, i Tyskerungen, - har mødt én af hovedpersonerne, Christian og hørt om hans bogprojekt Havfruen - tæller absolut med som et plus.

De tidligere bøger er gode, rigtig gode, men denne gang har bogen fået kant, der er flere dele af bogen, hvor man simpelthen bliver nødt til at stoppe med at læse, fordi man næsten får åndenød og lige må fordøje det, man læser, inden man bliver nødt til at læse videre for at få mere.

6 stjerner - og dette på trods af, at bogen bare hverken kan eller må slutte sådan. Der er kun et at gøre, - vente med utålmodighed - på Camilla Läckbergs næste bog Fyrvogteren.

Anmeldt af Lotte Dennig, Haderslev

Havfruen læste jeg på 1 døgn. Den er umulig at lægge fra sig. Fra første linje bliver man opslugt af livet hos den overordentlig nysgerrige forfatter Erica og hendes hårdtarbejdende politimand Patrik, som endnu engang pludselig befinder sig i en altopslugende mordsag fyldt med mystik og hemmeligheder. Og bedst som man tror, man har regnet den ud, bliver man blot overrasket og finder ud af, at det har man nok ikke helt alligevel.

"Havfruen" river dig med i en verden af ufortalte hemmeligheder, spænding, drama, grin, sorg og gråd. En verden som fik mig til at glemme alt omkring mig. Kunne ikke se, ikke høre - kun være i "Havfruen" til der ikke var flere bogstaver på siderne

Slutningen er den mest overraskende af alle. Den gør det kun endnu sværere at vente på den næste roman rækken. Camilla Lâckberg har med "Havfruen" om muligt endnu engang overgået sig selv, og beviser endnu engang hun ER krimi-forfatternes ukronede dronning. "Havfruen" er et MUST for krimi-elskere. . Som altid efterlader hendes romaner mig med en følelse af at ville have mere!

6 stjerner

Anmeldt af Charlotte Sørensen, Maribo

Når jeg uden at ryste på hænderne strøer 5 stjerner ud over Havfruen skyldes det, at Camilla Läckberg har en guddommelig evne til at skrue et plot sammen, der indeholder alle de ingredienser en god krimi skal have for mig: Mystik, skyld, traumer, kærlighed, hævn, dumhed og ondskab i nordisk regi.

Bogen er ikke til at lægge fra sig. Jeg er på fra side 1, og den sidste side rummer teasere nok til, at jeg glæder mig til den næste bog i historien om en konstant gravid eller mor(d)-ramt dumdristig Erica og hendes skvattede politimand i en svensk provinsby uden synderlig udvikling. Det er paradoksalt, at hovedpersonerne mangler den dybde og psykologisk nuancerede profil, som bipersonerne i plottet har til overmål.

Jeg er vild med den drypvise, anonyme fortæller, hvis identitet først går op for mig til sidst. Filmatiseringerne af de første bøger i serien har givet hovedpersonerne ansigter, og det udvider oplevelsen for mig. Nu er der film på nethinden under læsningen, og det kan jeg lide. Havfruen er krimihåndværk, der virker og underholder ypperligt.

5 stjerner

Anmeldt af Mille Heiberg, Struer

Camilla Läckberg overgår sig selv i kriminalromanen Havfruen. Vi følger igen forfatteren Erika i den lille by Fjällbacka hvor uløste mordgåder hører til dagsordenen. Havfruen er skrevet i et forrygende og sindsoprivende tempo og tilmed utrolig godt og genialt skruet sammen. Läckberg forstår at binde sit publikum og spinder de utroligste tråde. Man læser Havfruen fra ende til anden og er tryllebundet.

6 stjerner

Anmeldt af Merete Grubbe Jensen, Horsens

"Havfruen" - Camilla Läckbergs nye krimi griber dig om anklerne og holder dig fast!

Indtil hun på sidste side giver slip på dig igen, lader dig komme op til overfladen og få luft. Du er fortumlet, forundret og overrasket. Endnu engang er det lykkes hende at beskrive det umenneskelige menneskeligt, det usympatiske sympatisk og det grusomme forståeligt.

Vi lever i et parallelt univers mellem fortid og nutid i selskab med kriminalbetjenten Patrik Hedström og forfatteren Erica Falck i Fjällbacka i Sverige. Vi føres og forføres af Havfruen, hvem er hun, er hun virkelighed eller fantasi? Den forsvundne familiefar Magnus bliver indgangen til historien. Vi møder forfatteren Christian, med et sind der er helt flosset i kanten, der har elsket men ikke elsker - hvilke hemmeligheder gemmer han på? Havfruens uglede lange sorte hår bliver lige så stille friseret og historien falder på plads.

Det er som altid en fornøjelse at være i selskab med Erica og Patrick. Så glæd jer - giv slip, lad jer trække ned i havets dyb og lad jer føre gennem historien - det er underholdning på 1. klasse.

5 stjerner

Anmeldt af Dorthe Petersen, Kgs. Lyngby

Fantastisk bog. Ligeså velskrevet som de fem andre i serien. Når man først er gået i gang, kan bogen simpelthen ikke lægges til side ét kort øjeblik. Og igen sidder man hele bogen igennem og gætter på moderen, for til sidst at have gættet forkert. Slutningen er anderledes end de andre bøger, og efterlader denne gang læseren i en frygtelig ventetid... for hvornår kommer næste bog?

6 stjerner

Anmeldt af Mette Bendtsen, Rønne

Jeg synes historien fanger fra første linje, der springes direkte ud i mysteriet. Historien kører raskt af sted, der sker hele tiden noget, og man kan ikke læse hurtigt nok.

Camilla skriver heldigvis i et letlæseligt sprog og i et miljø, hvor man føler, at man kunne vende sig om og sige 'jo, hende Erika kender jeg godt. Spændingen i Havfruen holdes oppe hele vejen igennem, og man prøver hele tiden at gætte hvad der sker. Jeg kan virkelig godt lide Camillas direkte sprog, der samtidig dækker over en stigende spænding, der næsten kan gøre dig forpustet. Min eneste frustration er den provokerende cliffhanger, som bogen ender med. Nu skal jeg vente mindst et år på at finde ud af, hvad der videre sker. Læs den!

5 stjerner

Anmeldt af Bettina Jensen, København S.

Mystisk, dragende og smuk. Sådan er havfruen. Hun befinder sig som regel på bunden af havet, men i Camilla Läckbergs nye roman af samme navn er havfruen krøbet op på land og trækker et uhyggeligt spor efter sig.

Det er en kærlig familiefaders forsvinden og trusselsbreve til en nybagt forfatter, der sætter gang i en række af dramatiske hændelser. Hele bogen igennem sørger Läckberg for, at uhyggen æder sig mere og mere ind i det ellers så idylliske Fjällbacka. Nogen har sat sig for, at det er på tide at få gjort op med fortiden. Forfatteren Falck og hendes hårdtarbejdende politimand, Patrick Hedström, udgør som sædvanligt et godt makkerpar, når det handler om at opklare forbrydelser. Hun forsøger at stille sin til tider lidt for irriterende nysgerrighed, mens han forsøger at holde tungen lige i munden på arbejdspladsen og på hjemmefronten, hvor der kræves mere og mere af ham.

Med Läckbergs troværdige personbeskrivelser, føler man sig efterhånden som en af indbyggerne i Fjällbacka. Og når sidste side af Havfruen er læst, kan man kun glæde sig til næste gang, hvor der bliver mulighed for at besøge Fjällbacka - uhyggeligt eller ej.

5 stjerner

Anmeldt af Line Lind, Haderslev

Jeg kan fornemme forstadens ligusterhække, lagt ned i en sproglig vugge, hvor der er tryghed og velvære. Der er en elegant kedsommelighed over sproget, men denne kedsommelighed forstærker blot den skræmmende kriminalsag. Camilla Läckberg er vor tids Agatha Christie. Hun skriver med en lethed og hun bevæger sig rystende nemt ind i den kriminelle hjerne. En brillant kriminalforfatter.

"Havfruen" afspejler igen Fjällbackas provinsielle liv. Det er på den tid af året, hvor der ikke er mange mennesker, turisterne sidder trygt i deres lejligheder i storbyen og har vendt Fjällbacka ryggen. Midt i den stilhed og provinselle ligegyldighed forsvinder familiefaderen Magnus. Med hans forsvinden rives der op i gamle sager. Det vender op og ned på livet i den lille by, og især på Erica Falck og Patrik Hedström stille familieliv, de står som sædvanlig midt i orkanens øje.

Slutningen er en rigtig cliffhanger. Jeg, og helt sikkert rigtig mange andre, vil vente med tilbageholdt åndedræt på næste oversættelse. Jättebra Camilla, jättebra!

6 stjerner

Anmeldt af Pernille Kampp, Skanderborg

Puha, spænding fra start til slut. Havde fra start svært ved at se hvordan 'Havfruen' kunne måle sig med 'Stenhuggeren' og 'Tyskerungen', men det kan den! Virkelig væmmelig og overraskende plot. Og så nyder jeg at følge personernes udvikling i hendes bøger og slutningen lægger i den grad op til en efterfølger - og gerne snart!

Til alle Camilla Läckberg fans - se at komme i gang. Og til Jer der endnu ikke har haft fornøjelsen af at stifte bekendtskab med Patrick Hedström og Erica Falck: I har noget godt i vente!! Fantastisk.

5 stjerner

Anmeldt af Lena Riis, Løgstrup

Relevante links

The Lovely Bones
Havnen i Vestmanna
Netshopping feminashoppen

Læs også