Se, lyt & oplev

Kulturnatten 2019: Her er redaktionens yndlingsarrangementer

8. oktober 2019
af Kathrine Graa
Foto: Assistens, Torben Eskerod, Danner og Maria Sattrup
Traditionen tro lyser Københavns gader op den første fredag i efterårsferien til Kulturnatten 2019, hvor du for 27. gang kan opleve det bedste fra hovedstadens kulturliv – efter mørkets frembrud. Her får du redaktionens 15 favoritarrangementer.

Med mere end 250 kulturinstitutioner på programmet, tyder Kulturnatten 2019 på at blive endnu en succes. Programmet er spækket, og du kan være sikker på at finde mindst én ting, der fanger din interesse. Er det alligevel lidt svært at få overblik over programmet, har vi her samlet 15 forslag til, hvad du skal besøge på Kulturnatten – det eneste du skal huske er kulturpasset! Du kan finde udbydere af kulturpasset og hele programmet her.

Kvindekamp og jubilæumsfest

I år er det 40 år siden, at Dannerhuset på Nansensgade blev reddet fra nedrivning, da flere hundrede feminister besatte huset. Det fejrer de med åbent hus og en ny udstilling af en stor fotoserie lavet i samarbejde med femina og fotograferet af Marie Hald. Dørene åbnes ekstraordinært i forbindelse med Kulturnatten, men sørg for at bestille pladsbillet nu, da der er begrænsede pladser. Tilmeld dig her.

Tidspunkt: 18:00 – 22:00

Sted: Nansensgade 1, København K

Ét slot, tre muligheder

Er du interesseret i at dykke ned i magtens højborg, skal du forbi Folketinget på Christiansborg. Folketinget er blevet en Kulturnat-klassiker og næsten et must på Kulturnatten. Kom ind og se ministerierne. Snak med partierne. Se, hvordan Danmark ser ud bag kulissen. Der er garanteret en god og lærerig aften for hele familien.

Tidspunkt: 18:00 – 00:00

Sted: Rigsdagsgården 1, 1240 København K

Længere nede i slottet kan du finde et overflødighedshorn af mad. Her kommer du forbi Det Kongelige Festkøkken i Christiansborg Slot. Oplev, hvordan kobbergryderne sydede og boblede under forberedelserne til én af Christian 10.s store fester, og bliv klogere på kogekunsten anno 1930’erne.

Tidspunkt: 18:00 – 00:00

Sted: Ridebanen 27, 1218 København K

Går du helt ned i bunden af kældertrappen støder du på Christiansborg Ruiner. Her kan du møde hævngerrige genfærd, farlige landsforrædere og skumle hekse. Lad dig skræmme af spøgelsernes historier. Fangerne spilles af skuespillere, så du kan virkelig leve dig ind i historierne.

Tidspunkt: 18:00 – 00:00

Sted: Indre Slotsgård 0, 1218 København K

LÆS OGSÅ: 11 ting, du kan lave i efterårsferien 2019

Der er gys og gru - og levende døde - hos Nationalmuseet. Foto: Mads Stahschmidt

De levende dødes højborg

Længere nede af vejen fra Christiansborg finder man Nationalmuseet. Denne nat er museet forvandlet til et samlingspunkt for de levende døde. Du kan for eksempel blive klogere på zombier, vampyrer, mumier og spøgelser. Der er garanteret gys for hele familien!

Tidspunkt: 18:00 – 00:00

Sted: Frederiksholms Kanal 12, 1220 København K

Klovneri

I det Det Kgl. Bibliotek ved Den Sorte Diamant, er cirkusset kommet til byen! Prøv akrobatik og trylleri og bliv klogere på cirkuslivet gennem tiden. Gå på opdagelse i bibliotekets store samling af cirkusgenstande og mød en cirkussølvfisk. Det vil være et hit blandt familiens yngste medlemmer!

Tidspunkt: 18:00 – 00:00

Sted: Søren Kierkegaards Plads 1, 1221 København K

I kamp mod tiden

Hvert år bliver 2,7 millioner mennesker bidt af giftige slanger verden over. Omkring 100.000 af dem dør. Slangebid er en kamp mod tiden, og du kan være med i kampen. Johan Borups Højskole står sammen med Læger Uden Grænser (MSF) bag dette arrangement, der tager hånd om ægte livsdilemmaer. Hvad gør man, hvis man ikke har en modgift lige ved hånden?

Tidspunkt: 18:00 – 00:00

Sted: Frederiksholms Kanal 24, 1220 København K

LÆS OGSÅ: 8 unikke oplevelser i Danmark

Øjet er i fokus hos Medicinsk Museion. Foto: Medicinsk Museion

Kig indad

Hvordan ser en syg krop ud? Eller en sund, for den sags skyld. Hos Medicinsk Museion, Københavns Universitet kan du få et indblik i den indre krop. Hvem er kroppens venner og fjender? Hvordan ser øjne ud i virkeligheden? Mød museets inspektør og prøv at læse og skrive uden syn.

Tidspunkt: 18:00 – 00:00

Sted: Bredgade 62, 1260 København K

Lad børnene bestemme

Kunsthal Charlottenborg lader børnene bestemme og inviterer til workshops og rundvisninger i udstillingsaktuelle Eva Koťátkovás forunderlige og surrealistiske univers. Mens du lader børnene gå frit i kunsthallen, kan du besøge den nyåbnede udstilling “Art & Porn” eller tage på omvisning på det historiske Charlottenborg Slot.

Tidspunkt: 18:00 – 00:00

Sted: Nyhavn 2, 1051 København K

Noget om helte

Hvordan bliver man en helt? Det kan du lære, når Cinemateket åbner dørene for Kulturnatten med temaet “Helte og heltinder”. Bliv sminket som din yndlingshelt. Lav din egen film. Lær om ninjaer og stuntmænd. Du har chancer for at nørde helt ud, når heltene omfavnes.

Tidspunkt: 18:00 – 00:00

Sted: Gothersgade 55, 1123 København K

Kunst for klimatosser

Cisternerne bliver oversvømmet, når kunstnerkollektivet SUPERFLEX overtager det stemningsfyldte museum. Oplev en omformet tilværelse med sci-fi elementer, hvor klimaforandringer har ændret vores jord. Hvordan vil verden se ud? Husk dine egne gummistøvler, hvis du tør begive dig ud i den smukke, postapokalyptiske udstilling.

Tidspunkt: 18:00 – 00:00

Sted: Søndermarken 0, 2000 Frederiksberg

LÆS OGSÅ: Er dit liv Insta-egnet?

Gå ikke glip af det nye og spændende performancestykke hos Alias Teaterproduktion. Foto: Karoline Lieberkind

Hvem er Line, når Line kigger på sig selv?

På Nørrebro ligger Alias Teaterproduktion og de åbner op for et nyt og spændende performancestykke. Vær med til at skyde performanceværket “The Female Gaze” i gang. I stykket møder du Line, der prøver at dykke ned i det kvindelige syn. Vær med i Lines indre hav af selvbilleder. Det lover til at blive en smuk, reflekterende oplevelse.

Tidspunkt: 18:00 – 00:00

Sted: Skjolds Plads 2, 2200 København N

Gotisk gys

Tør du begive dig ud i Assistens Kirkegård, når mørket falder på? På Kulturnatten omfavner Assistens det gotiske, når de forvandler kirkegården og tilhørende bygninger til en scene af mystik, uhygge og ny-gotik. Lad dig opsluge af lys- og lydinstallationer og gå på opdagelse i kirkegården og bliv hjemsøgt af to store klassikere fra den engelske romantik.

Tidspunkt: 18:00 – 23:00

Sted: Kapelvej 4, 2200 København N

Sex på hjernen

Hvad gør man med mennesker med kønsidentitetsforstyrrelser, seksuelle samlivsproblemer eller pædofili? Kan det behandles og hvordan gør man det? Sexologisk Klinik åbner dørene til en lærerig nat, hvor du kan lære om alt fra Sexologisk Kliniks historie, almen sexologi og parbehandling, seksuelle afvigelser, behandling af sædelighedskriminelle og børn med kønsdysfori.

Tidspunkt: 18:00 - 00:00

Sted: Ole Maaløes Vej 14, 2200 København N

LÆS OGSÅ: Derfor er udlandet så vilde med vores danske “hygge”

Stil sulten hos Timm Vladimirs Køkken. Foto: Timm Vladimirs Køkken

Når sulten rammer

Kan feminas madsider ikke tæmme din sult, så er der hjælp at hente! Smut på madskole i Valby, hvor Timm Vladimirs Køkken lover fuld skrue med adskillige workshops. Her kan du lave is på flydende nitrogen, bage pizza, shake cocktails eller pimpe din egen småkage.

Tidspunkt: 18:00 – 00:00

Sted: Skolegade 19, 2500 Valby

Et arbejde med mening

Hos Røde Kors kan du blive klogere på deres arbejde verden over. Hvad er forskellen på et hverdagsuheld og en verdenskatastrofe? Hvordan ser det ud i en krigsambulance? Test dig selv i førstehjælp og oplev en maduddeling i virtual reality.

Tidspunkt: 18:00 - 00:00

Sted: Blegdamsvej 27, 2100 København Ø

Håret det rette sted

1960'erne var et hæsblæsende årti. De store årgange efter krigen blev teenagere og ungdomskulturen blomstrede. Og håret fik en kæmpe rolle i ens identitet. Brumleby Museum har skabt en tidslomme, hvor spaghetti er den helt nye ret, Beatles var de største og håret ikke kunne blive højt nok.

Tidspunkt: 18:00 - 22:00

Sted: Brumleby 134, 2100 København Ø

https://dk-femina-backend.imgix.net/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også